Antonie de Saint-Exupéry – A kis herceg – Olvasónapló

Ötödik fejezet

A szerző már harmadik napját tölti a sivatagban, és miközben próbálja megszerelni a gépét, beszélget a kis herceggel.

Így kerül elő a majomkenyérfák problémája:

„Nos, mint minden bolygón, a kis hercegén is voltak jó növények meg rossz növények; tehát voltak jó növényektől származó jó magvak meg rossz növényektől származó rossz magvak is.”

A magvakról azonban addig, ameddig magvak, nem lehet tudni, hogy jók-e vagy rosszak. Meg kell várni, amíg kihajtanak.

Ha aztán rózsa, vagy retek hajt ki belőlük, azzal nincsen gond, baj akkor van, ha majomkenyérfa lesz belőlük.

Nem tudni miért, de a kis herceg bolygóját teljesen megfertőzték a majomkenyérfa-magvak. Azért kell rájuk nagyon figyelni, mert ha hagyja az ember megnőni őket, akkor pillanatokon belül elborítják a kis herceg pici bolygóját, átlyukasztják a gyökereikkel, és előbb-utóbb szétrobbantják.

„- Fegyelem kérdése – mondta egyszer később a kis herceg. – Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is. Neki kell látnia, s annak rendje és módja szerint ki kell gyomlálnia a majomkenyérfákat, mihelyt meg tudja különböz­tetni őket a rózsáktól; mert amíg egészen zsengék, nagyon hasonlítanak egymáshoz. Igen unal­mas munka, de igen könnyű.”

A kis herceg tud is egy bolygóról, aminek a gazdája nem figyelt eléggé a majomkenyérfa magvakra, amik aztán teljesen elborították a bolygóját. A szerző pedig a kis herceg kérésére le is rajzolja ezt a bolygót:

Az olvasónaplónak nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Antonie de Saint-Exupéry – A kis herceg – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .