Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló

Tizenhatodik ének: Télemakhosz fölismeri Odüsszeuszt.

Az Odüsszeia olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

 

A történet másnap reggel, a kondás tanyáján folytatódik, aki éppen Odüsszeusszal reggelizik, amikor megérkezik Télemakhosz.

Hatalmas Eumaiosz meglepetése és öröme, amikor viszontlátja urát, hiszen nem hitte volna, hogy Télemakhosz valaha is hazatér.

Télemakhosz is örül, hogy látja a kondást és a városi házáról érdeklődik, ott vannak-e még a kérők, és hogy van az anyja.

Eumaiosz azt válaszolja, hogy nem történt különösebb változás Télemakhosz távozása óta: a kérők minden nap a házában tivornyáznak és ostromolják Pénelopét, aki egyenlőre még kitart, de ki tudja meddig.

Télemakhosz ezután belép a házba, ahol szembe találja magát a koldusnak öltözött Odüsszeusszal. Természetesen nem ismeri fel az apját, hiszen 20 éve nem látta, Odüsszeusz pedig még nem fedi fel magát.

Eumaiosz megvendégeli Télemakhoszt, majd az étkezés után arról érdeklődik, hogy ki a vendég a házban.

Eumaiosz pedig elmondja a koldus történetét, ahogyan azt neki Odüsszeusz előzőleg elmesélte, majd Télemakhosz vendégszeretetébe ajánlja a férfit.

Télemakhosz azonban elhárítja a lehetőséget, mondván, hogy most más, súlyosabb gondok gyötrik: kérők prédálják a vagyonát, és ha a koldust bevinné a házába, aligha tudná megvédeni, ha azok kikezdenének vele. A koldust Eumaiosz fogadta be, maradjon is egyenlőre nála, de Télemakhosz azt azért vállalja, hogy ellátja a koldust új ruhával és fegyverrel, és étkezésének, szállásának költségét is megtéríti Eumaiosznak.

A beszélgetésbe most először szól bele Odüsszeusz is, de még mindig nem fedi fel a kilétét. Csípősen kérdezi Télemakhosztól, hogy miért nem tesz valamit a kérők ellen, hiszen Odüsszeusz távollétében ő az úr a házban.

Télemakhosz meglepődik a koldus erélyes szavain, majd azzal védekezik, hogy nem (csak) rajta múlik a dolog. Ha tőle függene, már rég kidobta volna az összes kérőt a házból, de egyrészt ezek tekintélyes emberek, az Ithaka körüli szigetek fejedelmei és királyi, másrészt pedig anyja, Pénelopé sem tudja eldönteni, hogy mit akar.

Pénelopé ugyanis eljutott oda, hogy olyan régen vár már a férjére, és olyan régen ostromolják a kérők, hogy most már hajlandó lenne új férjet választani magának, csak éppen nem tud választani a sok kérő közül.

Télemakhosz ezután elküldi Eumaioszt, hogy menjen be a városba és vigye meg anyjának (és csak neki!) a hírt, hogy szerencsésen visszatért Püloszból, majd térjen vissza a tanyára.

Eumaiosz távozásával egyidőben megjelenik a tanyánál Pallasz Athéné is, egy szép nő alakjában, de úgy, hogy csak Odüsszeusz láthatja, Télemakhosz nem.

Pallasz félrehívja Odüsszeuszt és közli vele, hogy itt az ideje, hogy felfedje magát a fia előtt. Ezután visszaváltoztatja Odüsszeuszt koldusból újra a régivé, sőt, megint egy kicsit továbbmegy és isteni bájt is fúj rá, majd eltűnik.

Odüsszeusz pedig visszatér a kunyhóba, ahol Télemakhosz persze elcsodálkozik a koldus átváltozásán, de nem ismeri fel benne az apját. Azt hiszi, hogy egy isten.

Odüsszeusz pedig végre felfedi magát előtte, közli, hogy ő bizony Odüsszeusz, Télemakhosz apja, aki oly hosszú bolyongás után végre hazatért.

Télemakhosz persze esőre nem meri elhinni, hogy tényleg az apja érkezett vissza, valamilyen isteni cselt gyanít a dologban, hiszen nem sokkal korábban még egy vén koldus állt előtte, most pedig egy jóval fiatalabb, egészséges, izmos férfi.

Odüsszeusz azonban megnyugtatja, tényleg ő az. Megtörténik a nagy egymásra ismerés, apa és fia 20 év után végre újra találkoznak, mindketten zokognak.

Amikor a kedélyek kicsit lecsillapodnak, Télemakhosz rögtön arról érdeklődik, hogy apja hogyan, miként került Ithakára.

Odüsszeusz pedig elmesélik, hogy phaiák hajósok szállították partra tömérdek kincsével együtt, amit aztán Pallasz Athéné segítségével rejtett el, és az istennővel közösen találták ki a koldusos tervet is.

Odüsszeusz szerint most pedig eljött az ideje, hogy megbeszéljék Télemakhosszal, hogy fogják megölni a kérőket.

Télemakhosz azonban pesszimista, szerinte bármilyen nagy híre is van az apjának, és bármilyen sok kalandot is túlélt, ők ketten túl kevesek ahhoz, hogy elbírjanak a rengeteg kérővel.

A kérők ugyanis több mint százan vannak és akkor a velük lévő szolgákkal még nem is számoltak. Télemakhosz szerint segítséget kellene valahonnan kérniük, hogy elbírjanak a kérőkkel.

