Goethe – Faust – II. rész – Olvasónapló

Második felvonás, harmadik jelenet – Klasszikus boszorkányszombat, Pharszaloszi mezők.

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Mefisztó
Faust
Homunculus
? Klasszikus boszorkányszombat
Pharszalosz
Görögország

Az olvasónaplóhoz ajánlott bejegyzés:

Létezett-e Faust? – Történelmi háttér

A második felvonás további része a mű talán legnehezebben érthető része a mai olvasó számára. Ez egyrészt abból fakad, hogy Goethe rengeteg filozófiai és egyéb irányzat képviselőit és nézőpontját vonultatja fel, másrészt nagyon sok olyan mitológiai szereplő és esemény jelenik meg, ami ma már nem annyira ismert.

A jelenet Erikhthó, a thesszáliai boszorkány monológjával indul, aki az ókori szerzők szerint rendkívüli csúnyaságáról volt ismert.

Erikhthó távozása után megérkezik a pharszaloszi mezőre Faust, Mefisztó és Homunculus Faust varázsköpenyén repülve, Faust még mindig eszméletlen.

Amikor földet érnek, akkor Faust végre magához tér. Első kérdése rögtön az, hogy hol vannak és hol van Heléna.

Homunculus nem tud neki válaszolni, de kijelenti, hogy egy olyan helyen vannak, ahol van rá esély, hogy Faust megtalálja Helénát.

Mefisztót viszont pont nem érdekli sem Heléna, sem a megtalálása, ezért azt ajánlja, hogy mivel hármuknak úgyis más-más céljuk van a klasszikus boszorkányszombaton, ezért váljanak háromfelé.

Ha végeztek, akkor majd Homunculus adjon fényjelet és újra találkoznak.

Homunculusnak tetszik az ötlet és otthagyják Faustot:

„Gyerünk! Vadásszunk új csodákra!”

Aki még mindig nem tért teljesen magához. Arra viszont hamarosan rájön, hogy Görögországban van, tehát a legjobb helyen ahhoz, hogy megtalálja Helénát.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints  a folyatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .