Jókai Mór – Egy magyar nábob – Olvasónapló

23. fejezet: A kém

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Kárpáthy Abellinó
Kecskerey úr
Zsokó, a pávián
Juszuf, a szerecsen inas
1825 Pest

A fejezet Kecskerey úr pesti szállásán játszódik. Kora délelőtt van, Kecskerey úr szobájában pipázik idomított páviánjával, Zsokóval együtt. Ekkor néger inasa, Juszuf, jelenti, hogy Kárpáthy Abellinó érkezett látogatóba.

Egy év telt el azóta, hogy Abellinó párbajban megölte Fenimort. (16. fejezet). Emiatt egy ideig távol kellett maradnia az ifjú óriások körétől és általában a nagyvilági élettől, amíg a párbaj és a gyilkosság keltette botrány egy kicsit elalszik. Ezalatt Abellinó Indiában volt.

Most visszatért és több kérdést tesz fel Kecskereynek:

  • Beszélnek-e még az emberek Fenimor haláláról?
  • Mi van az öreg Kárpáthyval és feleségével?

Kecskerey válaszol is:

  • „– Édes barátom, nagyon sokat teszesz fel magadról. Azt kívánod, hogy egy esztendeig egyéb-ről se beszéljenek, mint a te rongyos párbajodról. Van eszébe valakinek. Úgy elfelejtettek, mintha sohasem lettél volna.” A párbajon Fenimor öccse nyerte a legtöbbet, mert így ő lett a nagy családi vagyon örököse, nemhogy haragudna Abellinóra, inkább hálás neki.
  • János úr és felesége jól vannak, sőt az öreg Kárpáthy mintha 20 évet fiatalodott volna, nem iszik, nem dorbézol, minden idejét felesége társaságában tölti.

Abellinó ezen nagyon felháborodik, hiszen még az is előfordulhat, hogy az öreg nábobnak gyermeke születik feleségétől, ami őt végleg koldussá tenné. Már most sincs túl jó anyagi helyzetben, hiszen Griffard felmondta a további hitelezését.

Kecskerey azt a tanácsot adja Abellinónak, hogy valamilyen módon derítsen ki valamilyen kompromittáló tényt Kárpáthynéről, például, hogy hűtlen a férjéhez. Így lenne valami esélye arra, hogy részesüljön nagybátyja vagyonából annak halála esetén.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .