Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Karácsony

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Torma

Zsuzsanna

Kőnig

Kalmár

Gigus tanárnő

az igazgató

1943 karácsonya – 1944 márciusa

Az intézet

A templom

Karácsonyra Ginán kívül még Torma marad az intézetben, így a szünetre átköltöztetik őket a betegszobába.

A felnőttek közül Zsuzsanna, Erzsébet testvér, Kalmár, Kőnig, az igazgató és Gigus tanárnő.

A lányok segítenek a takarításban. A tanárok szobái az ő feladatuk, így belepillanthatnak a tanáraik magánéletébe.

Gigus tanárnőnek sok porcelánja van és ékszere, Kőnignek idegennyelvű könyvei, Kalmárnak történelmi témájú szakkönyvei, az igazgatónak fekete szobrai.

Emellett többet sétálnak, olvasnak, játszanak. Az áruházban megveszik az ajándékokat, a nevelőknek tűt, cérnát, inggombokat, mert ennél értékesebbet nem fogadnak el növendéktől.

Torma egy bekötött arcú gipszkutyát vesz Ginának, a kislány pedig egy kacér hálóinget Tormának, akinek nincs egyetlen világi darabja sem. Megünneplik a karácsonyt, mindenki megkapja a saját ajándékát, a két lány külön is ünnepel.

Vacsora után Torma a nagybátyjával tölti az estét, a nevelők visszavonulnak pihenni. Gina Zsuzsanna és Kalmár mögött megy, Kalmár kérdez valamit Zsuzsannától, de a diakonissza elutasító válasza után a tanár a társalgóba megy.

Zsuzsanna egy ékszeres dobozkát talál a szobája kilincsén, Gina magára hagyja Zsuzsannát.

A kislány egyedül van, az apja nélkül, miközben mindenki más éli a maga életét. A telefonálásból visszatérő Gigus tanárnő boldogsága adja az ötletet, hogy Gina is telefonáljon.

Felhívja a főpostát, és kéri, hogy kapcsolják össze Budapesttel. Amíg a válaszra vár, léptek zaja hallatszik az ajtó előtt. Zsuzsanna megkérdi Kőnigtől, hogy ő adta-e a jegygyűrűt. Kőnig nemmel felel (Kalmár Péter volt az), egyúttal megkéri Zsuzsannát, ne járkáljon utána.

Megszólal a telefon. Kőnig törli a hívást, a visszatérő Zsuzsannának csak annyit mond, hogy Vitay telefonálni akart, de a növendékeknek ez tilos.

Gina tehát nem mehet sehová a szünetben, sőt, még az erőd életében sem vehet részt. Ez a büntetése a telefonálásért és ahogy Kőniggel beszélt.

Gina egyetlen öröme az, ahogy Torma örül az ajándékának. Gina megint hamarabb cselekedett és beszélt, mint gondolkodott.

Megbánta már, hogy elmondta Zsuzsannának, mit hallott: Kőnig Horn Micit szereti, ezzel nyilvánvalóan megszégyenítette a prefektát. Megbánta azt is, hogy megszegte az apjának adott szavát, amikor telefonálni próbált.

A szünet után a tanév megy tovább a szokott mederben, csak a tábornok nem jelentkezik. Március 20-án Kalmár bejelenti, hogy a németek ezentúl itt állomásoznak. Gina reménykedik, hogy hírt kap az apjáról.

Egy héttel később a vasárnapi istentiszteleten a karzatról Kuncz hadnagy néz le rá.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .