Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

A szobor megszólal

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Zsuzsanna

Erzsébet testvér

Kis Mari és a többi ötödikes

1943 november első hete

Az intézet

Gina nem akar újabb megszégyenítést azzal, hogy az osztály ismét visszautasítja a süteményt, de már nem tudja elrejteni a csomagot Zsuzsanna elől. Az osztály azt hiszi, Erzsébet testvértől kapták a jól végzett munkáért (szenet lapátoltak a délután), de a testvér elmondja az igazat.

Ginát a zongorateremben látogatja meg Kis Mari, a másnapi perselyadományukkal fizeti ki Ginának a süteményeket, vagyis az osztály még mindig nem bocsátott meg Ginának. Ez 19-szer 30 fillér.

Ebből megint baj lesz, mert a templomban az adományokat nyilvánosan kell beledobnia  perselybe, és az osztály most minden pénzt odaadott Ginának, nincs mit a perselybe dobni.

Gina kéri Kis Maritól azt a levelet, amit az ágyán hagyott, és amit szerinte Mari vett el, de Mari nem érti, miről van szó. Kikéri magának a gyanúsítást, ő nem vett el semmit.

Gina most már tudja, hogy Mari nem találta meg a levelet és a tárgyait az ágyában, a lány nem hazudna neki. Gina úgy hiszi, akkor Zsuzsanna lehetett a megmentője.

A régi Gina nem foglalkozott volna azzal, hogy az aprópénz és a gombok miatt bajba kerülhet az ötödik osztály. Az új Gina viszont aggódik, mit hozott megint az osztálytársai fejére, és megbántotta a nyilván ártatlan Kis Marit.

Zsuzsanna visszaküldi Ginát a zongorateremből a nappaliba, ahol az ötödik osztály kegyetlen játékot játszik.

Oláhnak ki kell találnia a feltett kérdésekből, kit személyesít meg. Kőnig a felügyelőjük, aki nem vesz észre soha semmit, most sem.

 A Ginának feltett kérdésre „Ej, hát mi az ördögöt csináltam én, Vitay?” a kislány azt feleli hűvösen, indulat nélkül: „Elárultál valamit butaságból.”

Tehát úgy játszik velük, mint amikor a felnőtt játszik a gyerekekkel, a bántás nem éri el a célját, nem tudják megbántani Ginát.

Az ötödikeseknek ez kedvét szegi, és mivel a szabály szerint Ginának kellene kimennie, de vele továbbra sem akarnak játszani, így beszélgetésre kérnek és kapnak engedélyt. Kis Mari elmondja az osztálynak, mivel gyanúsította meg Vitay.

Gina az ablaknál elképzeli, milyen az, amikor nincs háború, halál és pusztulás.

Kőnig észreveszi, hogy a kabátjáról eltűntek a gombok, Gina tudja, hogy a másnapi perselyezés miatt: nikkelszínű gombokat fognak bedobálni, hiszen a perselypénzt Ginának adták, a sütemények miatt.

Áhítat alatt Gina tekintete Tormáéval találkozik, lassan enyhül a harag, de lefekvés után továbbra sem vonják bele a beszélgetésbe.

Éjjel Gina a matraca alá túr, megtalálja a púdert, a fésűt, a zsebnaptárt, a pénztárcát, a fényképalbumot, a lakáskulcsot, és a búcsúlevelet is, csak több írás van rajta. „Mindnyájatokat gyűlöltelek. Csak játsszátok a hülye játékaitokat ebben a börtönben. Én mindenesetre megszököm. Vitay.

TUDTAM, MIKOR MEGSZÖKTÉL, HOGY NEM MÉGY EL BÚCSÚ NÉLKÜL, HÁT AHOGY HAZAJÖTTÉL HORN MICITŐL, RÖGTÖN MAGAMHOZ VETTEM A HOLMIDAT MEG EZT A BOLDOGTALAN ÍRÁST. TÉPD SZÉT, ÉS BÉKÜLJ KI AZ OSZTÁLLYAL, OLYAN JÓ GYEREKEK. HA BAJ VAN, MIÉRT NEM HOZZÁM FORDULSZ? NEM A TIED AZ EGYETLEN TITOK, AMIT ŐRZÖK.

ABIGÉL”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .