Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Matula püspök iskolája

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Vitay tábornok

Torma Gedeon

Zsuzsanna testvér

1943. szeptember 2.

Úton Árkod felé,

egy Tisza-parti város,

az ékszerész üzlete

Igazgatói iroda

Az intézet

A tábornok tehát autóval viszi el Ginát az új iskolájába.

A tájat és a településeket figyelve a kislány rájön, hogy Kelet-Magyarország felé vették az irányt.

Egy Tisza-parti városban reggeliznek, utána az apja elviszi sétálni. Mindenáron venni akar neki valamit, de a kislány tiltakozik, még mindig meg van sértődve, amiért nem kapott válaszokat.

Végül egy ékszerboltba térnek be, ahol a tábornok vesz Ginának egy vékony ezüst láncon lógó holdas medált.

A kislány ezt egy hamutartóval viszonozza, pedig a tábornok nem is dohányzik. De megtudjuk, miért: úgy nevelte Ginát ő is és Marszell is, hogy ha elfogadja egy idegen ajándékát, azt viszonoznia illik.

Ez az ajándék tehát szimbolikus. A kislány érzi, hogy az apja a csalódottságát próbálja enyhíteni, de Gina ezt nem akarja.

Figyelem! A nyakláncnak és főleg a hamutartónak később még fontos szerepe lesz!

Folytatják útjukat, Gina hamarosan rájön, hogy Árkodra mennek, tehát nagyon messzire Budapesttől. A kislány felidézi, mit tanult a városról, és azt is kitalálja, hogy a Matula János püspök nevét viselő iskola növendéke lesz.

Az épület „Zömök, rideg, fehér. Pici ablakai vannak, vassal pántolt kapuja, az ablakain meg rács. Rettenetesen régi hely lehet, és nem is olyan, mint egy iskola. Máshoz hasonlít. Leginkább olyan, mint egy erőd.”

Szokjuk meg ezt a szót – erőd -, gyakran találkozunk még vele a regényben. Az erődbe nem könnyű bejutni. Ez is fontos lesz még!

A portás telefonál az igazgatónak, aki megerősíti, hogy Vitay Georgina édesapjával együtt felmehet.

Odabenn is minden zömök, fekete-fehér. A dekoráció minimális, kevés virág, bibliai idézetek a falon, címer. Az iskola jelmondata Pál apostol Rómaiakhoz írt levelének (Rom. 9. 16.) egyik mondata: „Non est currentis”.

Gina tud latinul, le is tudja fordítani, de nem érti: „Nincs a futónak”. De mije nincs neki? Később megtudjuk ezt is.

Az igazgatói iroda előtt Gina végül felteszi azt a kérdést az édesapjának, ami szerinte az oka az egész utazásnak: megkérdi az édesapját, mikor nősül meg.

A tábornok őszintén meglepődik a kérdésen, azt feleli, hogy soha. A kislány tudja, hogy az édesapja nem hazudik neki, de ismét nem érti, miért nem maradhatott Pesten, most már még rejtélyesebb az egész: ha nem nősülés van a dologban, akkor az apja miért szakítja el őket egymástól?

Az irodában várja őket Torma Gedeon, az intézet vezetője. Az irodában még feketébb-fehérebb minden, mint az erődben.

A tábornok átadja a kislány iratait és a pénzt (Gina úgy látja, hogy rengeteget – megtudjuk majd ennek is az okát!). A tábornok az aláírásával elfogadja az intézet szabályzatát és életrendjét. A gyermek intézeti prefektája (nevelőtanára) Zsuzsanna testvér lesz, a leveleket neki kell címezni, a kislány nevének megjelölésével, de a tábornok inkább majd felhívja, szombatonként lesz erre lehetősége.

Zsuzsanna észreveszi a holdas nyakláncot Gina nyakában, és odaadja a tábornoknak, hogy vigye el, mert az intézet szabályzata szerint a növendékeknek mindenféle ékszer viselése szigorúan tilos, aztán elviszi a kislányt.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .