Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Matula püspök iskolája

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Vitay tábornok

Torma Gedeon

Zsuzsanna testvér

1943. szeptember 2.

Úton Árkod felé,

egy Tisza-parti város,

az ékszerész üzlete

Igazgatói iroda

Az intézet

A tábornok tehát autóval viszi el Ginát az új iskolájába.

A tájat és a településeket figyelve a kislány rájön, hogy Kelet-Magyarország felé vették az irányt.

Egy Tisza-parti városban reggeliznek, utána az apja elviszi sétálni. Mindenáron venni akar neki valamit, de a kislány tiltakozik, még mindig meg van sértődve, amiért nem kapott válaszokat.

Végül egy ékszerboltba térnek be, ahol a tábornok vesz Ginának egy vékony ezüst láncon lógó holdas medált.

A kislány ezt egy hamutartóval viszonozza, pedig a tábornok nem is dohányzik. De megtudjuk, miért: úgy nevelte Ginát ő is és Marszell is, hogy ha elfogadja egy idegen ajándékát, azt viszonoznia illik.

Ez az ajándék tehát szimbolikus. A kislány érzi, hogy az apja a csalódottságát próbálja enyhíteni, de Gina ezt nem akarja.

Figyelem! A nyakláncnak és főleg a hamutartónak később még fontos szerepe lesz!

Folytatják útjukat, Gina hamarosan rájön, hogy Árkodra mennek, tehát nagyon messzire Budapesttől. A kislány felidézi, mit tanult a városról, és azt is kitalálja, hogy a Matula János püspök nevét viselő iskola növendéke lesz.

Az épület „Zömök, rideg, fehér. Pici ablakai vannak, vassal pántolt kapuja, az ablakain meg rács. Rettenetesen régi hely lehet, és nem is olyan, mint egy iskola. Máshoz hasonlít. Leginkább olyan, mint egy erőd.”

Szokjuk meg ezt a szót – erőd -, gyakran találkozunk még vele a regényben. Az erődbe nem könnyű bejutni. Ez is fontos lesz még!

A portás telefonál az igazgatónak, aki megerősíti, hogy Vitay Georgina édesapjával együtt felmehet.

Odabenn is minden zömök, fekete-fehér. A dekoráció minimális, kevés virág, bibliai idézetek a falon, címer. Az iskola jelmondata Pál apostol Rómaiakhoz írt levelének (Rom. 9. 16.) egyik mondata: „Non est currentis”.

Gina tud latinul, le is tudja fordítani, de nem érti: „Nincs a futónak”. De mije nincs neki? Később megtudjuk ezt is.

Az igazgatói iroda előtt Gina végül felteszi azt a kérdést az édesapjának, ami szerinte az oka az egész utazásnak: megkérdi az édesapját, mikor nősül meg.

A tábornok őszintén meglepődik a kérdésen, azt feleli, hogy soha. A kislány tudja, hogy az édesapja nem hazudik neki, de ismét nem érti, miért nem maradhatott Pesten, most már még rejtélyesebb az egész: ha nem nősülés van a dologban, akkor az apja miért szakítja el őket egymástól?

Az irodában várja őket Torma Gedeon, az intézet vezetője. Az irodában még feketébb-fehérebb minden, mint az erődben.

A tábornok átadja a kislány iratait és a pénzt (Gina úgy látja, hogy rengeteget – megtudjuk majd ennek is az okát!). A tábornok az aláírásával elfogadja az intézet szabályzatát és életrendjét. A gyermek intézeti prefektája (nevelőtanára) Zsuzsanna testvér lesz, a leveleket neki kell címezni, a kislány nevének megjelölésével, de a tábornok inkább majd felhívja, szombatonként lesz erre lehetősége.

Zsuzsanna észreveszi a holdas nyakláncot Gina nyakában, és odaadja a tábornoknak, hogy vigye el, mert az intézet szabályzata szerint a növendékeknek mindenféle ékszer viselése szigorúan tilos, aztán elviszi a kislányt.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..