Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Kőnignél. Abigél újra megszólal

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Kalmár

Zsuzsanna

Kőnig

1943 november

Az intézet

Kőnig szobája

Az első órán Zsuzsanna lép be a terembe, ki akarja deríteni, mi is történt pontosan előző nap.

Az ötödikeseknek lassan rájönnek, hogy Zsuzsanna nem viszonozza Kalmár érzelmeit, hanem a megvetett, lenézett Kőniget szereti.

Kalmár is észreveszi, hogy elutasították, de tudja leplezni az érzelmeit. A tanár azt mondja, ő is akart foglalkozni az előző napon történtekkel, megfedni az osztályt és felhívni a figyelmet arra, hogy Kőnig tanár úr a tényeket kissé megváltoztató nyilatkozatot tett irgalomból.

Kalmár ezzel gyakorlatilag hazugnak nevezi a kollégáját.

Gina szót kér, meg akarja menteni az osztályt, hiszen az ő ötlete volt a groteszk dolgozat. Emiatt nem valószínű, hogy kirúgják az iskolából, hiszen maga az igazgató kapott a Kőnig-féle verzión. Elmondja, hogy az egész az ő ötlete volt, a Sokoray Atalában volt szokás a kettős dolgozat.

Kalmár kéri az osztályt, hogy adják át neki a fogalmazásokat, az ötödikesek megmondják, hogy még előző nap megsemmisítették.

Büntetésből nem kaphatnak két hétig szépirodalmat a könyvtárból és a filmvetítésekből is kimaradnak, ehelyett a testvér beosztja őket valami Istennek tetsző munkára.

Gina pedig ebéd után átmegy a tanári lakrészbe, elmondja Kőnignek, hogy kicsúfolta őt, és bocsánatot kér tőle.

Az eseménynek híre megy a Matulában: a fogalmazásnak és a látogatásnak is.

A hetedikes Deák olvas fel aznap ebéd közben (minden étkezés alatt olvas valaki az erkölcsnemesítő svájci könyvből).

A felolvasott történet szerint, a mintaszerű lelki életet élő leány, hogy nevelőanyjának kifejezze háláját, az ő púpos, himlőhelyes, beszéd helyett inkább csak makogni tudó keresztfiához megy feleségül, nem a daliás Teofilhoz.

Az egész iskola érzi a helyzet fonákságát, látja a párhuzamot a könyvbeli történet és a Zsuzsanna-Kalmár-Kőnig háromszög között.

Kőnig nem érti Gina látogatásának okát, hiszen a kislány már megkapta a büntetést, azt pedig tudja, hogy Gina róla írta a dolgozatát.

Kalmár nem tud gyönyörködni kollégája zavarában, mert Kőnig közönyt mutat, nem zavart, de mintha nem is érdekelné semmi, csak esetleg Horn Mici és a tőle kapott aszalt szilva.

Estére Gina egy cetlit talál a füzetében „NE LEGYEN TÖBB BOTRÁNY, A TESTÜLET TÖBBI TAGJA MEG AZ IGAZGATÓ NEM KŐNIG. EZ PARANCS. ABIGÉL”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..