Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Kiközösítve

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Kőnig

Torma Gedeon

Kalmár

Kis Mari és a többi ötödikes

1943 első tanítási napja

Az iskola

Gina az irodában részletesen elmond mindent, és már akkor rájön, hogy nagy butaságot csinált, de már nem lehet visszakozni.

Torma Gedeon, az igazgató, ezen az erkölcstelennek ítélt szokáson felháborodik és felelősségre vonja az ötödikeseket.

Kis Mari próbálja menteni a menthetőt, azt mondja, hogy tradícióról szó sincs, csak a szomorú Vitayt szerették volna megnevettetni, ám sajnos a szándékuk rosszul sült el, Gina nevetés helyett indulatba jött. Szabót és Murait pedig ő vonta bele a játékba.

Büntetésük az, hogy két hétre el vannak tiltva a sétától, csak a kertbe mehetnek le.

Gina bocsánatot kér mindannyiuktól, amit el is fogadnak látszólag, de kiközösítik maguk közül, nem beszélnek vele, másnap Torma és Kis Mari el is ül mellőle (Torma hátra, Kis Mari előre), arra hivatkozva, hogy nem látják a táblát. Az órákon pedig senki nem dolgozik vele.

Gina egyedül marad, sokat tanul, hogy legalább a tanáraitól halljon egy jó szót, akiket Kőnig kivételével meg is kedvelt.

Már nagyon várja a szombatot, amikor az apja ad majd valami tanácsot, mit tegyen. De ebben is csalódnia kell, mert Zsuzsanna felhívja Gina figyelmét, hogy a tanulók sem levélben, sem telefonon nem panaszkodhatnak.

A leveleket nyilván elolvassák, mielőtt továbbítanák, Gina sincs egyedül az irodában, amíg telefonál. Így nem mondhatja el az apjának, milyen rosszul indul a tanév, az otthontól messze, barátok nélkül.

Az apja megígéri, hogy süttet neki süteményt Róza nénivel, és hogy minden héten felhívja, de egyelőre nem tudja meglátogatni.

Zsuzsanna látja, hogy a kislányt bántja valami. Rá is kérdez, de Gina nem mondja el, hogy az osztálytársai kiközösítették, ezúttal nem lesz árulójuk.

De az osztály ezt a gesztust sem értékeli. Kis Mari megfenyegeti, hogy ha még egyszer árulójuk lesz, úgy megkeserüli, hogy elszökik a Matulából.

Ginának ekkor bevillan, hogy ez nem is olyan rossz ötlet, ezt látja az egyetlen lehetséges megoldásnak: meg fog szökni.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..