Jókai Mór – Egy magyar nábob – Olvasónapló

14. fejezet: Váratlan fordulat

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Kárpáthy János
Kárpáthy Abellinó
Fanny
Boltay
Teréz
Barna Sándor
1825 Pozsony

Egy hónappal később hőseink már ismét Pozsonyban vannak.

Jancsi úr nagy változáson ment keresztül.

„[…]most már haragszik érte, ha Jancsi úrnak szólítják. Mind kívül, mind belül nagy változásokon ment át a nábob; termete annyira megcsappant ez idő alatt, hogy elébbi öltönyeit nem viselheti a nagy bőség miatt, arcáról elmúlt a lázas veres¬ség, szemei körül a mámoros pöffedés; az emberekkel komolyan beszél, közügyek, nemzeti vállalatok után tudakozódik; jószágaira tanult, becsületes tisztviselőket keres; a dorbézoló mulatságokat kerüli, az országgyűlésen okos, értelmes beszédeket tart; senki sem tudja el-képzelni, mi lelhette őt egyszerre.”

Kiss Miskával jár mindenhová és ha véletlenül találkoznak Abellinóval, akkor mosolyogva néznek össze, amiből arra lehet következtetni, hogy valamivel készülnek ellene.

Abellinót sorozatban érik a kudarcok, nem jött be a koporsós terve és a fiatal polgárleánnyal, Fannyval kapcsolatos tervei sem jöttek be. Most kétszeres erővel lát neki a lány behálózásának. Boltaynak van egy kis vidéki birtoka, oda „rejti el” Fannyt és Terézt, míg ő Pozsonyban marad.

Egy nap Boltay műhelyében megjelenik személyesen a nábob, és egy ajánlatot tesz Boltaynak, aminek a lényege a következő:

  • János úr életszemlélete megváltozott a koporsós születésnap óta, bosszút akar állni Abellinón. Már azzal is tisztában van, hogy Abellinó hitelt vett fel az ő vagyonára.
  • Ki nem tagadhatja, mert ezt a magyar törvények nem teszik lehetővé, Abellinó az egyetlen örököse.
  • János úr hallott arról is, hogy Abellinó szemet vetett Boltay erényes gyámleányára, Fannyra
  • Csak abban az esetben játszhatja ki Abellinót, ha János úr megnősül és gyereke születik.

Ezért János úr megkéri Fanny kezét Boltaytól.

Boltay először hallani sem akar a dologról, de a nábob csak annyit kér tőle, hogy közölje a leánykérést Fannyval. A válaszra egy hétig fog várni, akkor elküldi Pál urat, az öreg hajdút, azzal, a kérdéssel, hogy János úr nem felejtett-e véletlenül egy gyűrűt Boltaynál. Ha a válasz nem, vagyis Fanny elutasítja a kézkérést, akkor János úr soha többet nem fogja zaklatni. Ha viszont az a válasz, hogy János úr jöjjön saját maga a gyűrűért, akkor a nábob tudni fogja, hogy Fanny igent mondott.

Boltaynak persze sehogy sem tetszik, hogy a fiatal és szép Fanny a vén nábobhoz menjen feleségül. Azt találja ki, hogyha össze tudná boronálni Sándort, a segédjét, és Fannyt, akkor János úr nem tudná a lányt feleségül venni. Emlékezzünk rá, Sándor szerelmes a lányba.

Ezért Fannynak először azt mondja, hogy Sándor kérte meg a kezét. A lány azt válaszolja, hogy tiszteli, becsüli a fiatal asztalost, de nem szerelmes belé, viszont, ha ezzel örömet okoz Boltaynak és Teréznek, akkor hozzámegy. Teréz és Boltay elszomorodik, hiszen ők nem akarják, hogy Fanny kötelességből házasodjon.

Ezután Boltay elárulja Fannynak, hogy másik kérője is van, az öreg nábob. Fanny kineveti és elutasítja az ötletet. Boltayék megkönnyebbülnek.

Éjszaka azonban különös gondolatok jutnak Fanny eszébe. Ha elfogadja a nábob házassági ajánlatát, akkor:

  • Esélye lesz arra, hogy segíthessen nővéreinek kikerülni abból az erkölcstelen életből, amit folytatnak. Figyeljük meg Fanny tiszta gondolkodását ő azt hiszi, hogy a Mayer lányok csak kényszerből választották ezt az életformát.
  • Bosszút állhatna Kárpáthy Abellinón és az ifjú óriásokon.
  • Tudjuk, hogy Fanny szerelmes egy képzelt alakba, aki a valóságban Szentirmay Rudolf. Ha hozzámegy a nábobhoz, akkor bejuthat azokba a magasabb körökbe, ahol esetleg találkozhat vele.

Reggelre Fanny meghozza döntését:

„Másnap reggel különös meglepetés várt a két öreg gyámra. Fanny megkéré Boltayt, hogy ha Kárpáthy János elküldend gyűrűjeért, azt ne küldje neki vissza.”

Itt egy kicsit célszerű megállnunk, hogy összegezzük a szereplők egymáshoz való viszonyait és motivációját:

  • Abellinó célja, hogy megnyerje a fogadást és elcsábítsa Fannyt.
  • János úr célja, hogy bosszút álljon Abellinón a koporsós akciója miatt és valahogy elérje, hogy Abellinó ne örökölhesse a vagyonát. Ezért kéri meg Fanny kezét.
  • Fanny nem szereti se Barna Sándort, se az öreg nábobot, de ő is bosszút akar állni Abellinón. Szentirmay Rudolfba szerelmes, anélkül, hogy Rudolf erről tudna. Fanny valójában a saját képzelete által alkotott alakba szerelmes. Puszta véletlen, hogy ez a képzelt alak Rudolfra hasonlít, hiszen Fanny még a nevét sem tudja.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .