Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló

Huszonkettedik ének: A kérők megölése.

Az Odüsszeia olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

Mivel Odüsszeusznál van az íj, a kérők pedig nem számítanak támadásra, ezért kihasználja a lehetőséget és mészárolni kezdi a kérőket, először torkon lövi Antinooszt.

Persze kitör a pánik a kérők között, nem számítottak rá, hogy pont a koldus fog közéjük lőni. Először menekülni kezdenek, de az ajtók zárva vannak, majd rájönnek, hogy mégiscsak egyetlen ember lőtt rájuk. Ekkor megfenyegetik a koldust.

Odüsszeusz persze nem ijed meg, sőt, most jött el az ideje, hogy felfedje magát: kijelenti, hogy itt a bosszú ideje, a kérők éveken át sértetlenül emészthették a vagyonát, csábíthatták el a szolgálólányait és pályázhattak a felesége kezére, de íme, Odüsszeusz hazatért és bosszút áll!

Ekkor tör csak ki igazán a pánik a kérők között, erre a fordulatra nem számítottak. Egyedül Eurümakhosz őrzi meg a higgadtságát, próbálja csitítani Odüsszeuszt.

Kijelenti, hogy Odüsszeusznak igaza van, a kérők valóban sok rosszat cselekedtek, de Odüsszeusz már elsőre megbosszulta minden gazság kitalálóját: Antinoosz volt, aki a legtöbb rosszat cselekedte, ő akarta megölni Télemakhoszt is.

Odüsszeusz könyörüljön a kérőkön, akik cserébe kifizetik neki azt, amit évek alatt a vagyonából feléltek.

Odüsszeusz azonban hajthatatlan, ha a kérők odaadnák neki minden vagyonukat, akkor sem tudnánk megváltani magukat, tehát egyetlen választásuk maradt, harcolnak ellen, vagy küzdelem nélkül halnak meg.

Eurümakhosz belátja, hogy Odüsszeuszt nem lehet eltéríteni a bosszútól, ezért megpróbálja rendezni a kérők sorait. Kard mindenkinél van, ezért azt javasolja, hogy rántsák ki, és az asztalokat maguk elé tartva a nyilak ellen, rontsanak Odüsszeuszra.

Kivitelezni azonban már nem sikerül a tervet, mert Odüsszeusz mellbe lövi Eurümakhoszt.

Kitör a mészárlás: Amphinomosz le akarja szúrni Odüsszeuszt, de Télamakhosz hátulról egy dárdával ledöfi.

Télemakhosz ezután abba a szobába szalad, ahova az apja utasítása szerint a falakról leszedett fegyvereket hordták, és két teljes harci fegyverzetet hoz ki onnan saját magának és apjának. Felfegyverkezik Eumaiosz és Philoitiosz is.

Odüsszeuszék tehát négyen vannak az összes kérő ellen. Amíg a nyilak kitartanak, addig viszonylag távolról tudja Odüsszeusz irtani a kérőket. Amikor azonban elfogynak, kézitusa következik.

Már csak 12 kérő van életben, amikor Melantheusznak, a kecskepásztornak sikerül bejutnia a kavarodásban a fegyverraktárba, ahonnan fegyvereket, pajzsokat és sisakokat hoz ki.

A helyzet ezzel egy pillanat alatt megváltozik, hiszen most már nem csak Odüsszeuszék vannak páncélban, hanem a kérők is. Látja ezt Odüsszeusz is és egy pillanatra el is bizonytalanodik, hogy van-e így esélyük egyáltalán.

Télemakhosz közben meglátja, hogy Melantheusz újra a fegyverraktár felé oson, hogy további fegyvereket hozzon ki. Odüsszeusz kiadja a parancsot Emuaiosznak és Philoitiosznak, mire a két szolga elkapja Melantheuszt és a fegyverraktárban kezénél-lábánál fogva felakasztják.

Ekkora jelenik meg Pallasz Athéné a küzdők között, Mentór, Odüsszeusz barátja alakjában. Odüsszeusz megörül Mentórnak, hiszen sejti, hogy az istennő sietett segítségére.

