Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Kuncz Feri a Matulában

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Kuncz hadnagy

Torma Gedeon

Kalmár

Gina

1944. március 28.

Az intézet

Reggel az ápoló testvér mond valamit az igazgatónak, és Gina az igazgató arcát látva érti meg, hogy Zsuzsanna el akarta titkolni, vagy legalábbis máskor közölni az igazgatóval Gina újabb bűnét, a tiltott holmik rejtegetését.

Áhítat után így az igazgatói irodában kezdi a napot.

A fegyelmi tárgyaláson Kalmár is jelen van, aki szomorú, hogy ismét meg kell büntetnie a kedvencét, Vitayt. Ginának az éjjel volt ideje összerakni a mozaikdarabkákat, és rá kellett jönnie, hogy a hadnagy csak azért udvarolt neki, hogy az apja közelébe férkőzhessen.

A tábornok tehát okkal tartott attól, hogy figyelik, és okkal hozta Ginát ide, ahol biztonságban lehetett volna, de ezt a helyet veszélyeztette a butaságaival, és ezt a helyet árulta el Bánki a levelével éppen annak, akinek nem kellett volna. (Ne feledjük, Bánki sem tudhatta, miféle ember a Gina hadnagya.)

A fegyelmit váratlan telefonhívás szakítja félbe, először a városparancsnok jelentkezik be, majd a portás, valaki az igazgatóval akar beszélni. A beszélgetés idejére Torma Gedeon kiküldi Ginát, a kislány a folyosó távolabbi részébe húzódik, hogy a soron kívüli vendég előtt ne kelljen szégyenkeznie.

A látogató nem más, mint Kuncz hadnagy.

Az igazgató elmondja, hogy az iskola műemlék jellege miatt mentesül a katonai igénybevétel alól. De a hadnagy célja más: Vitay tábornok leányát haladéktalanul Budapestre kell vinnie, az apját autóbaleset érte.

Kuncz tehát nem adta fel, hogy megszerzi Ginét, és Gina fél, hogy az igazgató kiadja őt a hadnagynak, de az igazgató elutasítja a kérést.

Ő ugyanis megígérte a tábornoknak, hogy a kislányt csak neki adja ki személyesen. Ha halálhíre érkezne, Gina még csak a temetésére sem mehetne el, sőt, csak három év és három hónap múlva hagyhatja el az intézetet az apja nélkül, amikor már leérettségizett. (Amikor a tábornok beíratta ide a lányát, sok pénzt adott át az igazgatónak – kifizette az internátusi és tandíját a kislány érettségijéig.)

Mivel minden kérés hasztalan, Kuncz hadnagy megfenyegeti az igazgatót, hogy ki fogja adni a Vitay lányt, és még az intézmény is megérzi, hogy a vezetője hátráltatja a honvédelem munkáját.

Az igazgató azonban ragaszkodik az álláspontjához, mert köti az ígérete, de közli a hadnaggyal, hogy Vitay Georginánál fékezhetetlenebb tanulót nem látott 35 éves nevelői pályáján.

Gina büntetése: nem léphet ki az utcára, még a templomi istentiszteleteken sem vehet részt, az igazgató még a magatartási jegyét lerontja. Gina igazából hálás a büntetésért is, érzi, hogy addig nincs veszedelem, amíg nem lép az utcára.

Kuncz hadnagy sem hagyja annyiban a dolgot, a püspökhöz akar menni, aki Torma Gedeon felettese.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..