Odüsszeusz azonban magabiztos, kijelenti, hogy semmilyen segítségre nincs szükségük, elég, ha Pallasz Athéné és Zeusz velük van. Ezután elmondja a tervét:

Télemakhosz menjen vissza a városi házba, de senkinek se árulja el, hogy Odüsszeusz megérkezett. Odüsszeusz pedig újra felveszi a koldus alakját és menedéket kér a házban.

Télemakhosznak nem szabad semmilyen jelét adnia, hogy ismeri a koldust, akkor sem, ha a kérők megalázzák őt.

Télemakhosz feladata, hogy a nagy teremben, ahol a kérők szoktak dorbézolni, összeszedje az összes fegyvert, ami a falakat díszíti. Ha a kérők kérdőre vonják, akkor mondja azt, hogy meg kell tisztítani őket, mert a fáklyák füstjétől koszosak lettek.

A fegyvereket vigye ki a teremből, csak két teljes fegyverzetet (kard, dárda, sisak, páncél, pajzs) hagyjon meg saját maga és Odüsszeusz részére.

Mialatt Odüsszeusz ismerteti a tervet Télemakhosszal, beér a kikötőbe Télemakhosz hajója, amivel Püloszban járt.

A hajóról rögtön hírnököt küldenek Pénelopéhoz, aki út közben találkozik Eumaiosszal, a kondással, és együtt jelentik az úrnőnek, hogy Télemakhosz szerencsésen megérkezett és vidéki birtokán tartózkodik.

Télemakhosz érkezésének híre zavart kelt a kérők között, akik kivonulnak a ház elé tárgyalni. Szószólójuk ismét Eurümakhosz, aki szerint értesíteni kell az általuk a szorosba, Télemakhosz elé küldött gálya embereit, hogy térjenek haza, mert nem fog sikerülni a merénylet.

Alighogy ezt kimondja, már látják is, hogy visszatért hajójuk a kikötőbe. A kérők kivonulnak a kikötőbe társaik elé, ott Antinoosz, a gálya legénységének vezetője panaszolja el, hogy kudarcot vallottak.

Hiába várták napokig a szorosban Télemakhosz hajóját, az kicselezte őket és más úton érkezett haza. Antinoosz annyira dühös, hogy kijelenti, itt az ideje, hogy akármilyen módon, de megöljék Télemakhoszt, mert ez a csele is mutatja, hogy mostanra komoly ellenféllé érett.

Javaslata szerint menjenek ki a kondás tanyájára és ott öljék meg a fiút, vagy amikor útban van a városba.

Mély csend fogadja ezt a kijelentést. A kérők ugyanis eddig is Télemakhosz halálát kívánták, de ennyire nyíltan ezt még egyikük sem merte kimondani.

A kérők között ekkor Amphinomosz kér szót, akinek szelídsége és jószívűsége a legjobban elbűvölte eddig Pénelopét. Amphinomosz pedig józanságra inti a kérőket, Télemakhosz ugyanis Ithaka királyának, Odüsszeusznak a fia, és nem szerencsés megölni a király fiát.

Kérjenek tanácsot inkább az istenektől, és ha azok hozzájárulnak a gyilkossághoz, akkor rendben van.

A kérőknek hajlanak erre a megoldásra és visszatérnek Odüsszeusz házába.

A házban azonban kellemetlen percek elé néznek, főleg Antinoosz, ugyanis egy kém értesítette Pénelopét arról, hogy a kérők meg akarják ölni Télemakhoszt.

Pénelopé ezért megjelenik a kérők között és felelősségre vonja Antinooszt, amiért merényletet tervez a fia ellen. Rámutat, hogy évekkel korábban maga Odüsszeusz volt az, aki befogadta Antinooszt és az apját, amikor azok a saját népük elől menekültek. Ezt pedig most úgy akarja meghálálni, hogy Télemakhosz ellen tör?!

Pénelopének Eurümakhosz, a kérők vezetője válaszol és megnyugtatja, hogy senki sem akarja megölni a fiát, sőt megesküszik, hogy ő maga kelne a védelmére, ha mégis ilyen történne.

Ebből is látszik, hogy a kérők sem egységesek, hogyan is lehetnének azok, hiszen mindannyian ugyanazt a dolgot akarják, Pénelopé kezét. Ezért minden lehetőséget megragadnak, hogy akár csak pillanatnyi előnyhöz jussanak, ezért állt most ki Eurümakhosz Télemakhosz mellet, hátha ezzel jó pontot szerez Pénelopénál.

Estére a kondás is visszatér a tanyára, ahol Odüsszeusz és Télemakhosz éppen vacsorához készülődik. Pallasz Athéné még Eumaiosz érkezése előtt visszaváltoztatja Odüsszeuszt koldussá.

A kondás pedig beszámol nekik arról, ami a városban történt, Télemakhosz hajójának megérkezéséről és a kérők gályájának visszaérkezéséről is.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf
  Nagyon szépen szeretném megköszönni, hogy létrehoztad ezt az oldalt és ennyi számomra olvashatatlan könyvet feldolgoztál, eddig bármit olvastam nálad mindig megértettem a történetet és még meg is tetszett maga a sztori és a könyv hangulata is jobban átjött mint előtte. Nagyon hálás vagyok, ahogy sok más diák is rajtam kívül.
  Ha bármivel tudnánk a munkásságodat segíteni, kérlek írd le.
  Mégegyszer köszi mindent, neked köszönhetően még nem utáltam meg teljesen az irodalmat.
  Sok sikert a továbbiakban!

  Válasz
  • Kedves Réka!

   Örülök, hogy tetszik az oldal! :)Elég segítség, ha terjesztitek az oldalról, hogy létezik! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .