Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló

56. fejezet

Szereplők Időpont Helyszín
Zéta
Rika királyné
Emő
Ildiko
452. ősze Rika királyné háza

Zéta másnap Attila főfeleségéhez, Rika királynéhoz hivatalos. A királyné körül ülő lányok-asszonyok között ott van Emő is. Éppen egy szőke hajú, fehér bőrű, nagyon szép lányt öltöztetnek.

A lányról kiderül, hogy a hunok fogságába esett germán királylány és Ildikó a neve.

Rika királyné felszólítására Zétának minden kalandját el kell mesélnie. Közben lovas hírnök érkezik Attila üzenetével: Róma püspöke megalázkodott Attila előtt, hatalmas adót fizet, csak a hunok ne rombolják le Rómát.

Attila elfogadta a megadást, nem vonul be Rómába, a hun sereg kincsekkel megrakodva hazafelé indult. Kiderül az is, hogy Aéciusz azt híreszteli, hogy ez előző évi katalauni csatát ő nyerte meg. Ez viszont se Attilát, se a királynét, se a hunokat nem zavarja, hiszen éppen most igázták le a keresztény Európa legfontosabb hatalmi központját: Rómát.

Kis történelmi háttér:

A katalauni csatát a történelem catalaunumi csataként ismeri és a népvándorlás korának legnagyobb és legfontosabb csatájaként tartják számon. 1-2 érdekesség:

 • A csatának – mai tudásunk szerint – nem volt győztese, azaz döntetlenre végződött, bár mindkét fél győztesnek tartotta magát. Tény viszont, hogy a csata megakasztotta Attila azévi hadjáratát és a hun sereg visszavonult, bár már a következő évben újra támadásba lendültek a birodalom ellen.
 • A catalaunumi elnevezés valójában téves és a korabeli történetírók helyismeretének hiányából ered. A csata valójában egy Mauriacum nevű helység környéki síkságon zajlott, mintegy 8 km-re catalaunumtól.
 • Aéciusznak elméletben lett volna lehetősége győzelmet aratni a hunok felett, be is kerítette őket, politikai és hatalmi megfontolásokból végül azonban visszavonult. Attila ezt napokig el sem akarta hinni, csapdára gyanakodott.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Nem lehet elérni a Láthatatlan ember olvasónaplójának 33.-65. fejezetig tartó oldalait. Valamit rosszul adtatok meg a weblap szerkesztése során. Azok az oldalak egyszerűen nem érhetők el. Kérlek, írjatok, ha a hibát sikerült kijavítani!

  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Juhász Dávid!

   Hát, ha mindenkivel így kommunikálsz, akkor sok problémád lesz még… 😀 A hiba Nálad van, semmi sincs rosszul megadva, minden oldal és link él.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Először is szuper az olvasónapló, köszönjük.
  Sajnos a 33.-65. fejezet fül alatt csak a 33. fejezetet lehet elolvasni, nem adja fel opcióként a többi fejezetre ugrás lehetőségét. Köszönöm, ha esetleg ránézel.
  Üdv:
  Erika

  Válasz
  • Kedves Erika!

   Hm…tavaly is volt egy ilyen komment, akkor is, most is átnéztem minden linket és hibalehetőséget, de nálam minden működik…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon tetszett az olvasónapló. Kiemelted a lényeget és jól érthető volt. Nagyon szép és igényes munka. Jó látni hogy, ennyi energiát fektetsz bele. 😀

  Válasz
  • Kedves Németh Ákos!

   Örülök, hogy tetszett és hasznosnak találtad, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .