Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Horn Micinél. A szökés

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina és az osztálytársai

Horn Mici

Zsuzsanna

Kalmár

Kőnig

1943, október utolsó szombatja és vasárnapja

Matula intézet,

Magyar Fájdalom szobra

Horn Mici háza

A pályaudvar

Gina most már nyugodtabb, hogy megvan a terve.

Még a tanárait is megkedvelte: Kalmárt, aki történelmet és honvédelmi ismereteket tanít, Truth Gertrúdot, a tornatanárnőt, Élest, a természetrajz tanárát, és akinek jóvoltából lakóval is gazdagodott a terrárium, Kerekest, a számtantanárt.

Csak Hajdút, az énektanárt, és Kőniget nem, aki magyar és latint tanít nekik. Hiába méltatlankodnak a matulások a tanárok szigora miatt, az egyetlen tanát, aki emberségesen bánik velük, Kőniget mégis kinevetik, megvetik. Az egyik latinórán hospitál (órát látogat) az igazgató is, aki rögtön az unokahúgát szólítja, persze szegény Piroska zavarában még a legegyszerűbb kérdésekre sem tud felelni, így az igazgató bejegyzi az ellenőrzőjébe, hogy nem készült.

Nagybátyja távozása után a kislány mindent elfelel hibátlanul, amit az előbb nem tudott…

Horn Mici teáját október utolsó vasárnapjára tűzik ki. Indulás délután fél négykor, hazatérés fél nyolckor, a kijelölt kísérők a prefekta és az osztályfőnök.

Szombaton tanítás után (akkoriban a gyereket szombatonként is jártak iskolába) Gina a kertben van, amikor a nyolcadikos Aradi elküldi őt, hogy kérdezze meg a nyolcadikosokat, elkészültek-e a leckéjükkel.

Gina egy kőurna mögül visszanézve látja, hogy a nagylány egy levelet dug Abigél korsójába. Aradi távozik, Gina pedig nem túl elegánsan elolvassa a nyolcadikos levelét, majd visszateszi a korsóba.

Aradi is hisz tehát Abigél legendás segítségében, amely rá is fér: a számtan dolgozatfüzetében felejtett egy fotót, amelyen a vőlegényével van. Ha emiatt kirúgják, nem tud leérettségizni, mert más iskolában nem tudná kifizetni a tandíjat.

Séta után Erzsébet testvér van velük. Gina kimenti a kincseit a fürdőből, amelyeket az érkezésekor rejtett el.

A fényképalbumot, a púderdobozt, a fésűt, a lakáskulcsot a matraca alá rejti, a pénzét a cipőjébe, majd átteszi a tarisznyájába. Üzenetet is hagy a többieknek. „Mindnyájatokat gyűlöltelek. Csak játsszátok a hülye játékaitokat ebben a börtönben, én mindenesetre megszököm. Vitay.”

Vasárnap délután mennek Horn Micihez. Virágot visznek neki, Salm gyönyörű csokrot kötött, amelyet Kalmár Ginának ad tovább, ő fogja átadni a vendéglátójuknak. Esőre áll az idő, így indulás előtt kabátot kapnak, ami jól jön Ginának, nem szvetterben kell utaznia, és a kabát az iskolai egyenruhát is elrejti.

A Magyar Fájdalom szobránál (karok és lábak nélküli, szenvedő arcú nőalak, amely a trianoni békediktátum során megcsonkított Magyarországot jelképezi) megállnak, Kalmár azt mondja, tegyen oda pár szál virágot.

A szobor talapzatán, fehér papíron fekete betűkkel ez a szöveg áll: „NE ONTSÁTOK ÉRTELMETLENÜL A MAGYAR VÉRT! A HÁBORÚT ELVESZTETTÜK. ŐRIZZÉTEK MEG FIAITOKAT AZ ÉRTELMESEBB JÖVŐNEK!”

A cetli ismeretlen kihelyezője tehát békére buzdít, ami a még mindig háborúban álló országban tilos volt.

Ez olyan rendkívüli dolog, hogy Kalmár eltávolítja a papírt és keres egy rendőrt. Úgy tesz, ahogyan a diákjainak tanította.

Gina azon gondolkodik, vajon mit szólna mindehhez az apja, a tábornok? A tanár ott marad a szobornál, amíg egy rendőr intézkedik. Eközben Zsuzsanna nagyon lassan megy tovább az osztállyal.

Horn Mici háza nagyon messze van, de ami tetszik Ginának, hogy a szuterén (alagsor) szintje egy magasságban van a járdával és az ablakain nincs rács.

Vendéglátójuk már várja őket, és Gina is meglepődik, mennyire csinos asszony, pedig már 47 vagy 48 éves. Rá is hat Horn Mici varázsa, pedig nem akarja szeretni.

Az ötödikesek finom teát isznak, szendvicset és süteményeket esznek, utána pedig tombolát játszanak.

Gina az osztálytársai szavaiból megtudja, hogy Horn Mici férje az első világháborúban halt meg, fronton szerzett betegségben, és a nő nem ment férjhez ismét. Az egyetlen gyermeke pedig előző évben halt meg a Don-kanyarnál.

Zsuzsanna, Kalmár és Horn Mici a Magyar Fájdalom szobránál talált üzenetről beszélgetnek, Kalmár reméli, hogy minél előbb elcsípik a tettest, hiszen a háború ellen hangolja az embereket.

A titokzatos ismeretlennek nem ez az első akciója: korábban a moszkvai rádió egyik adásának kivonatát tette a templom padjaiba.

Figyeljünk oda, hallunk még majd erről az ismeretlen emberről.

Gina terve az, hogy többször is kikéredzkedik a mosdóba, feltérképezi a házat, a negyedik alkalommal már nem tér vissza.

Amíg kinn van, Horn Mici veszi át a játékát, nyer neki két szelet nápolyit. Közben odakinn elered az eső.

Utolsó alkalommal már nem is szól, csak megy a mosdóba. Attól fél, hogy Zsuzsanna lelkiismeretessége meghiúsítja a tervét: utána megy, vagy visszaviszi az iskolába.

Kimászik a házból az ablakon keresztül, a vasútállomást is megtalálja, azonban Pestre másfél óra múlva megy csak vonat, ha nem lesz nagyobb késés. Háború van, egy vonatpár jár minden vonalon.

Az állomáson álló szerelvény két perc múlva indul Dömölkre, ami ellenkező irány. Ginának mindegy, csak ne maradjon itt, ahol megtalálják és visszaviszik. Dömölkön a katonai bázison majd értesítik az apját.

Megveszi a jegyet, rohan kifelé, azonban megcsúszik a vizes padlón.  Egy befelé jövő embernek ütközik. Ő fogja meg, hogy ne essen el.

A Dömölkre tartó vonat kigördül az állomásról.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .