Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló

58. fejezet

Szereplők Időpont Helyszín
Zéta
Rába asszony
Emő
452. ősze Csáth ház

A Rika királynénál tett látogatás és mesélés után Zétának Csáth feleségének, Rába asszonynak is mesélnie kell. Ott van Emő is.

Nyilván Rába asszonyt elsősorban az érdekli, hogy a férjével mi történt abban a csatában és Zéta szívesen mesél, hiszen Emő is ott van. Az idő gyorsan elszalad, le kell fektetni a hun kisgyerekeket, de Zétának maradnia kell, hogy folytathassa a mesélést. Kis időre kettesben maradnak Emővel.

„Magunk voltunk Emőkével. Fél könyéken nézett reám. A három ezüstmécses sercegett olykoron. Megszólaltam:
– Kisasszonyom… Nincs-e valami mondanivalód?
– Ha anyám bejön, beszélj Átilláról. Szép lehetett, mikor megjelent a sereg előtt aranyos sisakban…, beh szép lehetett az az ember! Szép, mint valami földön járó isten!
És maga elé merült a nézése.
Csáthné visszatért. Beszéltem Atilláról. Olyan apróra elmondtam azt a jelenetet, mintha festőnek beszélném.
Emőke felkönyökölt az asztalra, és szinte itta szavaimat. Az arcát a mécsfény rózsaszínűre festette. A karja gömbölyű volt, mint a márványnimfáké.”
 

A regény végkifejlete előtt érdemes itt egy kicsit megállnunk és összegeznünk. Az Olvasó számára ebben a fejezetben válik egyértelművé az, amit már régóta sejteni lehetett: Emő Attilába szerelmes.

Vagyis egy érdekes és szomorú szerelmi négyszögről van szó:

 • Zéta kezdettől fogva Emőbe szerelmes, vállalta érte a rabszolgaságot, csatázott érte, túlélte a pestist, élt Lupus püspök mellett, ahol megbecsülték, mégis visszatért a hunok közé csak azért, hogy Emő közelében legyen.
 • Emő tisztában van Zéta szerelmével, de nem szereti viszont. Eleinte kissé bogarasnak is tartja a fiút, később már inkább csodálja eltökéltsége miatt, de sajnálja is, hiszen nem szereti a fiút. Emő álma, vágya, szerelme Attila, a hunok királya.
 • Dzsidzsia titkon azóta szerelmes Zétába, mióta meglátta a fiút. Reménytelen szerelem ez, hiszen Zéta eleinte észre sem veszi őt, kislánynak tartja. Később sem lesz jobb a helyzet, Zéta lépten-nyomon megalázza a lányt, bár nem szándékosan teszi.
 • Attila, Emő szerelme pedig nagy valószínűséggel azt sem tudja, hogy Emő szerelmes belé.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Nem lehet elérni a Láthatatlan ember olvasónaplójának 33.-65. fejezetig tartó oldalait. Valamit rosszul adtatok meg a weblap szerkesztése során. Azok az oldalak egyszerűen nem érhetők el. Kérlek, írjatok, ha a hibát sikerült kijavítani!

  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Juhász Dávid!

   Hát, ha mindenkivel így kommunikálsz, akkor sok problémád lesz még… 😀 A hiba Nálad van, semmi sincs rosszul megadva, minden oldal és link él.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Először is szuper az olvasónapló, köszönjük.
  Sajnos a 33.-65. fejezet fül alatt csak a 33. fejezetet lehet elolvasni, nem adja fel opcióként a többi fejezetre ugrás lehetőségét. Köszönöm, ha esetleg ránézel.
  Üdv:
  Erika

  Válasz
  • Kedves Erika!

   Hm…tavaly is volt egy ilyen komment, akkor is, most is átnéztem minden linket és hibalehetőséget, de nálam minden működik…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon tetszett az olvasónapló. Kiemelted a lényeget és jól érthető volt. Nagyon szép és igényes munka. Jó látni hogy, ennyi energiát fektetsz bele. 😀

  Válasz
  • Kedves Németh Ákos!

   Örülök, hogy tetszett és hasznosnak találtad, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .