Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Kudarc. A tábornok

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Kalmár

Zsuzsanna

Horn Mici

Kőnig

Vitay tábornok

1943, október utolsó vasárnapja

A pályaudvar

A betegszoba

Az ember, aki megfogta Ginát, hogy ne essen el, Kőnig tanár úr. Azt mondja, Gina nyilván eltévedt, a légvédelmi elsötétítés az oka mindennek.

A jegypénztárosnak pedig azt, hogy összetéveszti másvalakivel, Gina nem akart utazni.

Mindkettő nyilvánvaló hazugság, Kőnignek az iskolai szabályzat értelmében jelentenie kéne Gina szökését, de láthatólag ezt nem akarja.

Kőnig elveszi a kislánytól a jegyet és a pénzt. Gina gondolatban szentimentálisnak nevezi a tanárt, akinek nincs bátorsága segíteni a szökésében, de elárulni sem, hogy ne kelljen kitenni az iskolából. Gina ebből próbál előnyt kovácsolni, hiszen ez lenne a szökés következménye is. (Ezt később a betegszobában Zsuzsanna meg is mondja neki.)

Zsuzsannával találkoznak, aki már keresi a kislányt. Gina azt mondja, hogy meg akart szökni. Kőnig pedig azt, hogy a kislány csak eltévedt, még szerencse, hogy vele találkozott.

Zsuzsanna nem hisz Ginának. El akar tekinteni a büntetéstől, mert bár matulás diák nem járhat egyedül, de nem akarta elrontani a társai örömét.

Az iskolába visszatérve Zsuzsanna átviteti Kis Marival a betegszobába Gina holmiját. Gina elmondja Zsuzsannának, hogy szökni készült, bizonyítéka is van rá, a matracába dugott dolgok és a búcsúlevele.

Az ágyában azonban nincs semmi, a viselkedését pedig a betegségének és a lázának tulajdonítanak. Gina kiabál, hogy mindenki összebeszél ellene, Kis Mari ellopta a holmiját, vagy Zsuzsanna, elveszik tőle a menekülés utolsó esélyét is. Így ugyanis nincs bizonyítéka semmire.

Gina hat napot tölt a betegszobában, az apja telefonálás helyett ezúttal meglátogatja.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .