Jókai Mór – Egy magyar nábob – Olvasónapló

16. fejezet: A találkozás

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Kárpáthy Abellinó
Fenimor
1825 Pozsony

Abellinó és Fenimor vitájának következménye az lesz, hogy a felek párbajra hívják egymást.

A rövid fejezet ennek a párbajnak a leírása, amit a felek karddal vívnak. Eredménye pedig az, hogy bár a párbaj nem életre-halálra megy, a felek mégsem tartják be a szabályokat. Fenimor hátulról egy váratlan pillanatban orvul lapockán szúrja Abellinót, aki viszont megöli Fenimort.

A halállal végződő párbaj következménye, hogy Abellinónak el kell hagynia Pozsonyt, legalábbis addig, amíg a botrány el nem csitul.

Ehhez tudnunk kell, hogy a korszakban a párbaj megítélése ellentmondásos volt. A nemesek között a kisebb afférok – szerelmi ügyek, kártyaadóság, becsületbeli kérdések – elintézésének bevett szokása volt, és pontosan körülhatárolt, szertartásos szabályai voltak. Hivatalosan azonban törvény tiltotta a párbajozást, ezért mindig titokban csinálták, és általában csak első vérig, azaz az első könnyebb sebesülésig tartott, ritkán fordult elő, hogy halállal végződjön. A párbaj szigorú szabályainak megsértése komoly felháborodást keltett, nem tartották nemeshez méltónak.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .