Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 1-32. fejezet – Olvasónapló

24. fejezet

Szereplők Időpont Helyszín
Zéta
Csáth
Csáth felesége
Emő
Dzsidzsia
449. Csáth háza

Másnap reggel, ahogy a nap felkelt Csáth hívatja Zétát. Zéta megjelenik a család előtt, ott van Csáth, a felesége, Emőke és Dzsidzsia a rabszolgalány. Emő rá sem pillant Zétára.

Csáth megkérdezi, Zétától, hogy miért és mire tudná tanítani Zéta a gyerekeit. Zéta lelkesen kezdi mesélni, hogy mi mindent tud, és mire tanítaná a Csáth fiakat, de az öreg Csáth mindig ellent mond neki.

„- Írásra és olvasásra, ha parancsolod, uram.
– Bolond vagy, te legény! Hát nem látod, hogy én gazdag ember vagyok? Annyi íródeákot fogadok, amennyit akarok. Hát minek tudjak én írni vagy a fiam? […]
– Hát akkor matematikára. […]
– Hát az mire való? Én sose olvastam meg a barmaimat, mégis meglátom, ha lovam vagy tehenem hiányzik. Az aprójószág hol több, hol kevesebb. Mit számolgassuk? Arra való a kulcsár: tartsa észben, az! Hát még mit tanítanál? […]
– A geográfia a földnek ismerete, uram. Okos embernek jó ismernie az országokat, hegyeket, vizeket; hol milyen nép lakik? milyenek a városok? merre vannak bányák, püspökségek, hegyi átjárók, várak? hol milyen ipar dívik s más efféle.
– Ez már jó tudomány – bólintott elgondolkodva -, de ez se való gyereknek. Ez csak királynak való. […]
– A históriát, vagyis történelmet. Az arról szól, uram, hogy akik előttünk éltek, miféle emberek voltak, kik voltak a királyaik és vezéreik. Miféle küzdelmekkel éltek? hogy erősödtek? hogy gyöngültek? hogy okosodtak a maguk szerencsétlenségein?
– Ez a regösök dolga – mondotta – meg a hegedősöké. A fiaim nem szorultak arra, hogy tanulják ezt. Ha éppen effélék hallgatására van kedvök, hívatnak regöst, hegedőst: elmondatják. Hát még?
Már elfűtött a meleg.
– A filozófia, vagyis a bölcsesség tudománya – mondottam búsan -, a hét görög bölcs élete és tanításai. Különösen Arisztotelész, Epiktétosz, Plató és Szokratész…
Csáth legyintett:
– Vigye el őket a görög ördög! Én nem tanultam könyves bölcsességet, mégis okos ember vagyok. A fiaim se lesznek alábbvalók.”
 

Csáth végül úgy dönt, hogy amíg nem találnak valami „rendes” munkát Zétának, addig az lesz a dolga, hogy kövesse őt mindenhol.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 1-32. fejezet – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Kedves Zsiráf, ennél jobb olvasónaplót még életemben nem láttam és nagyon sokat segít nekem
    szeretettel:Olivér

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .