Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló

51. fejezet

Szereplők Időpont Helyszín
Zéta
Lupus püspök
451. A katalauni csatatér

Fényes nappal van már, mire Zéta újra magához tér. A csatának láthatóan vég, de nem tudja, hogy ki nyert. Ez dárdát használva mankónak nagy nehezen talpra áll, körülötte mindenhol halottak és lódögök hevernek.

„[…] körülöttem frankok, hunok és burgundok hevernek mozdulatlanul. Kettő arccal van fölfelé. Az egyik bozontos szakállú burgund. A másik egy fiatal frank, akinek kicsüng a mája. Túlfelől négy fegyveres hun halott fekszik egymásan, s egy ötödik, mint valami díványon ül rajtuk, s mintha mellére hajló fejjel aludna. Hun az is, és dárda van átütve rajta.
Rákiáltok:
– Öcsöd!
Nem felel. Nem is mozdul.
A csatatér holttesttel van tele. Emberek, paripák, fegyverek rendetlen összevisszaságban. Egy meztelen kar is fekszik itt magányosan. Vállban csapta le valaki. Az ujján aranygyűrű. És véres a gazdátlan kar. Egy vértől fekete római ül a földön, alig ötlépésnyire tőlem. A koponyája úgy el van nyílva, mint mikor a kagylót kettényitják. Ül, mintha kiesett agyvelejét bámulná a tenyerében.”
 

Zéta hamarosan hun lovasokat lát a harctéren száguldozni, de azok nem foglalkoznak a sebesültekkel. Kiderül, hogy a római sereg elvonult, de Attila cseltől tartva nem mozdul a csatatérről. Zétát pokoli szomjúság gyötri.

Hamarosan megkezdik a sebesültek összeszedését is, de még órák telnek el, mire Zétát is szekérre rakják. Egy folyócska partján teszik le a többi sebesülttel együtt. Számtalan vágás és zúzódás borítja a testét, súlyosan megsérült a jobb térde és a feje is, de életben van.

A hun papok igyekeznek mindenkit ellátni, köztük van Lupus püspök is, aki ellátja Zéta sebeit.

Zéta azonban egyre rosszabbul van.

„Már akkor forróság volt rajtam: gyehenna! Fél kézre tápászkodtam, és vért hánytam.
Egy Esztán nevű zoltán ült mellettem lábatörötten. Rám kiáltott:
– Tyű, az apád sarkantyúját, csoma van rajtad!
Akkor már magam is tudtam. A torkom, hónaljam meg volt dagadva. A csatából megmene­kültem, a pestisbe beleestem.”
 

Emlékezzünk rá, hogy Zéta Csege pestises sisakját viselte. Vagyis nem az a csoda, hogy Zéta pestises lett, hanem az – mint ahogy később látni fogjuk –, hogy kigyógyult belőle.

 

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Nem lehet elérni a Láthatatlan ember olvasónaplójának 33.-65. fejezetig tartó oldalait. Valamit rosszul adtatok meg a weblap szerkesztése során. Azok az oldalak egyszerűen nem érhetők el. Kérlek, írjatok, ha a hibát sikerült kijavítani!

  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Juhász Dávid!

   Hát, ha mindenkivel így kommunikálsz, akkor sok problémád lesz még… 😀 A hiba Nálad van, semmi sincs rosszul megadva, minden oldal és link él.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Először is szuper az olvasónapló, köszönjük.
  Sajnos a 33.-65. fejezet fül alatt csak a 33. fejezetet lehet elolvasni, nem adja fel opcióként a többi fejezetre ugrás lehetőségét. Köszönöm, ha esetleg ránézel.
  Üdv:
  Erika

  Válasz
  • Kedves Erika!

   Hm…tavaly is volt egy ilyen komment, akkor is, most is átnéztem minden linket és hibalehetőséget, de nálam minden működik…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon tetszett az olvasónapló. Kiemelted a lényeget és jól érthető volt. Nagyon szép és igényes munka. Jó látni hogy, ennyi energiát fektetsz bele. 😀

  Válasz
  • Kedves Németh Ákos!

   Örülök, hogy tetszett és hasznosnak találtad, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .