Jókai Mór – Egy magyar nábob – Olvasónapló

2. fejezet: Alku egy élő ember bőrére

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Monsieur Griffard
Kárpáthy Abellinó
1822 Párizs

A fejezet elején megismerkedünk Monsieur Griffarddal, Párizs egyik leggazdagabb bankárjával. Megtudjuk, hogy nem volt mindig gazdag, 1780-ban még pástétomsütő volt, majd tönkrement a hírhedt Mississippi-őrjöngésben.

A Mississippi őrjöngés John Law skót, majd később francia állampolgárságú bankár tőzsdei manipulációja volt a 18. század elején, ami komolyan megrázta a korabeli francia gazdaságot. Nevét onnan kapta, hogy John Law Társaságán keresztül gyarmatosította a Mississippi-völgyét és részvényekkel kereskedett a tőzsdén, hatalmas hasznot ígérve a vásárlóknak. Jókai itt egy kicsit csal az idővel, mert a Mississippi őrjöngés jó 60 évvel korábban volt, mint amikorra ő teszi.

Monsieur Griffard ezután néhány évre eltűnik, majd a hadsereg élelmezési biztosaként bukkan fel újra, amiből iszonyatosan meggazdagodik, és pénze révén bebocsátást nyer Párizs előkelő köreibe is. Híres arról, hogy mer kockáztatni, nagy kölcsönöket hajlandó nyújtani a nagy haszon reményében és általában mindig nyer az üzletein.

„Maga a bankár egy hetven év körüli, igen tiszteletreméltó ősz férfiú, arca a nyájasságig kedves, mondhatni első tekintetre megnyerő; nemcsak viselete, de egész modora is élénken emlékeztet Talleyrand-ra, akinek ő csakugyan legnagyobb tisztelői közé tartozik. Haja csodaszép fehér, arca még egészen piros és simára levén borotválva, ezáltal is elevenedik, fogsorai épek és fehérek, kezei is különösen finomak és simák, mint szokott rendesen lenni olyan embereké, kik sokat foglalkoztak édes tészták gyúrásával.”

Ennél a gazdag bankárnál – aki voltaképpen nem más, mint uzsorás – találkozunk ismét Kárpáthy Abellinóval, nem sokkal azután, hogy visszatért sikertelen magyarországi „öröklő” útjáról. Hamarosan azt is megtudjuk, mi dolguk egymással.

Monsieur Griffard ugyanis üzletet ajánl Abellinónak. Azt már az első fejezetből tudjuk, hogy Abellinónak igen komoly adósságai vannak, amiket azonban nem tud törleszteni és ezzel Griffard is tisztában van, valamint azzal is, hogy Abellinó nagybátyja az egyik leggazdagabb magyar nemes.

A bankár azt ajánlja neki, hogy mindaddig hitelez neki, míg nagybátyja, Jancsi úr, meg nem hal. Amikor aztán Abellinó megörökli a hatalmas magyarországi vagyont és birtokot, akkor kétszeresen fizeti vissza a hitelt. A bankárnak persze van néhány kikötése is:

„– Elmondom; míg az öreg Kárpáthy János él, nem szabad önnek párbajt víni, nem szabad parforce vadászatokra menni, nem szabad tengeri útra kelni, nem szabad a balett személyzet tagjaival liaisont kötni, egyszóval, kötelessége minden alkalmat kikerülni, ami életveszéllyel jár.”

Vagy pedig Abellinó nősüljön meg. Ő persze inkább a feltételeket választja, így meg is egyeznek.

Abellinó tehát alkut kötött nagybátyja vagyonára, tulajdonképpen már azelőtt elköltötte az örökségét, mielőtt megkapta volna.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .