Jókai Mór – Egy magyar nábob – Olvasónapló

26. fejezet: Kellemetlen fölfedezések

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Kecskerey úr
Kárpáthy Abellinó
Rudolf
1825 Pest

Néhány hónappal később ismét Pesten vagyunk, ahova a főurak és nemes asszonyok is megérkeztek. Divatba jött a téli szezont Pesten tölteni.

Hamarosan Kecskerey úr is megérkezik, ő nem hiányozhat a társaságból, nélküle nem lehet eseményt, estélyt rendezni. Mint kiderül az előző hónapokban körutazást tett az országban és az innen-onnan összeszedett humoros történetekkel szórakoztatja a társaságot.

Hamarosan megérkezik Abellinó is, akit Kecskerey hangosan üdvözöl, elmondja neki, hogy János úrnál is járt. Az öregúr remek egészségnek örvend, hanem felesége nagyon beteg, mikor Kecskerey ott volt, akkor éppen orvosok nyüzsögtek körülötte.

Abellinót először felvillanyozza a hír, hiszen, ha Fanny meghalna, akkor János úrnak nem születhetne gyermeke, tehát ismét ő lenne a Kárpáthy vagyon örököse.

Hamarosan kiderül azonban, hogy Kecskerey csak Abellinó kárára humorizált. Igaz ugyan, hogy Fanny körül orvosok vannak, de nem azért mert beteg, hanem mert gyermeket vár! Ez az igazi katasztrófa Abellinóra nézve: Ha János úrnak örököse születik, akkor ő végleg lemondhat a vagyonról.

Abellinó ekkor hangosan méltatlankodni kezd a társaság előtt. Nem tudja elhinni, hogy a gyermek János úrtól van, biztos benne, hogy Fanny valakivel megcsalta az öreget, aki elnézte a hűtlenséget, csak azért, hogy Abellinó ne lehessen örökös.

Persze ez a rosszindulatú rágalom hangos derültséget vált ki a társaságból, egészen addig, amíg a Rudolf meg nem szólal:

„– Uraim! Önök nem veszik észre, hogy helytelen és nemesemberekhez nem illő tréfát követnek el egy asszony nevével, akit sértegetni senkinek sincs oka, sem joga a világon.

– Mi ez, Rudolf? Mit érdekel téged ez ügy? – kérdé Kecskerey elcsodálkozva.

– Az, hogy én férfi vagyok, és nem engedem, hogy előttem egy nőt rágalmazzanak, akit én tisztelek.

Ez nagy szó. Már erre csakugyan el kellett hallgatni. Nemcsak azért, mert Rudolfnak igaza volt, s mert ő erkölcsi tekintéllyel bír a világ előtt, hanem azért is, mert ő legjobb vívó és lövő a környékben, és hidegvérű és szerencsés.

A klubban nem hozták többet elő Kárpáthynét.”

Tehát Fanny becsületét éppen az a férfi védi meg, akibe a lány halálosan és reménytelenül szerelmes.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .