Jókai Mór – Egy magyar nábob – Olvasónapló

15. fejezet: A vadász a veremben

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Kárpáthy János
Fanny (Kárpáthy Jánosné)
Mayerné, Fanny anyja
Kárpáthy Abellinó
Bolty
Teréz
Kecskerey
Fenimor
1825 Pozsony

Boltay urat egy nap furcsa nő látogatja meg. ruhája szakadt, piszkos, elhanyagolt. Elmondja, hogy ő Fanny anyja, a „szép Mayer lányok” anyja, akit már teljesen kisemmiztek lányai, cselédként bánnak vele, nagyon rossz sora van. Most azért jött, mert el akar menekülni korábbi életéből, és szeretné, ha láthatná legkisebb lányát, Fannyt.

Boltay elérzékenyül a történeten és megígéri, hogy segít Mayernénak és kiviszi az asszonyt vidéki birtokára, ahol Fanny és Teréz lakik.

Természetesen az egész csak csel, Abellinó találta ki.

„Abellino (ismét ő) az utóbbi idők kudarcai által a dühig fokozott szenvedéllyel veté magát sikerületlen terve után.

Ő maga csinálá ki a tervet, miszerint Mayerné (az anya!) ravaszul férkőzzék a Boltay-család körébe, utolsó leányához”

Abellinó 60 ezer pengőt ajánlott Mayernének, aki lelkiismeret-furdalás nélkül elfogadta az üzletet, vagyis megalkudott a saját lánya becsületére.

Meyerné tehát most Fannyéknál van és ravaszul próbálja becserkészni a fiatal lányt. Elmondja neki, hogy van egy nemes úr (Abellinó), aki halálosan szerelmes belé és mindenáron meg akar ismerkedni vele. Próbálja úgy beállítani a dolgot, mintha semmi rossz nem lenne abban, ha egy fiatal polgárlány egy nemesúr szeretője lenne.

Fanny azonban hamarosan átlát a történeten, de hagyja, hogy anyja azt higgye, sikerült őt meggyőznie. Beleegyezik abba, hogy megjelenjen egy Abellinó által rendezett estélyen, gyakorlatilag, mint Abellinó barátnője. Ne feledjük, a regény idején, az 1820-as években ez erkölcsileg nem volt elfogadott, sőt elítélendő volt.

Közben nagy titokban folynak János úr és Fanny esküvőjének előkészületei. A kézkérést a legnagyobb titokban tartják, nem tud róla sem Mayerné, sem Abellinó.

Eljön a estély napja, amit hivatalosan Kecskerey úr szervez, de mindenki tudja, hogy Abellinó pénzéből.

Kecskerey úr furcsa alakja a pozsonyi (korábban pedig a párizsi) divatvilágnak. Kifinomult, nagyvilági ember, ma úgy mondanánk, hogy partyszervező. A nemesi világ tagjai mindig őt bízzák meg az estélyek szervezésével, amihez nagyon ért. Sajátos tulajdonsága, hogy soha nincs pénze, az estélyeket ugyan látszólag mindig ő szervezi, de valójában mindig valaki másnak a pénzéből.

Abellinó az estélyen már eleve úgy viselkedik, mint aki megnyerte a fogadást. Annál nagyobb a meglepetése, amikor megjelenik Fanny az öreg János úr oldalán.

Közben ugyanis a legnagyobb titokban megtartották az esküvőt. Fanny most már Kárpáthy Jánosné és ez pont azon az estélyen derül ki, amit Abellinó fizetett azért, hogy elhenceghessen Fannyval, mint a szeretőjével.

A házasság több okból is nagy csapás Abellinónak:

  • Az egész pozsonyi főúri világ előtt lett nevetségessé téve.
  • Egy polgárleány és tulajdon nagybátyja járt túl az eszén. Pozsonyban persze mindenki ismeri Abellinó koporsós ajándékát és annak sikertelen következményét.
  • Komoly pénzügyi bajba is került, mivel János úr örököse most már nem Abellinó, hanem Fanny. Ennél csak akkor lenne komolyabb a baj, ha János úrnak netán fia születne. (Abellinó azzal nyugtatja magát, hogy kicsi az esélye annak, hogy egy 70 éves öregember és egy 17-18 éves fiatal lánynak közös gyereke szülessen)

Az estély Fanny és János úr teljes erkölcsi győzelmével zárul. Mindketten más-más okból, de sikeresen bosszút álltak Abellinón, aki viszont mint vadász, a saját vermébe esett. Az egész társaság Abellinón mulat, aki a saját pénzén nagybátyja lakodalmát üli.

Abellinó ráadásul egy nemvárt konfliktusba is keveredik. Emlékezzünk rá, Fanny elcsábításának ötlete tulajdonképpen egy fogadásból született, amit Abellinó és Fenimor kötött. Fenimor is ott van estélyen, amelyen Abellinó – többek között – a fogadást is elveszíti. Abellinó és Fenimor csúnyán összevesznek, látszólag kártyázás közben a kártyán, valójában azonban mindenki tudja, hogy a fogadáson.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .