Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Gedeon napja

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Zsuzsanna

Torma Gedeon

Horn Mici

Wallner

1944. március 29, Gedeon napja

Az intézet

Gina egész nap próbál figyelni, délután a leckéjére koncentrálni, de nem tud. Egyrészt azon töpreng, hogy írjon-e Abigélnek, másrészt azt próbálja kitalálni, mit akarhat most tőle az apja.

A tanárok és a diakonisszák ugyan felköszöntik neve napján az igazgatót, de nem valószínű, hogy lesz ünneplés, a tegnapi események miatt nem lehet túl jó a kedve.

Vacsora közben azonban váratlanul betoppan Horn Mici, és ez mindent megváltoztat. Süteményt hozott, tortát, és bort, amelyből még a növendékek is kapnak egy keveset.

Vacsora után a kicsik a társalgóban játszanak, a nagyok báloznak. Horn Mici még a büntetésben lévő Ginát is megtáncoltatja, és közben elmondja neki, hogy meg fog szökni ma este kilenckor, áhítat előtt.

 Vegye fel Zsuzsanna ünneplő ruháját, és a kertkapun át távozzon, egyenesen az ő házába menjen. Horn Mici a kezébe nyomja a kulcsot is.

Muszáj, mert hadi érdekre hivatkozva fogják kérni a kiadatását, ha az intézet ellenáll, abba tönkre is megy, elcsapják az igazgatót, szétszórják a testületet.

Ha megszökik, arról nem tehet senki, mindenki tudja, milyen engedetlen kislány volt. Arról majd ő, Horn Mici gondoskodik, hogy lekösse a tanulók és a tanárok figyelmét.

Tánc után társasjátékot játszanak, amelyben a nevelők is részt vesznek.

Mivel telefonon nem éri utol Torma Gedeont, így személyesen keresi föl az intézetet Ruppert. A kukurikúsok (a helyi állami gimnázium) igazgatója azzal a hírrel tért haza Budapestről, hogy március 31-én befejeződik a tanítás, csak a nyolcadikosok várják meg az érettségit.

Torma és Ruppert visszavonul az irodába, a matulások pedig olyan játékba kezdenek, amelyben mindenki a fal felé fordulva áll, Kis Mari és Horn Mici szeme pedig be van kötve, így nem tűnik fel senkinek, amikor Gina kimegy a teremből.

Minden úgy zajlik, ahogy Horn Mici mondta neki, de a kislány retteg, mi van, ha máris keresik, mi van, ha mégsincs nincs nyitva a kapu?

Ismét az ablakon keresztül kell kimásznia, ami nem egyszerű Zsuzsanna ruhájában. A vasajtó kitárul. Kívül egy férfi áll, akiről Gina azt hiszi, hogy Kuncz Feri embere, ettől annyira megrémül, hogy vissza akar szaladni.

A férfi azonban csak annyit mond neki, hogy más útvonalon kell eljutnia Horn Mici házához, mert amerre ő ment volna, a hadnagy emberei leskelődnek. Az első jobboldali mellékutcánál talál egy kocsmát, ott majd elmondják neki a továbbiakat.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..