Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Az árkodi ellenálló

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Bánki

Torma

Kis Mari

Kuncz Feri

1944. március 27.

Az intézet

A kerti kapu, amelyiknek nincs kilincse, csak zárja

A négy cselszövő még előző nap megegyezett abban, hogy a randevú maradjon az ő titkuk. Mi van, ha valamelyik ötödikes elkotyogja a hírt a szintén matulás testvérének, és elterjed a híre, amit tettek? Hiszen ez a Matulában súlyos szabályszegés.

Gina tudja, hogy ez az utolsó napja itt, jó akar lenni mindenkihez, hogy jó emlékek maradjanak itt róla.

Segít Szabónak a francia dolgozatban, órákon figyel, még Kőnignél is. A tanárnak feltűnik a nagy buzgóság. Ebéd után a kiválók között említi a nevét az igazgató.

Séta közben bevásárol a cukrászdában az osztálynak, Zsuzsannának pedig egy cserepes jácintot vesz, de a prefekta nem fogadja el. Azt mondja, adja az igazgató úrnak, holnap lesz a névnapja, Gedeonnak hívják. Az igazgató meghatódik a névnapi jókívánságtól és a virágtól.

Gina Tormának is elmeséli az éjféli randevút, mert Bánki és Kis Mari csak vihogtak, amikor meglátogatták. Gina átadja a süteményt Tormának, és a kincseit: a parfümöt, a rúzst, a ceruzát, a mókusos brosstűt és a virágosládában rejtegetett kincseket.

Kőnig és az ápoló testvér megjelenése azonban mindent elront. Gina mindent magára vállal, hiszen őt már úgysem büntethetik meg. Torma azt mondja, minden az övé, őt büntessék, ne Vitayt.

Gina most már egyedül jut ki az épületből. A kapunál már várja Kuncz Feri, de várniuk kell, mert még járnak az utcán.

A kapun viszont már nem jut ki a kislány, mert a hadnagyot leleplezik. Gina visszaszalad az épületbe, bebújik az ágyába, és bár nyomja valami a hátát, nem törődik vele, csak sír, mert most már talán nincs számára menekvés.

Zsuzsanna érzi meg, hogy baj van, bemegy hozzá. Elmondja a kislánynak, hogy fél, hogy türelmetlen vele, mert annyira más, mint a többiek. De nem kell félnie, a büntetés nem lesz akkora, hogy ennyire zokogjon miatta. A diakonissza nem tudja, hogy Gina más miatt sír.

A kislány elrakja a holmiját, megigazítja a matracát, és egy ezüst hamutartót talál, azt, amelyet ő vett az apjának. Mellette Abigél levele:

EZT A HAMUTARTÓT, AMIT EGY KIS SZOLNOKI ÉKSZERÉSZNÉL TE VETTÉL NEKI VISZONZÁSKÉPPEN EGY HOLDACSKÁRA, APÁD HAGYTA NÁLAM, HOGY RÁISMERJ, ÉS TUDD BELŐLE: VELEM BESZÉLT, RÁM BÍZTA AZ ÉLETEDET. MOSTANTÓL FOGVA ÉN RENDELKEZEM VELED, MERT APÁD AZ ELSŐK KÖZT VOLT, AKIKET A NÉMETEK 19-ÉN LETARTÓZTATTAK. KUNCZ HADNAGY 20-ÁN ÉRKEZETT ÁRKODRA, HOGY TÉGED KICSALJON AZ INTÉZETBŐL, S A TE SZEMÉLYEDDEL PRÓBÁLJÁK RÁVENNI APÁDAT, HOGY ELÁRULJA, KIK A KÜZDŐTÁRSAI. HA NEM VIGYÁZTAM VOLNA RÁD, AZÓTA TÚSZ VAGY, S VELED ZSAROLJÁK A TÁBORNOKOT. HOGY MIKOR MIT TÉGY EZENTÚL, ÉN SZABOM MEG, S AMIT ÜZENEK, AZ OLYAN, MINTHA APÁD PARANCSOLTA VOLNA. NE MOCCANJ, NE TÖPRENGJ, VIGYÁZOK RÁD. MARADJ BÉKÉN, MÍG ÚJRA HALLASZ RÓLAM.

ABIGÉL

Emlékezzünk vissza, mikor és miért vette Gina az apjának a hamutartót!

Kuncz hadnagy megjelenése tehát csapda volt, vele karták elcsalni a Matulából Ginát, hogy aztán túszul ejtsék, és így kényszerítsék vallomásra Vitay tábornokot.

Most már Gina számára is világos, hogy Abigél mögött valóságos személy áll, bár még nem kapcsolja össze a személyét az árkodi ellenállóval.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .