Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Az első ismerősök

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Zsuzsanna testvér

Kis Mari

Torma Piroska

1943. szeptember 2.

Matula intézet

Árkod

Gina később megtudja, hogy az intézet régen kolostor volt, azért olyan sajátos az épület belső elrendezése, ugyanakkor minden modern és nagyon tiszta.

Az internátusi részben már látott lányokat, akik még a hajukat is ugyanúgy viselik, középen elválasztva, copfba fonva, a végét pertlivel (szalaggal) átkötve, olyasmivel, mint a cipőzsinór.

Gina teljes ruhatárát kicserélik, mindenből újat kap: fehérneműt, ruhákat, kalapokat, kesztyűket, kabátokat, kötényt, amely pont az ő mérete és kiváló minőségű, mégis idegenkedik tőle, esetlennek tartja.

Új papucsot, törülközőt, pongyolát, fürdőköpenyeget, tizenkét fehér zsebkendőt, sőt, fogkefét és szappant is kap, ami megfelel az intézeti előírásoknak. Végül Zsuzsanna ugyanúgy fésüli meg és fonja be Gina haját, ahogy a többi lány is viseli.

Visszatérnek az a nappaliba, ahol Zsuzsanna bemutatja őt a lányoknak, majd mennek is tovább: megmutatja az ágyát és a szekrényét is.

A hálóban két lány ágyat húz. A fekete, alacsonyabbik Kis Mari és a magasabb, pirosra sírt szemű pedig Torma Piroska. Gina elmondja, mért került ide, a két lány is ugyanezt teszi.

Mari szülei falun tanítók, de ott csak elemi iskola van, Piroskának pedig az igazgató az egyetlen élő rokona.

Torma észreveszi, hogy Gina retiküljét nem cserélték ki, Kis Mari pedig azt, hogy Gina haja borzasztó, át kellene fésülni, menjen a mosdóba.

Így a kislánynak van esélye megmenteni a retikül tartalmát, a fényképalbumot, a púderdobozt, a fésűt, a lakáskulcsot, a pénzét. Régi élete megmaradt darabjait a fürdőszobai muskátlis ládában rejti el.

Jegyezzük meg, hogy ezeknek a tárgyaknak, különösen a százpengősnek később még fontos szerepe lesz.

Zsuzsanna végül észreveszi a mulasztást, Gina tarisznyát kap a táska helyett, még jó, hogy addigra már elrejtette az értékeit. A retikülben szándékosan csak egy zsebkendőt hagyott. A prefekta elmondja azt is, hogy pénzt templomi adakozásra vagy missziós célokra tőle kérhet.

A két lány rögtön befogadja, beszélgetni kezdenek vele, vigasztalják, hogy bár rossz itt, de azért ki lehet bírni, sokat nevetnek.

Torma majd csinál valamit, neki mindegy, hiszen őt úgyis folyton megbüntetik. Másnap az évnyitó istentisztelet után férjhez mennek, az jó móka lesz.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .