Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló

60. fejezet

Szereplők Időpont Helyszín
Zéta
Turzó
Attila
Emő
452. A hunoknál

Zéta tehát Attila rabszolgái közé kerül műveltsége miatt. Az lesz a feladata, hogy segítsen összeszámolni és felértékelni azt a hatalmas zsákmányt, amit a hunok magukkal hozták.

Zéta számára ez unalmas és egyhangú munka. Mégis vannak vicces jelenetek. A becsüsöket egy Turzó nevű vén hun vezeti, ő mondja meg, hogy ránézésre mi mennyit ér.

Zéta döbbenten figyeli, ahogy az öreg hun a számára ismeretlen drágaköveket ócska gomboknak nevezi és valós értékük töredékért jegyzi fel. Zéta persze kineveti, mire az öreg hun megdühödik.

Szerencsére Attila éppen arra jár.

„- Urab – mondja Turzó mérgesvörösen -, ezek a hitvány rabok… De föl köllene kötni egyet példaképpen.
Atilla kérdőn néz ránk.
A ravók reszketve hallgatnak.
Végre én szólalok meg latinul:
– Felséges uram, értékes kameák vannak itt, amelyek megérnek egy kis országot, és Turzó főbecsüs úr néminemű fületlen gomboknak értékeli őket. Iratja ötvenével egy szolidusra.
S belemarkolok a kameákba, s tartom a király elé:
– Győződjél meg magad, felséges uram. Íme, csak találomra markoltam bele, s itt van egy Vénusz-kép, amint Vénusz kiemelkedik a tenger habjaiból. Micsoda remek finomságú faragvány ez! Még a hullámok habja is ki van faragva. S a gyönyörű testen csak éppen hogy az erek nem látszanak! Hiszen ez királyi koronába való ékesség!
Atilla a kezébe veszi a kameákat, és szemléli figyelmesen.
– Ezeket a kameákat – szólal meg aztán nyugodtan -. vigyétek az én kincstáramba. Te… hogy is hívnak?
– Zéta, uram.
– Te, Zéta, segíts a becsüs uraknak az ilyen értékek megítélésében. Ami kiváló, magamhoz váltom. Te meg, öreg Turzó, ha valaki akkor nevet, mikor haragszol, tanítsd becsületre akárha karddal is.”
 

Attila Zéta helyett egy milánói nemes feleségét ajándékozza Csáthnak, akiért cserébe szép váltságdíjat lehet várni. Zéta feladata, hogy a patriciusné váltságdíjáról szóló leveleket megírja, emiatt gyakran van Csáthéknál, aminek őszintén örül, hiszen így Emő közelében lehet.

Közben Attila is felfigyel Zéta képességeire, a fiú gyorsan lépdel felfelé a rabok ranglétráján, hamarosan már Attila első rabjai között van, mindig őt hívják, ha idegen követek érkeznek és tolmácsolni kell.

„Az boldog időszak volt az életemben. A rabok már köszöntek nekem is, mint az uraknak, a szabados ravók, mintha ők volnának a rabok, s én a szabad, úgy viselkedtek. Mindenki azt jósolta, hogy Atilla felszabadít és vagyont ad. Gazdag és hatalmas leszek, mint Oresztész, aki szintén rongyos rabszolga volt, hozzám képest tökkolop, s hogy páválkodik a hun mágnások között!”

Zéta – a levélírás miatt – sok időt tölt Csáthéknál, gyakran marad kettesben Emővel is.

„S a csendben megszólal Emőke halkan, álmatagon:
– Hogy vagy odaát?
– Kérdezheted-e, kisasszonyom? – feleltem hálás tekintettel. – Csak éppen hogy élek. De csak addig élek én, kisasszonyom, ameddig leány vagy.
– Bizonnyal sokáig élsz.
Ránéztem. Az arca mélázó volt. Isten tudja, mire gondolt.
Kis idő múlván megint kérdezett:
– Látod Átillát gyakran?
– Látom. Tegnap is beszélt velem.
– Beszélt? Mit beszéltetek?
S az arca megélénkült. A szeme várakozással tapadt az arcomra. Az a bűbájos szeme, az a csupa titok és csupa zene szeme.”
 

És Emőt minden egyes alkalommal csak az érdekli, hogy mi van Attilával, mit csinált, mit mondott. Zéta pedig még mindig nem veszi észre a nyilvánvalót, Emő szerelmes a hun királyba.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Nem lehet elérni a Láthatatlan ember olvasónaplójának 33.-65. fejezetig tartó oldalait. Valamit rosszul adtatok meg a weblap szerkesztése során. Azok az oldalak egyszerűen nem érhetők el. Kérlek, írjatok, ha a hibát sikerült kijavítani!

  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Juhász Dávid!

   Hát, ha mindenkivel így kommunikálsz, akkor sok problémád lesz még… 😀 A hiba Nálad van, semmi sincs rosszul megadva, minden oldal és link él.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Először is szuper az olvasónapló, köszönjük.
  Sajnos a 33.-65. fejezet fül alatt csak a 33. fejezetet lehet elolvasni, nem adja fel opcióként a többi fejezetre ugrás lehetőségét. Köszönöm, ha esetleg ránézel.
  Üdv:
  Erika

  Válasz
  • Kedves Erika!

   Hm…tavaly is volt egy ilyen komment, akkor is, most is átnéztem minden linket és hibalehetőséget, de nálam minden működik…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon tetszett az olvasónapló. Kiemelted a lényeget és jól érthető volt. Nagyon szép és igényes munka. Jó látni hogy, ennyi energiát fektetsz bele. 😀

  Válasz
  • Kedves Németh Ákos!

   Örülök, hogy tetszett és hasznosnak találtad, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .