Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló

Hetedik ének: Odüsszeusz belép Alkinooszhoz.

Az Odüsszeia olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

 

Nauszikaa tehát előre megy apja palotájába, Odüsszeusz pedig vár egy kicsit a szent ligetben, majd amikor úgy gondolja, hogy a lány már hazaért, ő is elindul.

Megérte imádkozni, ugyanis Pallasz Athéné isteni köddel veszi körül Odüsszeuszt, így a városba beérve senki sem látja őt.

Sőt, Pallasz még tovább megy, mert egy vízhordó lány képében meg is jelenik Odüsszeusz előtt és elvezeti Alkinoosz palotájához.

Pallasz keresztülvezeti Odüsszeuszt a városon, aki elámul annak gazdagságán, a sok szép palotán, a kikötőben horgonyzó sok kereskedőhajón.

Végül odaérnek Alkinoosz palotájához, ahol a vízhordó lány alakjába bújt Pallasz megismétli azt, amit Nauszikaa is mondott: ha Odüsszeusz belép a palotába, akkor menjen először a királynéhoz, Arétéhoz, az ő kegyét kell elnyernie, ha haza akar jutni.

Pallasz Athéné ezzel magára hagyja Odüsszeuszt a kapuban, aki egy kicsit megilletődik a palota szépsége és gazdag díszítése láttán, de végül csak belép a palotába.

A házban éppen a vacsora előtti áldozást végzik a lakók, de Odüsszeusz – hála a még mindig ható isteni ködnek – észrevétlenül megy át a szobákon, míg el nem jut Alkinoosz és Arété trónterméhez.

Ott lekuporodik a királynő előtt és az isteni köd hirtelen eloszlik róla. Odüsszeusz ekkor a királynő kegyelmébe ajánlja magát és kéri, hogy annyi bolyongás után segítsenek neki végre hazajutni.

A meglepetés persze hatalmas, hiszen senki sem látta az ismeretlent bejönni, senki sem jut szóhoz.

A meglepett csöndet végül a legöregebb phaiák harcos, Ekhenéosz töri meg, aki figyelmezteti Alkinooszt, hogy bármilyen meglepő is a vendég érkezése, mégiscsak vendég, akire vonatkoznak a vendéglátás szabályai, Alkinoosz tehát viselkedjen ennek megfelelően.

Mivel pedig a görögök között a vendég szent, a vendéglátás pedig szent kötelesség, Alkinoosz leülteti a számára ismeretlen Odüsszeuszt, rituálisan kezet mosnak, majd kap enni-inni.

Odüsszeusz tehát sikeresen használta ki azt, hogy görög szokás szerint a vendég kérését nem lehet megtagadni, hiszen vacsora után Alkinoosz kijelenti, hogy mindenki térjen nyugovóra, másnapra pedig gyűlést hív össze, amin majd megbeszélik, hogy hogyan segítség haza az ismeretlent.

Alkinoosz beszédében még azt is megpendíti, hogy lehet, hogy az ismeretlen egy isten, hiszen hogy máshogy tudott volna észrevétlenül a királynő közelébe kerülni.

Odüsszeusz most már kénytelen megszólalni, kijelenti, hogy semmiképpen ne nézzék őt istennek, mert nem az, egyszerű halandó csupán. Sőt, ha valaki, akkor ő igazán rengeteget szenvedett éppen az istenek szeszélyeinek köszönhetően.

Illően megköszöni az ételt és a segítséget, ha a phaiákok valóban hazajuttatják.

A vacsora véget ér, a király vendégei hazamennek, csak Odüsszeusz, Arété és Alkinoosz marad az asztalnál.

Arété felismeri, hogy az Odüsszeuszon lévő ruha azok közül való, amiket Nauszikaa reggel mosni vitt. ezért megkérdezi Odüsszeusztól, hogy honnan vannak a ruhái, hiszen azt mondta, hogy egy tengeri hajótörésből érkezett.

Odüsszeusz kicsit messziről indít a válaszában: elmeséli, hogy Zeusz villámával elsüllyesztette a hajóját éppen Kalüpszó nimfa szigeténél, Ógügiénél.

Odüsszeusz minden társa meghalt, ő maga kilenc napig hányódott a tengeren, mire kikerült a nimfa szigetére. Kalüpszó pedig beleszeretett és megbűvölte, hogy ne akarjon hazamenni, sőt, még a halhatatlanságot is odaígérte neki, ha vele marad.

Odüsszeusz azonban jobban vágyódott haza a családja után, de még így is hét évet volt kénytelen Kalüpszó szigetén tölteni, mire a nimfa végre elengedte.

Odüsszeusz ezután 17 napig hajózott tutajával, amikor a phaikok földje közelébe ért, de Poszeidón vihart támasztott és széttörte a tutajt, Odüsszeusz alig tudott partra úszni.

Másnap Nauszikaa és szolgálólányai hangjára ébredt, tőle kapta a ruhákat, amiben most eljött Alkinooszhoz, hogy a segítségét kérje.

Odüsszeusznak sikerül meggyőzni Alkinooszt és a feleségét is, hogy Nauszikaa nagyon udvariasan és ami még fontosabb, illedelmesen viselkedett, vagyis nem történt közöttük semmi olyasmi, amit aztán a görög közvélemény elítélhetne.

Alkinoosz még egyszer megerősíti, hogy másnap a phaiákok elviszik Odüsszeuszt oda, ahova csak akarja, majd mindenki nyugovóra tér.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf
  Nagyon szépen szeretném megköszönni, hogy létrehoztad ezt az oldalt és ennyi számomra olvashatatlan könyvet feldolgoztál, eddig bármit olvastam nálad mindig megértettem a történetet és még meg is tetszett maga a sztori és a könyv hangulata is jobban átjött mint előtte. Nagyon hálás vagyok, ahogy sok más diák is rajtam kívül.
  Ha bármivel tudnánk a munkásságodat segíteni, kérlek írd le.
  Mégegyszer köszi mindent, neked köszönhetően még nem utáltam meg teljesen az irodalmat.
  Sok sikert a továbbiakban!

  Válasz
  • Kedves Réka!

   Örülök, hogy tetszik az oldal! :)Elég segítség, ha terjesztitek az oldalról, hogy létezik! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .