William Golding – A legyek ura – Olvasónapló

Tizedik fejezet – A kagyló és a szemüveg

Újra Ralphé táborhelyén vagyunk, ahol csak Ralph, Röfi, Sam, Eric maradt meg a nagyok közül és néhány „apróság”. A többiek mind csatlakoztak Jack törzséhez.

Ralph arca és egyik szeme be van dagadva, sántít és jobb térdén nagy sebhely van. Ebből tudjuk, hogy ő is részt vett azon a táncon, ahol a gyerekek összetévesztették Simon a szörnnyel és megölték.

Ralph teljesen maga alatt van, pontosan tisztában van vele, hogy mit tettek Simonnal.

„– Röfi!

– No?

– Simon!

– Már mondtad.

– Röfi!

– No?

– Ez gyilkosság volt.”

Röfi nem ért egyet.

„– Baleset volt – mondta Röfi váratlanul –, úgy van, baleset volt. – A hangja újra rikácsolóvá vált. – Sötétben jött… mi szükség volt arra, hogy négykézláb mászkáljon a sötétben? Bolond… úgy van… kihívta maga ellen az embereket. – Ismét vadul hadonászni kezdett. – Ügy van, baleset volt.

– Te nem láttad, hogy azok mit csináltak!

– Ide figyelj, Ralph, ezt el kell felejteni! Semmi haszna, hogy ezen törjük a fejünket.

– Félek, Röfi. Önmagunktól félek. Haza akarok menni. Istenem, istenem, haza szeretnék menni.

– Baleset volt – ismételte Röfi makacsul –, kétségtelen, hogy baleset volt.”

Röfi hárítani akar magától minden felelősséget. Azt javasolja, hogy ne mondják el Samnek és Ericnek, az ikreknek, hogy ott voltak a táncnál. Az ikrek éppen akkor lépnek ki az erdőből, fáért voltak.

Azt állítják, hogy előző este, bár ők is ott voltak az ünnepségen, de rögtön utána eltévedtek az erdőben. Ralphéktől kérdezik, hogy milyen volt az este további része. Vagyis az ikrek úgy tesznek, mintha ők nem vettek volna részt a táncban, de a Sam homlokán lévő vágás elárulja, hogy hazudnak.

A gyerekek tehát egyre mélyebbre süllyednek. Tudják, hogy részt vettek egy ember megölésében, de azt hiszik, hogyha saját maguk és egymás előtt is titkolják, akkor az olyan, mintha meg sem történt volna.

Ralph bánatosan nézi a kagylót. A kagyló a jelképe a civilizációnak, annak, hogy korábban szabályokat hoztak, amiket egy darabig be is tartottak. Minden akkor romlott el, amikor már nem foglalkoztak a szabályok betartásával, így a kagyló is értéktelenné vált. A kagyló szimbolizálja Ralph számára azt, hogy ő a vezér, de most már ennek sincs értelme, hiszen bár nála van a kagyló, a vezérséget mégis elvesztette.

A sziget másik végén közben Roger tart a sziklavár felé. A sziklavár az a terület, ahol akkor jártak a fiúk, mikor a szörnyet keresték. Magas sziklák, amiket keskeny földnyelv köt össze a szigettel. Jack és törzse ide húzódott.

Rogert megállatja egy őrszem, Robert, aki elmondja, hogy a „Főnök”, vagyis Jack szerint mindenkinek igazolnia kell magát, aki be akar menni a várba. Megmutatja, hogy a földnyelv fölött álló sziklák alá emelőket helyeztek a fiúk, amivel könnyedén a földnyelvre tudják görgetni a köveket.

Robert azt is közli, hogy most éppen arra készülnek, hogy megverjék egyik társukat, Wilfredet.

„– Miért?

Robert tűnődve megrázta fejét.

– Nem tudom. Nem mondta meg. Egyszerre csak feldühödött, és megkötöztette Wilfredet. Most már órák óta – izgatottan elnevette magát –, órák óta meg van kötözve, s várja…

– De hát nem mondta meg a főnök, hogy miért?

– Nem mondta.”

Roger ezen elgondolkozik.

„Roger szótlanul latolgatta a hírt, amely sok mindent elárult számára. […] elgondolkodott a felelőtlen hatalom természetén és lehetőségein.”

Vagyis Roger tisztában van azzal, hogy Jackkel az történt, ami azokkal szokott, akiknek korlátlan hatalom kerül a kezükbe és nem tudnak élni vele, csak visszaélni.

Roger beér a vár területére, ahol a többiek már végeztek Wilfred megbüntetésével, éppen Jack szónokol.

„A főnök derékig meztelenül, vörös és fehérre kifestett ábrázattal egy félkör közepén ült, a törzs a lábánál helyezkedett el.”

Jack elmondja, hogy másnap ismét vadászni mennek. Aki nem vadászik, annak az a feladata, hogy őrizze a várat, nehogy belopózzon valaki.

„– Miért lopóznának be, főnök?

A főnök határozatlan volt, de komor.

– Van rá okuk. Szeretnék tönkretenni azt, amit itt csináltunk, az őrszemeknek a kapunál tehát ébernek kell lenniük. Aztán… […]

– Aztán megeshetik, hogy az állat is be akar jönni. Emlékeztek, hogy mászott ki az erdőből…

A félkör megborzongott, egyetértő zúgás hallatszott.

– Álruhában jött. S hátha megint eljön, bár átengedtük neki a megölt disznó fejét. Tehát éberség!… vigyázat!”

Figyeljünk meg két dolgot:

 • Jack ügyesen felhasználja a gyerekeknek szörnytől való félelmét hatalma fenntartásához és megerősítéséhez.
 • Jack szerint a táncnál valójában a szörnyet támadták meg, aki álruhában ment közéjük. Ralphéknál legalább felmerült a gondolat, hogy megölték Simont és ez rossz dolog, de Jackéknél súlyosabb a helyzet, ők nem hajlandók szembe nézni azzal, hogy mit tettek.

Ekkor felmerül a kérdés, hogyha el is mennek vadászni és elejtenek valamit, akkor hogyan sütik meg, vagyis honnan lesz tüzük? De Jack erre is tudja a választ.

„– Mindenki lefekszik, mihelyt lenyugszik a nap, mi hárman pedig, Maurice, Roger és én… nekünk dolgunk lesz. Közvetlenül napnyugta előtt elindulunk…”

Vagyis Jack meg akarja támadni Ralphékat, erővel akarja elvenni Röfi szemüvegét, hogy tüzet tudjanak rakni.

Ralphék eközben a tüzet táplálják és beszélgetnek.

Röfi visszavette szemüvegét, s boldogan szemlélte a tüzet.

– Ha rádiót tudnánk készíteni…

– Vagy repülőgépet…

–… vagy csónakot…

Ralph a világról szerzett halványuló tudásában kotorászott.

– De hátha foglyul ejtenek a vörösök!”

Ez a rövid párbeszéd rávilágít pár dologra:

 • Látszik, hogy Ralphék valójában mennyire gyerekek, akik álmodozásba merülnek a valós problémák elől.
 • A „vörösök” az oroszokat, pontosabban a szovjetek jelölik. Ebből tudjuk meg, hogy a regény biztosan nem Második Világháború alatt játszódik, hanem utána, mivel a Világháború alatt az oroszok és az angolok szövetségesek voltak.

Ralph mindig visszakanyarodik a tánchoz és Simon megöléséhez. Mintha úgy halotta volna, hogy Simon valami halott emberről beszélt volna a hegytetőn, de nem biztos benne.

Röfi hallani sem akar a táncról és annak következményeiről. Eric és Sam is kezd kiborulni, elfáradtak, nem tudnak több fát cipelni a tűzhöz, túl kevesen vannak ahhoz, hogy mindig égetni tudják.

Felmerül az a kérdés is, hogy minek egyáltalán a tűz.

– Fáradt vagyok. S mire jó az egész?

– Eric! – kiáltotta Ralph felháborodva. – így ne beszélj !

Sam Eric mellé térdelt.

– No mondd… mire jó?

Ralph emlékezni próbált. Mi haszna is van a tűznek? Valami nagyon nagy haszna van. Fel volt háborodva. Elmondhatatlan nagy haszna van.”

Ralphék civilázóihoz való kapcsolódása egyre vékonyabb. Olyan régen vannak már a szigeten és annyi minden történt velük, olyan sokat féltek és rettegtek, hogy már az egyértelmű dolgokat is megkérdőjelezik. Korábban még mindenki tisztában volt vele, hogy a tűz és a füst az egyetlen lehetőség a menekülésre. Mostanra azonban elbizonytalanodtak.

Végül engedményt tesznek, csak napközben égetik a tüzet, éjjel úgysem látszik a füst. Lefekszenek aludni.

Éjjel Jack és emberei támadására ébrednek. Véres verekedés alakul ki, majd Jackék elmenekülnek. Sam, Eric és Ralph azt hiszik, hogy nekik sikerült megfutamítaniuk az ellenséget, és Jack a kagylót – a vezérség jelképét – akarta.

Hamar kiderül, hogy Jackék egész másért jöttek és meg is szerezték.

– A kagyló megvan.

– Tudom. Nem a kagylóért jöttek. Valami egészen másért. Ralph… mihez fogok most kezdeni?”

Jack a szemüveget akarta, amivel tüzet lehet gyújtani.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“William Golding – A legyek ura – Olvasónapló” bejegyzéshez 36 hozzászólás

 1. KOszonom nagyon szepen, sokat segitett. Bar a helyesirasod nem a legjobb, itt-ott hibakra lehetunk figyelmesek, reszletezeseiddel es konkret magyarazataiddal nagyon jol megoldottad ezt! Gratulalok hozza!

  Válasz
  • Kedves VALAKI VALAHOL!

   Köszönöm az elismerést! Örülök, ha használni tudtad!

   Üdv:

   Zsiráf

   u.i. Mindig mélyen elcsodálkozom azokon a kommenteken, amik számon kérik rajtam a hibákat ( természetesen egyet sem megnevezve, hogy javíthassam), miközben a kb. két soros kommentben (leszámítva a köszönés, megszólítás, aláírás apróságokat) legalább három nyelvhelyességi, stilisztikai hiba van és itt nem az ékezetek hiányára gondolok… Óvatosabban és kicsit több alázattal!

   Válasz
 2. Üdv Zsiráf!
  Nagyon sokat segítettél,azzal hogy nem csak a cselekmény,hanem a következtetéseket is beletetted az olvasónaplóba.Az olvasónaplót hogyan írod meg?Úgy értem pl., ebből a könyvből elolvasol egy fejezetet és utána leírod hozzá a fejezethez az információkat?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv:Egy ismeretlen

  Válasz
  • Kedves Egy ismeretlen!

   Örülök, hogy használni tudod az oldalt! 🙂 Először elolvasom az egész könyvet, és csak utána kezdek neki fejezetenként megírni a naplót. Először szerintem mindenképpen át kell látni az egész történetet, mert ha rögtön első olvasásra írod a fejezetek tartalmát, akkor később lényegessé váló dolgok kimaradhatnak, tök feleslegesek meg belekerülnek.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Nagyon-nagyon köszönöm, és igazából a történet nagyon megrázó volt, nagyon sokat segítettél vele!

  Válasz
 4. azta, neked aztán van kitartásod!
  egyébként köszönöm, megmentettél. olvastam a könyvet, de semmi sem maradt meg, most viszont sokkal jobban… hát, megértettem. brutális amiket ezek a gyerekek műveltek, látszik hogy gyerekek. nem tudom, a szüleik hogy nevelték őket, de egyedül ralph-ban volt annyi hogy egyenrangúként tekintsen az akár fiatalabbakra is. mindeneserte a könyv tanulságos, a legjobb talán az volt, amikor simon az őrület szélére sodródott. valójában nekem ő volt a kedvenc szereplőm, és a kezdetekkori jack. ralph és merridew barátsága rettenetesen tetszett, szomorú voltam amiért jack vérszemet kapott.

  mégegyszer köszönöm a segítséget, csak így tovább!!

  Válasz
 5. Köszi szépen, sokat segítettél! Kicsit furcsállom, hogy egy csomó gyerekkel már általánosban elolvastatják ezt a könyvet. Nekünk gimiben már lehet, hogy nem olyan durva… 😊

  Válasz
  • Kedves Blablabla!

   Szívesen! Tény, hogy nem egy könnyű móka, mint ahogy az is, hogy egyébként meg egy zseniális könyv! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm az összefoglalót.Egy nyelvhelyességi megjegyzésem lenne: az „egyelőre” helyesen „n” nélkül írandó.
  Üdvözlettel
  Krisztina

  Válasz
  • Kedves Krisztina!

   Szívesen! 🙂 Igen, az N-manó néha megtréfál… Köszi a jelzést, javítva!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf! Az elemzést nagyon jónak találtam. Ettől függetlenül nem értek
  egyet azzal, hogy ezt a szörnyű, nehéz könyvet hetedikes gyerekeknek kötelező olvasmányként feladják. Nekem a legújabb forditás, Gy Horváth Lászlóé került a kezembe. Ilyen pontatlan, értelmetlen, csapnivaló fordítást még életemben nem olvastam. Nincs az Európa Könyvkiadónál egy lektor, aki elolvasta volna ezt a sok .badarságot? Hát, mint mondtam, vegyes érzelmekkel olvastam ezt a könyvet.Üdvözlettel: egy nagymama

  Válasz
  • Kedves Borsodi Jánosné!

   Teljesen egyetértek, bár ettől még maga a könyv jó. Bár tényleg nem a legjobbkor olvastatják a diákokkal… Ami az Európát illeti… Hát, nos igen…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf, Köszi a feltöltést!

  Ez most lehet, hogy egy buta kérdés de én a „vörösöket” úgy értelmeztem, mint a Pál Utcai Fiukban lévő vörösingeseket. Ez egyeltalán lehetséges?

  Válasz
  • Kedves Névtelen!

   Hát, nem egészen…mint ahogy az olvasónaplóban is írom, a vörösök a szovjeteket jelentették. Ehhez egy kicsit képben kell lenni történelemből, leginkább a Második Világháború utániból. Ez a Hidegháború időszaka, a két nagyhatalom, az USA és a Szovjetunió szembenállásának időszaka. A Szovjetunió és a kommunizmus jelképe volt a vörös szín, ezért nevezték a szovjeteket gyakran vörösöknek.
   Ralph kijelentése, miszerint „De hátha foglyul ejtenek a vörösök” arra a hisztériára utal, ami ebben az időben kialakult az USA-ban, amikor mindenhol kommunistákat véltek felfedezni.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Szia, Zsiráf!

  Köszönöm, az olvasónaplót. Még nem olvastam el a könyvet, de egy beszélgetésben felmerült. Utánanézve akadtam rá az oldalra, és végigolvastam a naplódat.
  Nagyon jó volt, még egyszer köszönöm. 🙂

  Üdv, Zsolt

  Válasz
 10. Kedves Zsiráf!

  Nagyon köszönöm minden olvasó nevében, hogy ennyi könyvet elemzel ki és töltesz fel nekünk, szerintem nem csak nekem hatalmas segítség. Örülök, hogy vannak ilyen emberek! 😀

  Üdv.:
  Levente

  u.i.: nem ez az első, hogy ehhez az oldalhoz fordultam, ha nem értettem valamit egy könyvben, most idós sokat segített. Ezer hála!

  Válasz
 11. Én is nagyon szépen köszönöm nekemis nagyon sokat segít/segített, de esetleg ha van rá mód akkor nem lehetne külön a karakterekről is írni? Simonnal kezdve?

  Válasz
  • Kedves Pásztor Panna!

   Nagyon szívesen! 🙂 Sajnos mostanában nincs tervben A Legyek ura szereplőinek jellemzése.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 12. Köszi Zsiráf az olvasó naplóért! Ja és ésszre vettem a második fejezet első sorában, hogy „visszér”-t irtál „visszaér” helyett.

  Válasz
 13. Kedves Zsiráf!
  Én most vagyok hetedikes és idén ez a kötelező olvasmányunk, így került a kezembe ez a könyv. Számomra kissé megrázó, de szerintem néhány év múlva újra el fogom olvssni, mivel maga a koncepció nagyon tetszik.
  Nekünk az órán kérdésekkel tesztelik, hogy elolvastuk-e a könyvet. De itt nagyon részletes kérdésekre kell gondolni, ezért ellátogattam az oldaladra, hogy a lényeg megmaradjon. Nagon hasznis volt, így ötöst is kaptam rá!
  Köszönöm szépen a munkádat!
  Üdv.: Nóri

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .