Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló

Tizenegyedik ének: Neküia.

Az Odüsszeia olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

 

Odüsszeusznak és társinak tehát most az a feladatuk, hogy Kirké útmutatását követve elhajózzanak Hádész birodalmába.

Ez viszonylag könnyen sikerül is, Odüsszeusz mindent úgy tesz, ahogy Kirké tanácsolta neki: áldozatot mutat be, megássa a gödröt, majd beleereszti a két fekete jószág vérét.

A halottak szellemei azonnal el is kezdenek gyülekezni, de Odüsszeusz fegyverével őrzi a vérrel teli gödröt, csak Teiresziaszt akarja odaengedni.

Abba most ne menjünk bele, hogy a holtak szellemei ellen mit ért volna Odüsszeusz egy szál kardal…

Az első ismerős, aki az árnyak között felbukkan, nem más, mint Elpénor szelleme. Ő az, aki részegen leesett Kirké házának tetejéről.

Elpénor nehezményezi, hogy Odüsszeuszék olyan gyorsan jöttek el Kirkétől, hogy nem temették el őt – pontosabban nem égették el halotti máglyán.

Elpénor azt kéri, hogy mivel Odüsszeusz úgyis visszatér még Aiaié szigetére Kirkéhez, legyen rá gondja, hogy a teste megkapja a végtisztességet. Odüsszeusz megígéri.

A következő szellem, akit Odüsszeusz felismer, a saját édesanyja, Antikleia. Ő még élt, amikor hősünk elhajózott Trójába, tehát itt kell megtudnia, hogy meghalt.

A szellemekkel azonban Odüsszeusz csak akkor tud beszélni, ha hagyja őket inni a vérből. Mivel a vér véges, ezért Odüsszeusz senkit – még a saját anyját – sem enged a gödör közelébe, tehát – egyelőre Antikleiával sem tud beszélni.

Végre megérkezik Teiresziász szelleme is, iszik a vérből, majd jósol Odüsszeusznak.

Odüsszeuszra és társaira még gyötrelmes utazás vár, míg sikerül hazaérniük, ha egyáltalán sikerül. Amikor majd Thrinakié szigetére érnek, akkor Odüsszeusz figyeljen rá, hogy társai nehogy megegyék a napisten marháit.

Mert ha mégis bántják őket, akkor egyikük sem ér haza, esetleg talán csak Odüsszeusz, de ő is csak hosszú szenvedések után.

Ha Odüsszeusznak valamilyen csoda folytán mégis sikerülne hazaérnie, akkor sem pihenhet még, mert a palotáját kérők szállták meg, akik a feleségét és vagyont akarják.

De Odüsszeusz le fogja győzni a kérőket – csellel, vagy erőszakkal. De még ezután is lesz dolga, hiszen Poszeidón továbbra is haragszik rá, amiért megvakította a fiát, a küklopszot.

Ezért Odüsszeusz egyedül induljon vándorútra egy evezővel a vállán. Menjen olyan messzire, ahol olyan embereket talál, akik még soha nem látták a tengert. Ezt onnan fogja tudni, hogy ha szembejön vele egy férfi és azt mondja az evezőre, hogy magszóró lapát, akkor jó helyen jár.

Azon a helyen mutasson be állatáldozatot Poszeidónnak, majd menjen haza és otthon is áldozzon hekatombát (százökör áldozatot).

Teiresziász még azt is megjósolja, hogy Odüsszeuszért a tenger felől fog jönni a halál, de csak hosszú, békés öregkor után.

Teiresziász a jóslat után elmegy, Odüsszeusz pedig most már sokakat odaenged a vérhez, hogy igyanak és beszélni tudjanak.

Elsőként persze az anyját, aki rögtön arról kérdezi fiát, hogy mit keres élőként az alvilágban. Odüsszeusz elpanaszolja, hogy már régóta bolyong, és talán az itt szerzett információkkal végre hazajuthat.

Ezután Odüsszeusz kérdezi az anyját, hogy hogyan halt meg, illetve, hogy mit tud Penelopéról és Télemakhoszról?

Antikleia pedig elmeséli, hogy Penelopé még mindig hű hozzá – legalábbis addig az volt, amíg Antikleia még élt – és várja hazatértét. Télemakhoszt mindenki tiszteli. Odüsszeusz apja, Leártész azonban visszavonult vidéki birtokára, semmit sem csinál, csak várja, hogy fia hazatérjen és lassan belehal az öregségbe, meg a várakozásba.

Maga Antikleia is abba halt bele, hogy belebetegedett Odüsszeusz távollétébe, illetve, hogy senki sem tudta, hogy él-e, hal-e.

Odüsszeusz annyira elérzékenyül, hogy megpróbálja megölelni anyját, de persze egy szellemet nem lehet megölelni.

Antikleia távozása után hosszú sorokban jönnek a halottak szellemei, mind inni akar a vérből és beszélni Odüszeusszal.

Itt Homérosz hosszú felsorolása következik, hogy kik jelentek meg Odüsszeusz előtt, főleg mitológiai alakok:

 • Tűró, akit elcsábított Poszeidón és gyerekeket szült neki, többek között Néleuszt, akinek majd a fia lesz Nesztór, aki részt vett a trójai háborúban és akihez Télemakhosz utazott, hogy hírt kapjon az apjától.
 • Antiopé, aki Zeusztól szülte Amphíónt és Zéthoszt, Thébai városának alapítóit. Nyílván ők a Thébai-mondakörből lehetnek ismerősek. Alakjuk egyébként nagyban hasonlít a Rómát alapító Romulushoz és Rémushoz.
 • Alkméné, Héraklész, azaz Herkules anyja
 • Epikaszté, Oidipusz anyja, a magyar irodalomban inkább Iokasztéként ismert
 • Léda, akit Zeusz hattyú alakjában csábított el.
 • Iphimedia, akit Poszeidón csábított el
 • Phaidra, Prokisz és Ariadné, Maira, Klüméné, Eriphűlé

Homérosz ezután visszatér az eposz jelen idejébe. Ne feledjük, Odüsszeusz jelenleg a phaiák király, Alkinoosz udvarában van, neki és a feleségének meséli éppen bolyongásainak történetét.

Alkinooszt és feleségét, Árétét is elbűvöli Odüsszeusz beszámolója, Alkinoosz pedig még többet akar hallani, arra kíváncsi, hogy a mitológiai hősnőkön kívül kivel találkozott még Odüsszeusz az alvilágban.

Odüsszeusz pedig folytatja a mesélést, további híres szellemekkel is beszélt:

Agamemnón, aki szomorúan panaszolja, hogy milyen csúnya halála volt, megölte őt a felesége szeretője – erről ugye már volt szó.

Megjelennek Odüsszeusz fegyvertársainak és barátainak szellemei is, akik Trója alatt estek el: Akhilleusz, Patroklosz, Antilokhosz, Nagy Aiász. Akhilleusz nem is csodálkozik azon, hogy  a fortélyos, okos Odüsszeusszal az alvilágban találkozik.

Odüsszeusz minden korábbi barátjával vált pár szót, csak Aiász árnya húzódik félre tőle. Ennek az az oka, hogy Akhilleusz halála után anyja, Thetisz felajánlja fia fegyvereit.

Odüsszeusz a fegyverekért való vetélkedésben legyőzi Aiászt, aki még most is, halála után is, haragszik rá. Odüsszeusz most megpróbálja megbékíteni Aiász szellemét, de az sértetten elvonul.

És jönnek a további mitikus hősök: Mínósz, Orion, Titüosz, Tantalosz, Sziszüphosz.

Odüsszeusz még maradna, mert sok régi hős szellemére is kíváncsi lenne, de a lelkek között ekkora elterjed a híre, hogy egy halandó jár Hádész birodalmában.

Erre olyan tömegben kezdnek megjelenni Odüsszeusz é a vérrel teli gödör körül, hogy az már Odüsszeusznak is sok, parancsot ad társainak, hogy vonuljanak vissza a hajóhoz.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf
  Nagyon szépen szeretném megköszönni, hogy létrehoztad ezt az oldalt és ennyi számomra olvashatatlan könyvet feldolgoztál, eddig bármit olvastam nálad mindig megértettem a történetet és még meg is tetszett maga a sztori és a könyv hangulata is jobban átjött mint előtte. Nagyon hálás vagyok, ahogy sok más diák is rajtam kívül.
  Ha bármivel tudnánk a munkásságodat segíteni, kérlek írd le.
  Mégegyszer köszi mindent, neked köszönhetően még nem utáltam meg teljesen az irodalmat.
  Sok sikert a továbbiakban!

  Válasz
  • Kedves Réka!

   Örülök, hogy tetszik az oldal! :)Elég segítség, ha terjesztitek az oldalról, hogy létezik! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .