Goethe – Faust – II. rész – Olvasónapló

Ötödik felvonás harmadik jelenet – Koromsötét éjszaka

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Lünkeosz
Faust
Mefisztó
A Három Hatalmasok
Vándor
Baucis
Philemon
Éjszaka Faust palotája
Az idős pár háza

Az olvasónaplóhoz ajánlott bejegyzés:

Létezett-e Faust? – Történelmi háttér

A jelenet Lünkeosz toronyőr monológjával indul, aki a toronyban állva tudósít minket arról, hogy mit lát: az idős házaspár háza és a harangtorony hitelen kigyullad és porig ég.

Lünkeosz kiabálása Faustot is kicsalja a palota erkélyére, aki szomorúan veszi tudomásul, hogy mi lett parancsa következménye: a házaspár háza leégett, helyén gyorsan épített őrtorony áll – mindkettő Mefisztó és a Hatalmasok műve.

Érkezik Mefisztó és a három démon. Mefisztó szavaiból a részleteket is megtudjuk: bár eredetileg Faust parancsa szerint csak arra kellett volna rávenniük az idős házaspárt, hogy fogadják el a birtokcserét, de azok be sem akarták engedni őket a viskóba.

A három Hatalmasnak persze nem állhatott ellen a rozoga ház ajtaja, betörték. Bent pedig még ott volt a Vándor, aki kardot rántott rájuk az öregek védelmében.

Mefisztóék megölték a Vándort, de a harc közben szétrúgták az égő tüzet, emiatt égett le a ház, és halt meg a két öreg is.

Faust végre felfogja, hogy mit is okozott a parancsa:

„Nektek szavam üres beszéd!

Nem rablást kívántam – cserét.

Botor, vad tett volt, átkozom;

osztozzatok átkomon.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints  a folyatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .