Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Abigél

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Horn Mici

Zsuzsanna

Kőnig

Gina

Mráz

1944. március 29, Gedeon napja

Árkod utcái

Horn Mici háza

Szerencsésen eljut Horn Mici házához, de bemenni már nem tud, a kulcsot a köténye zsebében felejtette, Zsuzsanna ágya alatt.

Egy kapualjban vár, amikor egy férfi érkezik. Szerencsére barát, nem ellenség, ő engedi be a házba Ginát.

Okmányokat ad neki, új személyazonossággal. Gina új neve Makó Anna, a születési éve azonos a sajátjával, a hónap és a nap már nem. Apja Makó Antal szerszámlakatos, anyja Tirpák Rozália, foglalkozása nincs, mindannyian római katolikusok, születtek Bolitán, Csongrád vármegyében.

Hazaér Horn Mici és Róza néni, köszönti Mrázt. Most már Gina is tudja, ki a segítője, és honnan ismeri ezt az embert: ő az üveges, aki kicserélte az igazgató törött akváriumában az üveget. (Most már azt is tudjuk, miért nézte meg Ginát akkor annyira Mráz úr: kíváncsi volt a védencére.)

Eközben egy, Ginához nagyon hasonlító kislány izgatottan vált jegyet, hogy Budapestre utazzon, a keresztanyjához. Ő a Wallner lány, annak az embernek a lánya, aki a kertkapun kilépő Ginát figyelmeztette, hogy más útvonalon kell mennie.

Talán másnap már viszi is Mráz úr Makó Annát, mihelyt megtudja, hogy Kuncz hadnagy elhagyta Árkodot.

Horn Mici addig is az emeleten szállásolja el Ginát. A kislány az este óta azt hiszi, a nő Abigél.

Zsuzsanna érkezik, azzal a kulccsal jut be a házba, amit Gina a köténye zsebében felejtett.

Azzal gyanúsítja Horn Micit, hogy segített Ginának a szökésben, és azt is tudja, hogy valaki rejtőzik Abigél szobra mögött.

Előbbit visszautasítja Horn Mici, hiszen ő is ott játszott velük, utóbbi miatt korholja Zsuzsannát, hogyan hihet az egészben?

Zsuzsanna elmondja, hogy egy tavaly érettségizett lány, Sarkadi Gabi cetlijét („Anyukám, anyukám!”) bedobta a korsóba, és másnap este megérkezett Sarkadiné, egy táviratra hivatkozva. Zsuzsanna akkor nem árulta el Abigélt, most sem fogja, csak az egyenruhát kéri vissza. A kulcsot otthagyja.

Horn Mici elmondja neki, hogy semmi köze nincs egy bizonyos személyhez, még ha az mást is mond. Kőnigre céloz, aki Zsuzsannát szereti, de nagyon félti.

Az utcán lövés hallatszik. Kőnig érkezik, neki is van kulcsa a házhoz. Gina nem érti Horn Micit, nem fél attól, hogy Kőnig elárulja? Az asszony nem fél, sőt, azt is elárulja a tanárnak, hogy Gina itt van a házban.

Katonák érkeznek, azt a valakit keresik, aki az imént meggallérozta a Kossuth-szobrot. Át kell kutatniuk a házat.

A benn lévők elmondják, hogy ők egy matula-egyenruhás kislányt keresnek, és Zsuzsanna kb. egy negyedórája van a házban a tanár úrral együtt. A szuterénban Róza néni van, az emeleten egy diakonissza testvér (Gina).

Zsuzsanna azt mondja, hogy a testvér még nagyon fiatal, látja is rajta a tizedes, hogy szinte még gyermek. Mráz úrra sem illik a személyleírás, alacsony és fekete, akit pedig keresnek, egy magas, világos hajú valaki, mint Kőnig tanár úr.

Zsuzsanna ekkor jön rá arra, hogy kicsoda is Kőnig: ő egy személyben az árkodi ellenálló és Abigél.

Kőnig eleinte csak Abigél szerepét játszotta, mert rájött, hogy az intézetis lányoknak kell egy kapaszkodó, egy láthatatlan valaki, aki segít nekik, ha bajba kerülnek, vagy ha magányosak. Aztm, amikor kitört a háború és Gina is az intézetbe került, akkor jól jött, hogy Kőnig Abigél mögé tudott bújni.

Gina visszaadja az egyenruháját a diakonisszának, mindenki távozik, csak Gina marad és Horn Mici.

Az asszony elmondja, hogy a háború miatt vesztette el a férjét és a fiát is. Nem akarja tehát, hogy más is árva legyen. A kislány még mindig azt hiszi, Horn Mici Abigél, és ezt meg is mondja neki, az asszony azonban elmondja, hogy a legbátrabb és legtisztább szívű férfi, akit valaha is ismert.

A szobában Gina az apjára gondol, akinek elhagyja a nevét, neki fogalmazza meg a kérdést, hogyan teheti jóvá, hogy csak most ismerte fel Kőnig tanár úrban Abigélt?

-Vége-
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..