Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Abigél legendája

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Gina

Kis Mari

Torma

1943, a tanévkezdés előtti délután

Árkod

A Matula intézet kertje

A lányok a kertben sétálva mesélnek neki az iskoláról.

 •  Szigorúan be vannak táblázva a mindennapjaik
 •  Aki megcsinálta a házi feladatát és felmondta a diakonisszáknak a szóbeli leckét, be van osztva a kertbe, a konyhára, a varrószobába, de tanulhat külön nyelvet vagy zenét ingyenesen, olvashat, kézimunkázhat, vagy egyéb, a pillanat adta munkára jelentkezhet.
 • Naponta két órát sétálnak, egy órát töltenek a tornateremben
 • Az iskolának csak benn lakó növendéke van
 • A helyi állami gimi és a matulások örök ellenségk. A biológus Kokas Pálról elnevezett iskola diákjait kukurikúnak csúfolják, cserébe ők a szenthurkák
 • Az iskola növendékei nem járhatnak egyedül. Éves rutin, hogy az érettségi bankett után immár diakonisszakíséret nélkül irtózatos kukorékolásba fognak az állami intézmény ablaka alatt
 • Horn Micinek köszönhetik a „férjhez menést”, ami egy érdekes és mókás hagyomány.
 • Horn Mici fedezte fel azt, hogy Abigél csodatévő is. A regény címadója, a kert végében található neoklasszicista női szobor.

Diakonissza: Protestáns egyházakban lelki gondozást, illetve szociális munkát, elsősorban betegápolást hivatásszerűen végző s erre fogadalmat tett, rendszerint társaival együtt közösségben élő nő.

Horn Mici 1914-ben karikagyűrűs menyasszonyként kezdte a tanévet, de a gyűrűt a iskolai szabályok szerint nem viselhette, a fiút pedig elvitték katonának.

A bánatát Abigél szobra előtt sírta el. Egyik alkalommal egy levelet talált a korsóban, amit a vőlegénye írt neki. Ő válaszolt, a levelet Abigél korsójába tette és a levél eltűnt. Innentől kezdve így levelezett a fiúval.

Abigél mindig segít, csak annyi a feltétel, hogy senkinek nem beszélhetnek róla, és csak akkor fordulhatnak hozzá, ha nagy baj van. (Pl. tintával leöntött Biblia) A levelet csak be kell tenni a korsójába.

Senki nem tudja, miért Abigél a szobor neve, csak azt, hogy több száz éve ott áll és valaki valamikor így nevezte el.

A férjhez menést egy másik diák találta ki, akiről csak annyit tudunk, hogy réges-régen elkerült már innen és színésznő lett Pesten.

Horn Micit látva mindenki menyasszony akart lenni és férjhez menni. Mivel igazi fiúk nincsenek a közelben, így az osztályterem leltárjegyzékében szereplő tárgyakhoz.

Aki a névsorban az első, azé lesz az első tárgy a leltárjegyzékben, és így tovább. Az igazgatót csak a nyolcadikosok – a végzősök – között osztják ki, mert csak egy felesége lehet.

Érdekes, hogy eddig mindenki megszerette azt, aminek játékból a felesége lett, sőt, volt, aki mindent elolvasott a férjről, amihez csak hozzájuthatott. Még Torma is, akinek előző tanévben az első nyomdagép képe lett a férje, pedig az igazgató, a nagybátyja megbüntette, mert hanyagul törölgetett, a férj fotója poros volt.

Abigélnek, Horn Micinek és a férjhez menésnek fontos szerepe lesz még a későbbiek során.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .