Voltaire – Candide – Olvasónapló

Tizennegyedik fejezet: Hogyan fogadták Candide-ot és Cacambot Paraquayban a jezsuiták?

Főbb szereplők Helyszín
Candide
Cacambo
Kunigunda bátyja
Buenos Aires
Paraquay

Candide még Cadixból magával hozott egy Cacambo nevű talpraesett szolgálót, aki azonnal átlátja, hogy az öregasszonynak igaza van, menekülniük kell.

Amíg Candide azon siránkozik, hogy mi lesz most vele, hogy el kell hagynia szeretett Kunigundáját, pedig már éppen össze akarta őket adni a kormányzó, Cacambo felnyergeli a két andalúziai lovat.

Cacambonak az a terve, hogy a jezsuiták országába mennek, ahol mindig szükség van katonákra és biztosan megörülnek majd Candide kapitánynak, aki érti a bolgár fegyvergyakorlatokat.

Amikor Paraquay, azaz a jezsuiták országának határához érnek, akkor közlik az őrrel, hogy a parancsnokkal akarnak beszélni.

Candide-ot és Cacambot azonnal lefegyverzik, lovaikat elveszik, és katonák sorfala között a parancsnok elé vezetik, aki azonban nem szól hozzájuk. Egy rendőr elmagyarázza nekik, hogy a főtisztelendő provinciális parancsára spanyoloknak senkivel – még a parancsnokkal – sem szabad beszélni csak az ő jelenlétében.

A főtisztelendő provinciális pedig csak három óra múlva érkezik meg.

Cacambo ekkor csendesen megjegyzik, hogy ők nem spanyolok, hanem németek. A rendőr ezt közli a parancsnokkal:

„Legyen áldott Isten neve, mondá a parancsnok; ha német, szóba állok vele: vezessétek lugasomba.”

Hőseinket egy gyönyörű lugasba vezetik, ahol terített asztal várja őket, majd hamarosan érkezik a parancsnok is:

„A parancsnok szép fiatal ember volt, piros szinü, telt arcu, fehér bőrü, ívelt szemöldökü, piros fülü, vérpiros ajku, büszke arckifejezésü, de büszkesége nem vallott sem spanyolra, sem jezsuitára.”

Candide és a parancsnok beszélgetni kezdenek, majd hamarosan jön a meglepetés: kiderül, hogy a parancsnok nem már, mint Kunigunda bátyja, akiről Candide úgy tudta, hogy a bolgárok megölték.

Mialatt a főtisztelendő provinciálisra várnak, Kunigunda bátyja elmeséli, hogy mi történt vele, mióta Candide-ot száműzték a kastélyból és a bolgárok megtámadták a családot.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .