Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Kudarc. A tábornok

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Kalmár

Zsuzsanna

Horn Mici

Kőnig

Vitay tábornok

1943, október utolsó vasárnapja

A pályaudvar

A betegszoba

Az ember, aki megfogta Ginát, hogy ne essen el, Kőnig tanár úr. Azt mondja, Gina nyilván eltévedt, a légvédelmi elsötétítés az oka mindennek.

A jegypénztárosnak pedig azt, hogy összetéveszti másvalakivel, Gina nem akart utazni.

Mindkettő nyilvánvaló hazugság, Kőnignek az iskolai szabályzat értelmében jelentenie kéne Gina szökését, de láthatólag ezt nem akarja.

Kőnig elveszi a kislánytól a jegyet és a pénzt. Gina gondolatban szentimentálisnak nevezi a tanárt, akinek nincs bátorsága segíteni a szökésében, de elárulni sem, hogy ne kelljen kitenni az iskolából. Gina ebből próbál előnyt kovácsolni, hiszen ez lenne a szökés következménye is. (Ezt később a betegszobában Zsuzsanna meg is mondja neki.)

Zsuzsannával találkoznak, aki már keresi a kislányt. Gina azt mondja, hogy meg akart szökni. Kőnig pedig azt, hogy a kislány csak eltévedt, még szerencse, hogy vele találkozott.

Zsuzsanna nem hisz Ginának. El akar tekinteni a büntetéstől, mert bár matulás diák nem járhat egyedül, de nem akarta elrontani a társai örömét.

Az iskolába visszatérve Zsuzsanna átviteti Kis Marival a betegszobába Gina holmiját. Gina elmondja Zsuzsannának, hogy szökni készült, bizonyítéka is van rá, a matracába dugott dolgok és a búcsúlevele.

Az ágyában azonban nincs semmi, a viselkedését pedig a betegségének és a lázának tulajdonítanak. Gina kiabál, hogy mindenki összebeszél ellene, Kis Mari ellopta a holmiját, vagy Zsuzsanna, elveszik tőle a menekülés utolsó esélyét is. Így ugyanis nincs bizonyítéka semmire.

Gina hat napot tölt a betegszobában, az apja telefonálás helyett ezúttal meglátogatja.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..