Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Az árkodi ellenálló

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Bánki

Torma

Kis Mari

Kuncz Feri

1944. március 27.

Az intézet

A kerti kapu, amelyiknek nincs kilincse, csak zárja

A négy cselszövő még előző nap megegyezett abban, hogy a randevú maradjon az ő titkuk. Mi van, ha valamelyik ötödikes elkotyogja a hírt a szintén matulás testvérének, és elterjed a híre, amit tettek? Hiszen ez a Matulában súlyos szabályszegés.

Gina tudja, hogy ez az utolsó napja itt, jó akar lenni mindenkihez, hogy jó emlékek maradjanak itt róla.

Segít Szabónak a francia dolgozatban, órákon figyel, még Kőnignél is. A tanárnak feltűnik a nagy buzgóság. Ebéd után a kiválók között említi a nevét az igazgató.

Séta közben bevásárol a cukrászdában az osztálynak, Zsuzsannának pedig egy cserepes jácintot vesz, de a prefekta nem fogadja el. Azt mondja, adja az igazgató úrnak, holnap lesz a névnapja, Gedeonnak hívják. Az igazgató meghatódik a névnapi jókívánságtól és a virágtól.

Gina Tormának is elmeséli az éjféli randevút, mert Bánki és Kis Mari csak vihogtak, amikor meglátogatták. Gina átadja a süteményt Tormának, és a kincseit: a parfümöt, a rúzst, a ceruzát, a mókusos brosstűt és a virágosládában rejtegetett kincseket.

Kőnig és az ápoló testvér megjelenése azonban mindent elront. Gina mindent magára vállal, hiszen őt már úgysem büntethetik meg. Torma azt mondja, minden az övé, őt büntessék, ne Vitayt.

Gina most már egyedül jut ki az épületből. A kapunál már várja Kuncz Feri, de várniuk kell, mert még járnak az utcán.

A kapun viszont már nem jut ki a kislány, mert a hadnagyot leleplezik. Gina visszaszalad az épületbe, bebújik az ágyába, és bár nyomja valami a hátát, nem törődik vele, csak sír, mert most már talán nincs számára menekvés.

Zsuzsanna érzi meg, hogy baj van, bemegy hozzá. Elmondja a kislánynak, hogy fél, hogy türelmetlen vele, mert annyira más, mint a többiek. De nem kell félnie, a büntetés nem lesz akkora, hogy ennyire zokogjon miatta. A diakonissza nem tudja, hogy Gina más miatt sír.

A kislány elrakja a holmiját, megigazítja a matracát, és egy ezüst hamutartót talál, azt, amelyet ő vett az apjának. Mellette Abigél levele:

EZT A HAMUTARTÓT, AMIT EGY KIS SZOLNOKI ÉKSZERÉSZNÉL TE VETTÉL NEKI VISZONZÁSKÉPPEN EGY HOLDACSKÁRA, APÁD HAGYTA NÁLAM, HOGY RÁISMERJ, ÉS TUDD BELŐLE: VELEM BESZÉLT, RÁM BÍZTA AZ ÉLETEDET. MOSTANTÓL FOGVA ÉN RENDELKEZEM VELED, MERT APÁD AZ ELSŐK KÖZT VOLT, AKIKET A NÉMETEK 19-ÉN LETARTÓZTATTAK. KUNCZ HADNAGY 20-ÁN ÉRKEZETT ÁRKODRA, HOGY TÉGED KICSALJON AZ INTÉZETBŐL, S A TE SZEMÉLYEDDEL PRÓBÁLJÁK RÁVENNI APÁDAT, HOGY ELÁRULJA, KIK A KÜZDŐTÁRSAI. HA NEM VIGYÁZTAM VOLNA RÁD, AZÓTA TÚSZ VAGY, S VELED ZSAROLJÁK A TÁBORNOKOT. HOGY MIKOR MIT TÉGY EZENTÚL, ÉN SZABOM MEG, S AMIT ÜZENEK, AZ OLYAN, MINTHA APÁD PARANCSOLTA VOLNA. NE MOCCANJ, NE TÖPRENGJ, VIGYÁZOK RÁD. MARADJ BÉKÉN, MÍG ÚJRA HALLASZ RÓLAM.

ABIGÉL

Emlékezzünk vissza, mikor és miért vette Gina az apjának a hamutartót!

Kuncz hadnagy megjelenése tehát csapda volt, vele karták elcsalni a Matulából Ginát, hogy aztán túszul ejtsék, és így kényszerítsék vallomásra Vitay tábornokot.

Most már Gina számára is világos, hogy Abigél mögött valóságos személy áll, bár még nem kapcsolja össze a személyét az árkodi ellenállóval.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..