Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 1-32. fejezet – Olvasónapló

9. fejezet

Szereplők Időpont Helyszín
Zéta
Attila
Rika, Attila főfelesége
Csaba, Attila fia
Csáth, a fővezér
Priszkosz
Emő
449. Attila fővárosában

Zétáék a fővezér házának emeleti ablakából nézik tovább az ünnepi készülődést. Látják Attila fiait, főfeleségét, Rikát és legfiatalabb fiát, Csabát. Attila udvari bolondját, Cerkót.

A Rika hintója mellett lovagló lányok között Zéta meglátja Emőt is. Érkezik Attila is.

„Atilla nagy fehér paripája léptet elő, büszke nyakát hányva, mintha tudná, kit visz. Mellette lovagol jobbról a kis Csaba királyfi, balról a fővezér. Mögöttük a királyfiak. Utánuk vonul be az asszonyhad. Rika királyné aranyozott rédájában az új menyecske”.

A fejezet további részében Gárdonyi leírja, hogyan ünneplik a hunok vezetőjük érkezését és esküvőjét.

Hamarosan érkezik Csáth, aki a fővezér üzenetét hozza. Priszkoszék üljenek asztalhoz, ebédeljenek, a fővezér nem tarthat velük, mert jelentenie kell Attilának. De ott lesz a családja és Csáth fogja őt képviselni.

Zéta rögtön izgatott lesz, hátha Emő is eljön az ebédre. De fél is attól, hogy Priszkosz szolgáltatni fog vele – vagyis Zétának, mint egy rabszolgának Priszkosz széke mögött kell állnia – az ebéd alatt. Nem akarja, hogy ezt Emő meglássa.

Zétának szerencséje van, Priszkosz nem tart igényt az ebéd alatt a szolgálataira. Emő valóban ott van az ebéden, de feltűnően komoly hangulatban van.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 1-32. fejezet – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Kedves Zsiráf, ennél jobb olvasónaplót még életemben nem láttam és nagyon sokat segít nekem
    szeretettel:Olivér

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .