Voltaire – Candide – Olvasónapló

Ötödik fejezet: Vihar, hajótörés, földrengés: mi történt Pangloss doktorral, Candide-dal és az anabaptista Jacques-kal?

Főbb szereplők Helyszín
Candide
Pangloss mester
Jacques
Hollandia
Útban Lisszabon felé

A vihar lecsap a hajóra, mindenki pánikba esik, próbálják kormányozni a hajót, de nem sok sikerrel. Egy őrjöngő matróz fellöki Jacques-t, de a lökés lendületétől leesik a hajóról és fennakad egy törött árbocon.

Jacques próbálja megmenteni, sikerül is neki, de most ő esik bele a vízbe, ahol még egyszer felbukkan, majd örökre elmerül. Candide ki akarja menteni a vízből a fuldokló Jacques-t, de Pangloss visszatartja, mondván, hogy a lisszaboni kikötő pont azért alakult, hogy ott Jacques megfulladjon.

Közben a hajó elsüllyed, mindenki megfullad, csak Candide, Pangloss és az a matróz éli túl, akit Jacques megmentett.

Nagy nehezen kikecmeregnek a tengerből és éppen beérnek Lisszabonba, amikor hatalmas földrengés támad, ami romba dönti a várost. Pangloss és Candide tehetetlenül nézik a pusztítást, csak a matróz látja meg a lehetőséget azonnal:

„A matróz telhetetlenül jár-kel a romok között, felkutatja a halottakat, hogy pénzt találjon, ha pénzre bukkan, magához veszi, elissza; és miután lerészegedett, megvásárolja az első uccai lány kegyeit, akivel a leomlott házak, a haldoklók és holtak között találkozott.”

Néhány leomló kő Candide-ot is megsebesíti, aki elhalóan könyörög , hogy Pangloss adjon neki vizet. Pangloss azonban éppen azzal van elfoglalva, hogy bebizonyítsa, a földrengésnek éppen Lisszabonban és éppen akkor kellett megtörténnie. Candide közli, hogy ez őt pont nem érdekli, neki víz kell és elájul.

Erre már Pangloss mester is megmozdul és szerez vizet.

A földrengés után Candide, Pangloss mester és néhány életben maradt lisszaboni polgár szomorúan ebédelnek, amikor Pangloss a szokásos elveit bizonygatja:

„mert, mondá, mindez a lehető legjobb; mert ha egyszer Lisszabonban vulkán van, ez semmiképen sem lehet másutt; mert lehetetlen, hogy a dolgok ne ott legyenek, ahol vannak, mert hiszen minden jól van”

Egy kis fekete ember, aki az inkvizíció megbízottja, bár erről Panglossék természetesen nem tudnak, udvariasan felfigyel Pangloss eszmefuttatására és udvariasan érdeklődik:

„Uraságod valószinüleg nem hisz az eredendő bűnben; mert ha minden a legjobban van, akkor nincs se bűnbeesés, se bűnhődés

Pangloss udvariasan válaszol és tovább bizonygatja igazát, de ez már mindegy is, a kis fekete ember int az embereinek és lefogják Panglosst és Candide-ot, akik így az inkvizíció fogságába esnek.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .