Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Gina szökni készül

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Salm

Szabó

Bánki

a többi ötödikes,

Zsuzsanna

1943. szeptember

Az iskola és az internátus

a kert

Egyelőre még nem tudja, hogyan kezdjen neki, hiszen még a városba sem mehet ki. Ráadásul, ha a jellegzetes egyenruhájára ráismer egy felnőtt, visszaviszi az intézetbe, mert közismert a városban, hogy a matulások nem járhatnak egyedül.

Megpróbál összebarátkozni a portással, de az a házirendre hivatkozva elküldi a fülkéjétől, így rá sem számíthat.

Tehát türelmesnek kell lennie, a séták során kell majd feltérképeznie a várost.

A második hét szombatján a nevelőtestületi értekezleten úgy határoznak, hogy szorgalmuk miatt az ötödikesek mehetnek Horn Mici uzsonnájára.

Az igazgató figyelmezteti a nevelőket, hogy egyelőre tartsák titokban a hírt. Kőnig helyesel a legjobban, mégis azonnal elmondja az osztálynak. Az ötödikesek nagyon örülnek, csak Gina nem érti, miről van szó, de Horn Mici neve hallatán elönti a méreg, hiszen az ő férjhez menési őrületének köszönheti, hogy az osztálytársai kiközösítették.

A kislányt ezúttal Sümegről hívja az apja.

Bár a büntetés csak hétfő estével járna le, de Zsuzsanna közbenjárására az igazgató engedélyezi, hogy Gina és három másik osztálytársa is részt vehessen a vasárnapi istentiszteleten és a sétán is. A kislány a szökési lehetőségeket figyeli. A templomból nem lehet, mert onnan Zsuzsanna hazakísérné, ha azt mondaná rosszul lett.

Megérkezik a csomag, amit az édesapja ígért (Feladó: Tóth János, Monor; a kislány nem érti, miért nem a saját neve alatt küldte az apja a csomagot), megkínálja belőle társait, de az osztály ebből sem kér, a zsebükben csempészik ki az ebédlőből, és másnap, kertészkedés közben elégetik az összegereblyézett avarban.

Estig bírja a kislány, ekkor elsírja magát. A zokogásra Zsuzsanna tér be a hálóba, úgy véli, a csomag ébresztett Ginában honvágyat.

Zsuzsanna felszólítja az osztályt, hogy vigasztalják meg Ginát, meséljenek neki Horn Mici uzsonnájáról. A lányok elmondják neki, mi is ez, mert Zsuzsannától kitelik, hogy kikérdezi.

Horn Mici minden hónapban vendégül lát egy egész osztályt, finom ételeket esznek, játék van nála, és néha tánc is. A háza közel van a vasúthoz, a kulcsa pedig egy kis röhögő emberfejben végződik.

Figyelem! A kulcs még később fontos lesz!

Megvan a megoldás: Gina Horn Mici uzsonnájáról fog megszökni.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .