Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Az első ismerősök

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Zsuzsanna testvér

Kis Mari

Torma Piroska

1943. szeptember 2.

Matula intézet

Árkod

Gina később megtudja, hogy az intézet régen kolostor volt, azért olyan sajátos az épület belső elrendezése, ugyanakkor minden modern és nagyon tiszta.

Az internátusi részben már látott lányokat, akik még a hajukat is ugyanúgy viselik, középen elválasztva, copfba fonva, a végét pertlivel (szalaggal) átkötve, olyasmivel, mint a cipőzsinór.

Gina teljes ruhatárát kicserélik, mindenből újat kap: fehérneműt, ruhákat, kalapokat, kesztyűket, kabátokat, kötényt, amely pont az ő mérete és kiváló minőségű, mégis idegenkedik tőle, esetlennek tartja.

Új papucsot, törülközőt, pongyolát, fürdőköpenyeget, tizenkét fehér zsebkendőt, sőt, fogkefét és szappant is kap, ami megfelel az intézeti előírásoknak. Végül Zsuzsanna ugyanúgy fésüli meg és fonja be Gina haját, ahogy a többi lány is viseli.

Visszatérnek az a nappaliba, ahol Zsuzsanna bemutatja őt a lányoknak, majd mennek is tovább: megmutatja az ágyát és a szekrényét is.

A hálóban két lány ágyat húz. A fekete, alacsonyabbik Kis Mari és a magasabb, pirosra sírt szemű pedig Torma Piroska. Gina elmondja, mért került ide, a két lány is ugyanezt teszi.

Mari szülei falun tanítók, de ott csak elemi iskola van, Piroskának pedig az igazgató az egyetlen élő rokona.

Torma észreveszi, hogy Gina retiküljét nem cserélték ki, Kis Mari pedig azt, hogy Gina haja borzasztó, át kellene fésülni, menjen a mosdóba.

Így a kislánynak van esélye megmenteni a retikül tartalmát, a fényképalbumot, a púderdobozt, a fésűt, a lakáskulcsot, a pénzét. Régi élete megmaradt darabjait a fürdőszobai muskátlis ládában rejti el.

Jegyezzük meg, hogy ezeknek a tárgyaknak, különösen a százpengősnek később még fontos szerepe lesz.

Zsuzsanna végül észreveszi a mulasztást, Gina tarisznyát kap a táska helyett, még jó, hogy addigra már elrejtette az értékeit. A retikülben szándékosan csak egy zsebkendőt hagyott. A prefekta elmondja azt is, hogy pénzt templomi adakozásra vagy missziós célokra tőle kérhet.

A két lány rögtön befogadja, beszélgetni kezdenek vele, vigasztalják, hogy bár rossz itt, de azért ki lehet bírni, sokat nevetnek.

Torma majd csinál valamit, neki mindegy, hiszen őt úgyis folyton megbüntetik. Másnap az évnyitó istentisztelet után férjhez mennek, az jó móka lesz.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..