Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló

41. fejezet

Szereplők Időpont Helyszín
Zéta
Attila
451. Útban Bizánc felé
Orleán városa
A katalauni síkság

A hun sereg vonul tovább, Attilához folyamatosan érkeznek a kémek, hírnökök és küldöttek. Jelentik, hogy melyik nép csatlakozott Aéciuszhoz és melyik utasította el a rómaiakat.

A sereg hamarosan egy hatalmas síksághoz ér és letáborozik Katalaun városa mellett. Attila pihenőt rendel el, közben vezéreivel azon tanácskozik, hogy Orleán, vagy Párizs városát támadják meg először. Vagyis Attila serege már a mai Franciaország területén jár.

Attila végül Orleán mellett dönt, megostromolják a várat. A védőknek esélyük sincs, kevesen vannak, csak idő kérdése, hogy a hunok mikor törik át a falakat.

Közben azonban Attila kapja a hírt, hogy Aéceusz százezres serege közelít. A hunok könnyen csapdába eshetnek, ha a vár alatt maradnak, hirtelen sürgőssé válik az ostrom.

A hunok szerencséje, hogy az ostromlottak nem tudják, hogy közeledik a felmentő sereg. Attila beüzen a várba, hogy vagy megadják magukat azonnal, vagy a hunok körberakják az egész várat fával és rájuk gyújtják.

Az orleániak először alkudozni akarnak, de Attila elutasítja őket.

„- Semmi föltétel! – csapja vissza Atilla, s a levelet a követ lába elé dobja. – Nem levelezni jöttem én ide, hanem hódítani! Ha meg nem nyitjátok a város kapuit, megnyitja a tűz.
Már akkor ezernyi szekérrel állt az ölfa a város alatt.
Atilla türelmetlenségének más oka is volt: közeledtek a római hadak. Irdatlan sokaság! Atilla kémei mérföldről mérföldre hírelték a jövetelüket. Csak az orleániak nem tudták.”
 

A város végül megadja magát, elkezdődik a fosztogatás. Aéceusz azonban egyre közelebb van.

„De íme, déltájban futó gepidák érkeznek véresen. Jelentik, hogy a római had előcsapatai szétverték a mi szélső csapatunkat.
Atilla visszavonulót fúvat a városban, s alánokat küld fedezetül a kapuk elé.”

A hun sereg tehát bevette és kifosztotta Orelánt, majd magára is hagyja, visszavonul a katalauni mezőre.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Nem lehet elérni a Láthatatlan ember olvasónaplójának 33.-65. fejezetig tartó oldalait. Valamit rosszul adtatok meg a weblap szerkesztése során. Azok az oldalak egyszerűen nem érhetők el. Kérlek, írjatok, ha a hibát sikerült kijavítani!

  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Juhász Dávid!

   Hát, ha mindenkivel így kommunikálsz, akkor sok problémád lesz még… 😀 A hiba Nálad van, semmi sincs rosszul megadva, minden oldal és link él.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Először is szuper az olvasónapló, köszönjük.
  Sajnos a 33.-65. fejezet fül alatt csak a 33. fejezetet lehet elolvasni, nem adja fel opcióként a többi fejezetre ugrás lehetőségét. Köszönöm, ha esetleg ránézel.
  Üdv:
  Erika

  Válasz
  • Kedves Erika!

   Hm…tavaly is volt egy ilyen komment, akkor is, most is átnéztem minden linket és hibalehetőséget, de nálam minden működik…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon tetszett az olvasónapló. Kiemelted a lényeget és jól érthető volt. Nagyon szép és igényes munka. Jó látni hogy, ennyi energiát fektetsz bele. 😀

  Válasz
  • Kedves Németh Ákos!

   Örülök, hogy tetszett és hasznosnak találtad, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .