Shakespeare – Rómeó és Júlia – Olvasónapló

Első felvonás 3. szín

Szereplők Helyszín
Capuletné – Júlia anyja
Dajka
Júlia
Szoba Capuleték házában

A 3. szín a Capulet-házban, Júlia szobájában játszódik. Júlia éppen a Dajkájával van, amikor belép az anyja, Capuletné.

A beszélgetésből kiderül, hogy Capuletné azért érkezett, hogy elbeszélgessen a lányával a házasságról. Szerinte Júlia már elég idős ahhoz, hogy férjhez menjen, hiszen ő, Capuletné, 14 évesen már megszülte Júliát.

A bevezető után Capuletné rátér a lényegre: Páris, a herceg rokona szeretné megkérni Júlia kezét. Capuletné ugyanúgy nem erőlteti a dolgot, mint ahogy az előző színben Capulet sem mondott egyértelmű igent Párisnak.

Capuletné csak annyit szeretne, hogy az aznap esti bálon Júlia találkozzon és beszélgessen Párisszal, ismerje meg egy kicsit, és utána döntsön, tudná-e szeretni a férfit, illetve hajlandó lenne-e feleségül menni hozzá.

Júlia pedig egy veronai nemesi család engedelmes lányához méltóan reagál az ötletre: „Szeretném látni, hogy szeressem-e.”

Vagyis tulajdonképpen nem mond semmit, nem kezd el örömködni, hogy Escalus herceg egyik rokona akarja megkérni a kezét. Csak annyira hajlandó, amennyit az anyja kér tőle: megismerkedni Párisszal.

Ahhoz képest egyébként, hogy Júlia a tragédia egyik főszereplője és ebben a színben jelenik meg először, kb. 5 sor jut neki, a szín többi részében vagy Capuletné győzködi a lányát, vagy a Dajka locsog.

Érkezik egy szolga, aki jelenti, hogy megérkeztek a vendégek, a vacsora tálalva, szükség van Capuletnére.

Capuletné még búcsúzóul egy mondatban összefoglalja azt, amiről eddig olyan dagályosan beszélt: „Leányom, a gróffal beszéljél”

Vagyis Páris nem csak Escalus herceg rokona, hanem még gróf is, tehát feljebb áll a társadalmi ranglétrán, mint Capulet. Azaz Capuleték mindenképpen csak nyernének a házasságon.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..