Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Miklós-napi istentisztelet

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Az ötödik osztály

Zsuzsanna

Kalmár

Kőnig

November 29 és az utána következő péntek

Az iskola

A templom

Az ötödik osztály csillagírást tervez András nap előestéjére. Egy papírcsillagot annyi ágra kell vágni, ahány név a jövendőbeli neveként szóba jöhet, és még egyet illett üresen hagyni, hátha még nem ismeri az illetőt.

Zsuzsanna azonban leleplezi őket, és bár ezért nem kapnak büntetést, de látszik a prefekta arcán, mit gondol az ilyen babonáról.

Másnap Szabó azzal a hírrel tér vissza a testületi szobából, ahol a virágokat locsolta, hogy következő héten pénteken a kormányzó neve napja alkalmából nemzeti ünnep lesz, és a Matula intézet istentiszteletén ülik meg az ünnepet. Ott lesz a főispán, a városparancsnok, a városi tanácsnokok, azaz egy csomó fontos ember.

Másnap feltámad az északi szél, amely fúj napokig, és hideget hoz. Az istentisztelet előtti napon betörik a templom egyik üvege, így bizonyára szokatlanul hideg lesz a templomban, mert Mráz úr csak másnap reggelre tudja elvégezni a javítást. A kántor szeme pedig csupa piros attól a portól, amit a szél a pusztáról fújt be a városba.

A matulások vonulnak be először a templomba, ahol valóban nagyon hideg van. A kántor már orgonál, bár nem hibátlanul, de fel lehet ismerni a dallamot, a Drága advent, köszöntünk-öt.

Ekkor kezdődnek a bajok: az énekmutató tábla szerint a 72. zsoltárt kell énekelni, amely nem illik sem az adventhez, sem a nemzeti ünnephez.

A matulások teljes hangerővel éneklik végig a második versszakot is, mire rájönnek, hogy nagy a baj. Az énekmutató táblán valaki kicserélte az énekeket, amelyek a tegnapi takarításkor még rendben voltak.

LII. zsoltár, 239. dicséret, 1–3. és a Himnusz lett volna még. Az ünnepi istentisztelet botrányba fulladt.

A tanárok úgy tesznek, ahogy matuláshoz illik: mintha nem is történt volna semmi. Kalmár viszont nem tudja leplezni a felháborodását, Zsuzsanna a riadtságát, de még az igazgató arca is vörös. Megint a titokzatos árkodi ellenálló. Az sem lehet véletlen, hogy éppen tegnap tört ki az az ablak.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .