Voltaire – Candide – Olvasónapló

Nyolcadik fejezet: Kunigunda története

Főbb szereplők Helyszín
Candide
Kunigunda
Egy bolgár kapitány
Issacar, a zsidó
A nagy inkvizítor
Az öregasszony

Kunigunda elmeséli, hogy a bolgárok megtámadták a kastélyukat, apját és bátyját megfojtották, anyját darabokra tépték. Egy bolgár katona meg akarta erőszakolni, de Kunigunda foggal-körömmel ellenkezett, mire a katona combon szúrta.

Ekkor lépett be egy bolgár kapitány, aki meglátta, hogy mit csinál a katona, megölte, Kunigundát pedig mint hadifoglyot hurcolt a szállására.

Kunigunda a bolgár kapitány cselédje lesz, ő vezeti a háztartását és a kapitány a szeretőjévé teszi. Mondjuk ez Kunigundának sem volt olyan nagyon ellenére, hiszen „neki is nagyon szép termete és finom bőre volt”.

Három hónappal később, amikorra a bolgár kapitány eljátszotta minden pénzét és ráunt Kunigundára is, eladta a lányt egy Issacar nevű zsidónak, aki nagyon szerette a nőket. Kunigunda azonban a zsidónak nem adta oda magát.

Issacar, hogy elbűvölje és megpuhítsa Kunigundát egy lisszaboni villába vitte a lányt. Kunigundára egy mise alkalmával felfigyelt a lisszaboni inkvizítor is, meghívta a palotájába, ahol Kunigunda elmesélte a történetét.

Az inkvizítor szerint Kunigunda túl előkelő ahhoz, hogy egy zsidó szeretője legyen, ezért ajánlatot tett Issacarnak, hogy engedje át neki a lányt.

A gazdag és nagyhatalmú zsidó kereskedő persze hallani sem akart erről, mire az inkvizítor máglyával fenyegetőzött.

Erre az az egyezség született, hogy a villa és Kunigunda legen a zsidó és az inkvizítor közös tulajdona, azaz Kunigunda hétfőn, szerdán és szombaton a zsidóé, a hét többi napján pedig az inkvizítoré.

Már hat hónapja volt érvényben ez a szerződés, amikor bekövetkezett a nagy lisszaboni földrengés. Az inkvizítor erre elhatározta, hogy eretnek égetést rendez, részben, hogy a további földrengéseket megakadályozza, részben, hogy a zsidót megfélemlítse.

Az eretnek égetésre Kunigunda is meghívást kapott, így vette észre, hogy Pangloss doktor és Candide is az áldozatok között vannak, de segíteni már csak Candide-on tudott, elküldte érte öreg szolgálóját.

Candide tehát így került újra össze Kunigundával.

A két fiatal vacsorához ül és tovább beszélget, amikor szombat lévén betoppan Issacar, a zsidó, „eljött, hogy jogait élvezze ls gyöngéd szerelmét tolmácsolja.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .