Voltaire – Candide – Olvasónapló

Huszonharmadik fejezet: Candide és Martin angol partokhoz érkeznek; mit látnak ott?

Főbb szereplők Helyszín
Candide
Martin
Egy tábornok
Anglia
Portsmouth
Útban Velencébe

„»Ó, Pangloss, drága Panglossom! Ó, Martin, Martin! Ó, én kedves Kunigundám, milyen is ez a világ?« sóhajtozott Candide a holland hajón.

»Valami nagyon ostoba és utálatos dolog, mondá Martin. – Ismered Angliát? Ott is olyan bolondok az emberek, mint Franciaországban? – Ez valami másfajta bolondság, mondá Martin; tudod, hogy e két nemzet örökös harcban van egymással Canada nehány holdnyi hóboritotta földjéért s e háborura több pénzt elfecsérelnek, mint amennyit egész Canada ér. Szerény képességemmel nem tudom pontosan megállapitani, hogy egyik vagy másik országban lehet-e több kötözni való bolondra bukkanni, csak annyit tudok, hogy azok az emberek, akiket meglátogatunk, nagyon epések.«”

Candide és Martin hamarosan partra szállnak az angliai Portsmouth kikötőjében. A kikötőben hatalmas tömeg gyűlt össze, mindenki egy nagy termetű embert figyel, akinek be vannak kötve a szeme és tárdepel.

Vele szemben négy katonából álló kivégzőosztag, akik lelövik a férfit, mire a tömeg elégedetten elvonul.

„Megkérdezte, ki volt az a hatalmas termetü ember, kit oly ünnepies szertartással küldtek a másvilágra. »Egy tábornok, mondották. – S miért ölnek meg egy tábornokot? – Mert nem öletett meg elég embert; háboruskodott egy francia generálissal és azt találták, hogy nem közelitette meg eléggé. – De hiszen, jegyezte meg Candide, a francia generális ép oly közel volt az angol generálishoz, mint az utóbbi az előbbihez. – Ez kétségbevonhatatlan, válaszolták neki; de ebben az országban az a jó szokás kapott lábra, hogy időről-időre megölnek egy generálist, mert a többieket ezzel bátoritják.”

Candide jócskán megrendül ettől az okoskodástól és úgy dönt, hogy nem akar Angliában maradni. Egyezséget köt annak a hajónak a kapitányával, aki idáig hozta, hogy csillagászati összegért vigye el Velencébe.

„Dicsértessék az ur neve! mondá Candide Martint átölelve; itt fogom meglátni a szép Kunigundát. Cacambot is biztosan itt találom. Minden nagyon jól van, pompásan folynak a dolgok, a lehető legjobban folynak a dolgok.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .