Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Éjféli randevú

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Bánki, Torma

Kis Mari

Kuncz Feri

1944. március 26.

Az intézet

A kerti kapu, amelyiknek nincs kilincse, csak zárja

Gina biztos abban, hogy a hadnagy miatta van Árkodon, és ezt csak az apjától tudhatja, tehát hírt hozott róla.

A templom előtt a férfi felmutatja a zsoltárát, aminek a kislány nem érti az okát. A lányok azt hiszik, hogy az ismeretlen férfi Kis Marit nézi. Kuncz Feri átgázol az ötödikesek sorain, kiüti Gina kezéből a zsoltárt és egy másikat nyom a kezébe, amelyben egy cetli van.

„Zsini – olvasta Feri sorait (így se szólította senki azóta, hogy Marszell elment) –, a tábornok úr nagybeteg, hozzá kell vinnem, csakhogy nem egyszerű. Napok óta próbálom már elérni magát ebben az átkozott református kolostorban, de nem engednek be. Ma délután ismét megkísérlem, de ha nem hagynak magával beszélni, legyen éjfélkor annál a kis kertkapunál, aminek nincs kilincse, csak zárja. Ott fogom várni, kívül a falon. Kezét csókolja: Feri.”

A hadnagy persze nem jut be az erődbe. Emlékezzünk vissza, a tábornok keresett direkt ennyire zárt intézményt, amely majdnem olyan, mint a börtön.

Gina Torma, Bánki és Kis Mari segítségét kéri. Kiderül, hogy Bánki írt levelet a hadnagynak a karácsonyi szünetben, mert megsajnálta Ginát, hogy egyedül maradt Árkodon karácsonyra.

Gina nem mond erre semmit, meghagyja Bánkit abban a hitében, hogy a hadnagy az ő levelére jött. Kis Mari önzetlenségét mutatja, hogy egyáltalán nem látszik szomorúnak amiatt, hogy a rejtélyes férfi mégsem őt leste a templomban.

A terv a következő: Torma, a legfélénkebb lesz a beteg, Bánki riasztja Zsuzsannát és őrködik a betegszobánál, Kis Mari meg a folyosón. Ginának 15 perce van.

Feri valóban várja a kislányt. Elmondja, hogy az édesapja beteg, a szívével van baj. Gina elhiszi, hogy Feri együtt harcol az apjával, sőt, ő az árkodi ellenálló.

Másnap éjjel, ugyanebben az időpontban legyen itt ismét, Feri elviszi innen. Mivel szerelemről nem beszéltek, így erről hazudnia kell a lányoknak. A szökéséhez már nem kéri a segítségüket, hogy ebből ne legyen bajuk később.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..