A kérők azonban még mindig túlerőben vannak. Nyilván, ők nem tudják, hogy Mentór alakjában Pallasz Athéné jelent meg, nem is nagyon értik, hogy került oda Mentór, de gyorsan megfenyegetik, hogy ne merjen Odüsszeusz oldalára állni, mert akkor Odüsszeusszal és Télemkahosszal együtt őt is megölik.

Egy istennő nem viseli túl jól, ha megfenyegetik, még akkor sem, ha azt emberi alakjában teszik vele. Pallasz isteni erőt ad Odüsszeussznak és Télemakhosznak, majd fecske alakját felvéve egy tetőgerendáról figyeli az ütközetet.

A kérők ebből csak annyit vesznek észre, hogy Mentór eltűnt, ezt úgy értelmezik, hogy megijedt tőlük, tehát biztos a győzelmük.

Eurümakhosz halála után a vezető szerepet Ageláosz vette át közöttük, kinek vezényszavára dárdákat dobnak Odüsszeuszékra, de Pallasz  Athéné eltéríti őket.

Azonnal érkezik a választ, most Odüsszeuszék dobják a gerelyeket, és ők nem tévesztenek célt, a kérők közül meghal Démoptolemosz, Eurüadész, Elatoszt, Peiszandrosz.

Újra a kérők dobnak lándzsát, de Pallasz most is eltéríti azokat, bár egy lándzsa súrolja Télamakhosz csuklóját.

Odüsszeuszék következnek, leterítik Eurüdamászt, Amphimedónt, Pölüboszt és Ktészipposzt, Damasztoridészt, Leiókritoszt.

A nagy veszteségek hatására, na meg azért, mert Pallasz félelmet bocsát rájuk, a kérők most már pánikba esnek, felbomlik a rendjük és Odüsszeuszék kegyetlen mészárlást végeznek közöttük.

Odüsszeusz és Télemakhosz csak a lantosnak, Terpiadésznek és az Odüsszeusz ház hírnökének, Medónnak kegyelmeznek meg.

Az öldöklés véget ér, Odüsszeusz bosszúja beteljesedett, az összes kérőt megölték.

Odüsszeusz ekkor hívatja Eurükleiát, a dajkát. Az öregasszony persze megrémül, amikor meglátja a rengeteg hullát és vért, de örömmel ismeri fel végre Odüsszeuszt.

Odüsszeusz azonban nem hagyja, hogy sokáig örömködjön, felszólítja, hogy mint a szolgálólányok „vezetője”, sorolja fel azokat a szolgákat, akik nem voltak hűségesek hozzá és az Odüsszeusz.-házhoz.

Eurükleia közli, hogy a házban 50 (!) szolgálólány van, ebből 12 volt az, aki valamelyik kérő szeretője lett, ezzel megszegve az ura iránti hűséget.

Odüsszeusz hívatja ezt  12 lányt, majd amikor megérkeznek, akkor Télemakhosz, Eumaiosz és Piloitiosz felügyelete mellett ki kell hordaniuk a kérők hulláit az udvarba, majd feltakarítani a rengeteg vért.

Miután ezzel végeztek, Télemakhosz kitereli őket a házból és mind a 12 lányt felakasztja.

Elnyeri büntetését Melantheusz is, a kecskepásztor, akit Eumaiosz és Piloitiosz a fegyverraktárba zártak: levágják az orrát és a füleit és kiherélik.

Odüsszeusz ezután kénkövet hozat, amivel  befüstöli és beszenteli újra a házat a mészárlás után.

Ezután a parancsot Eurükleiának arra, hogy vezesse be Pénelopét és a többi szolgálólányt.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf
  Nagyon szépen szeretném megköszönni, hogy létrehoztad ezt az oldalt és ennyi számomra olvashatatlan könyvet feldolgoztál, eddig bármit olvastam nálad mindig megértettem a történetet és még meg is tetszett maga a sztori és a könyv hangulata is jobban átjött mint előtte. Nagyon hálás vagyok, ahogy sok más diák is rajtam kívül.
  Ha bármivel tudnánk a munkásságodat segíteni, kérlek írd le.
  Mégegyszer köszi mindent, neked köszönhetően még nem utáltam meg teljesen az irodalmat.
  Sok sikert a továbbiakban!

  Válasz
  • Kedves Réka!

   Örülök, hogy tetszik az oldal! :)Elég segítség, ha terjesztitek az oldalról, hogy létezik! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .