Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Az összetört akvárium. Búcsú a tábornoktól

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Torma Gedeon

Kőnig

Kalmár

Zsuzsanna

Mráz

Suba

a tábornok

1943. november egyik szerdája

Az iskola

Az igazgatói iroda

A cédula hatására Gina ismét elkezd azon gondolkodni, ki lehet a szobor mögött. Kis Mari azt mondja, hogy hagyja a nyomozást, ez még Aradinak sem sikerült, és  egyébként is, mit csinálnának Abigél nélkül, aki már egy csomószor segített nekik?

Ezen a szerdai napon sok érdekes dolog történik, amelynek a Gina csak később érti meg a jelentőségét.

Reggelre az igazgató irodájában valami vagy valaki leverte az akváriumot, elpusztult a sok hal. A diákok körében ez megerősíti azt a régi matulás legendát, hogy az igazgatónak van felesége, akinek csak nappal van hal alakja, éjjelre átváltozik nővé.

Betörésnek nincs nyoma, nem hiányzik semmi, az eset nagyon rejtélyes.

Az irodát rendbe kell rakni. Mivel a takarítónők az internátust takarítják ilyenkor, így a folyosón álló ötödikesek közül jut valakinek a boldogító feladat, hogy az igazgatói irodában ólálkodhat.

Kalmár természetesen Ginát jelöli ki. A groteszk dolgozat óta összeköti őket az, hogy mindketten lenézik Kőniget.

Az ötödikesek aznap latindolgozatot írnak, Gina pedig így lemarad a dolgozatról, legnagyobb sajnálatára persze…

Miközben Gina a levert akváriumból kiömlött vizet itatja fel, kíváncsian hallgatja, ahogy az igazgató ellenőrzi az irodája tartalmát: hamarosan kiderül, hogy semmi sem hiányzik, sem a páncélszekrényt, sem az iratszekrényeket, sem a fiókokat nem törték fel.

Az eset érthetetlen és rejtélyes, miért tört volna be valaki az igazgató irodájába csak azért, hogy lelökje az akváriumot.

Közben megérkezik Mráz, az üveges is, szemrevételezi a romokat, majd kijelenti, hogy meg tudja javítani az akváriumot.

Gina akkor végez a takarítással, amikor a többieknek kicsöngetnek latinóráról (naná!), és a teremből kifelé igyekvő Kőnig megkérdezi, hogy elkészült-e Vitay Georgina.

Erre az üveges Mráz jól megnézi magának Ginát, egyelőre nem tudjuk, miért. Mint ahogy azt sem, miért olyan szomorú Kőnig a halak miatt.

Uzsonna után Ginának be kellett pótolnia a latindolgozatot, emiatt annyira dühös a kislány, hogy a legrosszabb dolgozatot írja, mióta a Matulába jár.

A tábornok este érkezik, süteményt hoz, és csomagot Mimó nénitől, amelyben egy kis üveg parfüm van, rúzs, csavaros ceruza és egy markazitszemű mókust ábrázoló brosstű.

Ezeknek is fontos szerepük lesz még később, csupa tilalmas holmi a Matulában.

Gina elmondja az apjának, milyen körülmények között békült ki a lányokkal. Az apa azonban láthatóan zavarban van, nem meri elkezdeni a mondanivalóját.

Zsuzsanna elviszi Ginát áhítatra, a tábornok is velük tart. Pál rómaibeliekhez írott levele a textus. A nagytiszteletű úr elmondja, miért a kilencedik rész tizenharmadik verse az iskola jelmondata, ami szerint nem azé az eredmény, a kegyelem, aki akarja, nem is azé, aki fut, mert mit sem számít az emberi szándék, minden Isten akaratából jöhet létre.

Idézzük vissza a második fejezetet, ahol a folyosón Gina olvassa az iskola jelmondatát latinul: Non est currentis, és nem érti: mije nincs a futónak?

A tábornok közli Ginával, hogy a vállalkozásuk olyan fontos szakaszába érkezett, hogy nem jöhet el sokáig, sőt, még telefonálni sem mer egy ideig.

Kéri, hogy várjon türelmesen. Karácsonykor itt lesz, ha lehet, de ha nem jön, akkor nem lehetett.

Akkor még nem tudja a tábornok, hogy soha többé nem látja a lányát.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .