Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló

52. fejezet

Szereplők Időpont Helyszín
Zéta 451.
Napokkal a csata után
A katalauni síkság környéke

Zéta tehát fertőző beteg, most már mindenki nagy ívben kikerüli, inni sem adnak neki. Nemsokára a sebesülteket szekerekre rakják és beszállítják a táborba, de Zétát otthagyják a patakparton a hullák között, hiszen úgy sincs sok ideje már hátra.

Beesteledik, Zéta teljesen összeomlik és pokoli szomjúság gyötri. Hirtelen ráeszmél, hogy valami nyomja a derekát, hamarosan az is kiderül, hogy az a boros tömlő az, amit a csata előtti este akasztott az övére. Harc közben teljesen elfeledkezett róla.

„A fogammal téptem ki a dugót, s ittam. Ittam mohón, végtelen ivással. És ittam és ittam. Az a savanyú, méregerős bor, vagy inkább ecet, éreztem, hogyan járja át minden eremet, inamat. Ittam, egész testemmel ittam. Minden porcikám, testemnek minden molekulája itta, szívta a bort. Csontomba, velőmbe belement, beleomlott, eloszlott bennem, mint spongyában a víz. Mind megittam az utolsó cseppig.
S nyomban elaludtam.”

Arra ébred, hogy szakad az eső, nem tudja mennyit aludt, lehet, hogy több napot is. Az eső a csatatérről a patakba mossa a hullákat, vért, törött fegyvereket és megárasztja a kis patakocskát.

A víz hamarosan Zéta térdéig, majd melléig ér, de a lába miatt nem tud mozdulni. Hamarosan látja, hogy a megáradt patak egy híd maradványait hozza, belekapaszkodik, és úgy sodródik tovább.

Zéta egész nap a véres vízben sodródik, látja, hogy a hun sereg már elvonult, csak a tábortüzek nyomai látszanak.

Estére Zétát már messzire sodorja a víz, amikor embereket lát meg parton, akik a vízben úszó törött lándzsákat, sisakokat, fegyvereket próbálják kihalászni. Partra húzzák Zétát is.

„Végre egy papot pillantok meg közöttük.
Annak nyöszörgök latinul:
– Reverendissime domine! Én Lupusz püspöknek a rabja vagyok.
Aztán nem tudom, ami történt velem.”
 

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Nem lehet elérni a Láthatatlan ember olvasónaplójának 33.-65. fejezetig tartó oldalait. Valamit rosszul adtatok meg a weblap szerkesztése során. Azok az oldalak egyszerűen nem érhetők el. Kérlek, írjatok, ha a hibát sikerült kijavítani!

  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Juhász Dávid!

   Hát, ha mindenkivel így kommunikálsz, akkor sok problémád lesz még… 😀 A hiba Nálad van, semmi sincs rosszul megadva, minden oldal és link él.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Először is szuper az olvasónapló, köszönjük.
  Sajnos a 33.-65. fejezet fül alatt csak a 33. fejezetet lehet elolvasni, nem adja fel opcióként a többi fejezetre ugrás lehetőségét. Köszönöm, ha esetleg ránézel.
  Üdv:
  Erika

  Válasz
  • Kedves Erika!

   Hm…tavaly is volt egy ilyen komment, akkor is, most is átnéztem minden linket és hibalehetőséget, de nálam minden működik…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon tetszett az olvasónapló. Kiemelted a lényeget és jól érthető volt. Nagyon szép és igényes munka. Jó látni hogy, ennyi energiát fektetsz bele. 😀

  Válasz
  • Kedves Németh Ákos!

   Örülök, hogy tetszett és hasznosnak találtad, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .