Jókai Mór – Egy magyar nábob – Olvasónapló

8. fejezet: A Pünkösdi király

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Jancsi úr
Kiss Miska
Az eredeti fickók
1824
1825
Nagykunmadaras
Pozsony

Ismét visszatérünk Kárpáthy János, azaz Jancsi úr uradalmába. A fejezet elején Jókai leírja a pünkösdi királyság népszokását. Ennek lényege:

Minden pünkösdkor az uradalom ifjú lovasai versenyeznek egymással. Aki nyer, az lesz egy évig a pünkösdi király, aki bármelyik kocsmában ingyen ihat, lovát minden gazdának ingyen kell etetnie, minden ünnepségre, esküvőre szabad bejárása van, és ha verekedésbe keveredik, akkor nem büntethetik meg.

Kárpátfalván már hat éve Márton és a lova, Ráró a pünkösdi király, úgy gondolja, hogy most is ő fog nyerni.

Elérkezik a verseny ideje. A versenyzőknek háromszor kell megtenni a távot.

A versenyt természetesen nézi Jancsi úr is és vidám cimborái, az eredeti fickók: Horhi Miska, Csenkő Laci, Berki Lőrinc, Kalotai Frici, Kutyafalvi Bandi. Természetesen ezek mind nemesemberek, hatalmas birtokokkal, de ugyanakkor borissza, elzüllött alakok, Jancsi úrhoz hasonlóan nem érdeklő őket semmi értelmes dolog, nem olvasnak újságot, csak a mulatság és a tréfa érdekli őket.

Jancsi úr már éppen jelt adna a verseny megkezdésére, amikor új versenyző érkezik, aki a nevét sem mondja meg. Az első futamot Márton nyeri, a másodikat az új jövevény, így átkerül a fejére a pünkösdi királyságot jelképező koszorú. A harmadik futamot is az új versenyző nyeri, de vágta közben leesik fejéről a koszorú, így pedig nem lehet pünkösdi király.

Ekkor Márton azt ajánlja, hogy döntsék el egymás között a királyságot. Nem messze a mocsárban él egy veszélyes, kivert bika. Aki azt Jancsi úr elé hozza, az lesz a pünkösdi király. Az új lovas beleegyezik és persze neki sikerül elkapni a bikát, ezzel Márton elvesztette hat éve tartó királyságát, új pünkösdi király van egy évre.

Jancsi úr maga elé hívatja az új királyt. Kiderül, hogy Kiss Miskának hívják, csikós és Nádudvarról jött. Ekkor Jancsi úrnak tréfás ötlete támad. Kiss Miska tegyen úgy, mintha nemes lenne, ehhez Jancsi úr biztosítja a szükséges pénzt, pontosan egy évig, igyon,bandázzon Jancsi úr barátaival, az eredeti fickókkal. Ezután megszűnik Kiss Miska nemessége és beáll Jancsi úrhoz szolgának. Jancsi úr szerint nagy mulatság lesz, amikor az eredeti fickók rájönnek arra, hogy egy paraszttal mulattak egy évig.

Kiss Miska persze rááll a dologra, és este, az örök pohár mulatságán már mint nemes vesz részt. Az eredeti fickók befogadják maguk közé. Az örök pohár lényege, hogy Jancsi úr és barátai leülnek egy kör alakú asztalhoz, olyan poharakkal, amiket csak akkor lehet letenni, ha kiisszák őket. A pohár úgy van kiegyensúlyozva, hogyha folyadék van benne, akkor nem lehet letenni, mert felborul.

Kiss Miska az asztal alá issza az össze nemest és megveri közülük a legerősebbet is.

Eltelik az egy év. Közben a magyar nemeseket – köztük Jancsi urat is – Pozsonyba szólítja az 1825. évi országgyűlés. Itt telik le Kiss Miska nemességének egy éve. Jancsi úr már előre örül. Kiderül azonban, hogy Kiss Miska mindenkit átvert.

Ugyanis egy dunántúli megyében kihirdette, hogy ő a nemes Kiss család távolba szakadt rokona. Ezért, ha van olyan nemes Kiss család, aki emlékszik még Szabolcsban maradt rokonára, akkor keressék meg Kiss Miskát, mert ezer forinttal segítené rég látott családját. Persze egy héten belül 59 nemes Kiss család jelentkezett, Miskának csak azt kellett kiválasztania, akinek a címere a legjobban tetszett neki. Így aztán a csikós Kiss Miskából nemes Kiss Miska lett.

„Jancsi úrnak ez a tréfa még a saját magáénál is jobban tetszett; ahelyett, hogy haragudott volna, összecsókolá a ravasz kalandort, ki túljárt mindenki eszén, s míg játékot véltek űzhetni vele, addig ő játszotta ki az egész világot, komolyan elfoglalva a csak tréfából neki szánt szerepet.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .