Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló

38. fejezet

Szereplők Időpont Helyszín
Zéta
Ména-Ságh
Csege
Ruszti
Aéciusz
451. Útban Bizánc felé

A hatalmas hun sereg két részre oszlik, egyik fele a Duna egyik oldalán halad, a másik pedig a másikon. Zéta Attila két ravójával – azaz íródeákjával – , Ména-Sághgal és Csegével beszélget, később Ruszti ravó is csatlakozik hozzájuk.

Zéta tőlük tudja meg, hogy Attila levelet küldött Bizáncba, amiben azt írta, hogy nem Bizánc ellen vonul a sereg, hanem a vizigótokat megbüntetni. A vizigótok ugyanis elméletileg Attila fennhatósága alá tartoznak, ne megtagadták az adófizetést.

Attila ezt elterelésnek szánja, valójában az a terve, hogy még további sereget gyűjt, és csak azután ront rá Bizáncra.

„Átillának csakugyan az a célja, hogy a germánokat, kvádokat, svábokat, frankokat, burgundokat, meg tudom is én, kiket a sereghez csatolja. De legfőképpen, hogy a vízigótokat nyerje meg. Vagy hogy megtörje a kutyákat, ha nem hajlanak. Nagy nép az és erős. Az alánok másik fele is nagy. A frankok se kutyák. Ha azok hárman nem hozzánk csatlakoznak, hanem a római hadsereghez, Aéciusz szembeszállhat velünk.”

Aéciusz ugyanis az egyetlen ember, akitől Attila és a hunok tartanak kissé.

„- Deiszen az fene legény. Átillának gyermekkori barátja. Átilla gyermekkorában volt túsz őnáluk. Aéciusz meg suhanc korában volt túsz a hunoknál. Együtt mulatta át az ifjúságát is Átillával. Ismeri az a hun fortélyokat valamennyit. Hiszen egyszer maga is vezérelte őket egy hadjáratban. Győzött.”

Később Zéta egyedül marad Csegével, beszélgetés közben kiderül, hogy Csege szerelmes Emőbe. Azért is jött el a hadjáratra, hogy kitűnhessen a harcban, hátha akkor feleségül kérheti Emőt. Zétában persze rögtön felébred a féltékenység, bár úgy tesz, mintha hidegen hagyná Csege szerelme és az, hogy Csege szerint Emő viszonozza is az érzelmeit. Belül azonban döntő elhatározásra út.

„Tudtam, hogy hazudik, mert hiszen Emőke sohasem járt egyedül, s a napnyugta mindig otthon találta őt, de ha csak századrésze is igaz annak, amit mondott, ha csak annyi is igaz, hogy Emőke egyszer melegen pillantott rá, akkor…
Csege nem térhet haza elevenen!”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Nem lehet elérni a Láthatatlan ember olvasónaplójának 33.-65. fejezetig tartó oldalait. Valamit rosszul adtatok meg a weblap szerkesztése során. Azok az oldalak egyszerűen nem érhetők el. Kérlek, írjatok, ha a hibát sikerült kijavítani!

  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Juhász Dávid!

   Hát, ha mindenkivel így kommunikálsz, akkor sok problémád lesz még… 😀 A hiba Nálad van, semmi sincs rosszul megadva, minden oldal és link él.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Először is szuper az olvasónapló, köszönjük.
  Sajnos a 33.-65. fejezet fül alatt csak a 33. fejezetet lehet elolvasni, nem adja fel opcióként a többi fejezetre ugrás lehetőségét. Köszönöm, ha esetleg ránézel.
  Üdv:
  Erika

  Válasz
  • Kedves Erika!

   Hm…tavaly is volt egy ilyen komment, akkor is, most is átnéztem minden linket és hibalehetőséget, de nálam minden működik…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon tetszett az olvasónapló. Kiemelted a lényeget és jól érthető volt. Nagyon szép és igényes munka. Jó látni hogy, ennyi energiát fektetsz bele. 😀

  Válasz
  • Kedves Németh Ákos!

   Örülök, hogy tetszett és hasznosnak találtad, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .