Antonie de Saint-Exupéry – A kis herceg – Olvasónapló

Nyolcadik fejezet:

Ebben a fejezetben kiderül, hogy a kis hercegnek nem véletlenül olyan fontos a virágok, a tüskék és a bárány kérdésköre.

A kis herceg bolygóján ugyanis van egy gyönyörű virág. A kis herceg bolygóján mindig is voltak virágok, de azok általában egy nap alatt el is hervadtak.

Ez azonban különleges virág, különlegesen szép. És különlegesen hiú virág, ami nagyon büszke a szépségére és arra, hogy van négy tövise:

„Egy napon például, mikor a négy töviséről beszélt, azt mondta a kis hercegnek:

– Most aztán jöhetnek a tigrisek a karmaikkal!

– Az én bolygómon nincsenek tigrisek – jegyezte meg erre a kis herceg. – A tigrisek különben sem esznek füvet.

– Én nem vagyok fű – felelte szelíden a virág.

– Bocsáss meg…

– Különben sem félek a tigrisektől. A huzattól viszont irtózom. Nincs véletlenül valamilyen szélfogód?”

A kis herceg ezen azért elcsodálkozik:

„Irtózni a huzattól – gondolta a kis herceg – elég kockázatos kilátás egy növénynek. – Furcsa egy virág ez…”

A kis herceg „hiába volt tele jóakaró szeretettel, előbb-utóbb mégiscsak megrendült a bizalma a virágban. Minden lényegtelen megjegyzést a szívére vett, és kezdte nagyon-nagyon boldogtalannak érezni magát.

– Nem lett volna szabad meghallgatnom – vallotta meg egy napon. – A virágok szavát sosem szabad meghallgatni. Nézni kell őket, beszívni az illatukat. Az enyém egész bolygómat elárasztotta az illatával, mégse tudtam örülni neki. Annyira bosszantott az a tigriskarom-história, holott inkább meg kellett volna hatódnom rajta…”

A kis herceg rózsáját Saint-Exupéry feleségével, Consuelóval szokás azonosítani.

Consuelo

Consuelo Suncín Sandoval Zeceña 1901-ben született Salvadorban, gyönyörű, művelt, okos, rendkívül temperamentumos nő volt.

Saint-Exupéryvel 1930-ben találkozott. Ekkorra Consuelo már túl volt két házasságon, Saint-Exupéry pedig egy felbontott jegyességen.

Házasságuk viharos volt, amolyan klasszikus se veled se nélküled kapcsolat, de mindketten őszintén szerették a másikat, bár azt nem lehet mondani, hogy hűségesek is lettek volna a másikhoz.

Saint-Exupéry gyakori távollétében mindketten folytattak viszonyokat, de mindig egymás nagy szerelmei maradtak.

A rózsa és a kis herceg bolygójának megformálásban sok mindent utal Consuelóra: a rózsa köhögése a nő gyerekkorát megkeserítő asztmát jelképezi, a bolygón lévő három vulkán a Consuelo szülővárosa körüli három hegyre utal.

Az olvasónaplónak nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Antonie de Saint-Exupéry – A kis herceg – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .