Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Gina szökni készül

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Salm

Szabó

Bánki

a többi ötödikes,

Zsuzsanna

1943. szeptember

Az iskola és az internátus

a kert

Egyelőre még nem tudja, hogyan kezdjen neki, hiszen még a városba sem mehet ki. Ráadásul, ha a jellegzetes egyenruhájára ráismer egy felnőtt, visszaviszi az intézetbe, mert közismert a városban, hogy a matulások nem járhatnak egyedül.

Megpróbál összebarátkozni a portással, de az a házirendre hivatkozva elküldi a fülkéjétől, így rá sem számíthat.

Tehát türelmesnek kell lennie, a séták során kell majd feltérképeznie a várost.

A második hét szombatján a nevelőtestületi értekezleten úgy határoznak, hogy szorgalmuk miatt az ötödikesek mehetnek Horn Mici uzsonnájára.

Az igazgató figyelmezteti a nevelőket, hogy egyelőre tartsák titokban a hírt. Kőnig helyesel a legjobban, mégis azonnal elmondja az osztálynak. Az ötödikesek nagyon örülnek, csak Gina nem érti, miről van szó, de Horn Mici neve hallatán elönti a méreg, hiszen az ő férjhez menési őrületének köszönheti, hogy az osztálytársai kiközösítették.

A kislányt ezúttal Sümegről hívja az apja.

Bár a büntetés csak hétfő estével járna le, de Zsuzsanna közbenjárására az igazgató engedélyezi, hogy Gina és három másik osztálytársa is részt vehessen a vasárnapi istentiszteleten és a sétán is. A kislány a szökési lehetőségeket figyeli. A templomból nem lehet, mert onnan Zsuzsanna hazakísérné, ha azt mondaná rosszul lett.

Megérkezik a csomag, amit az édesapja ígért (Feladó: Tóth János, Monor; a kislány nem érti, miért nem a saját neve alatt küldte az apja a csomagot), megkínálja belőle társait, de az osztály ebből sem kér, a zsebükben csempészik ki az ebédlőből, és másnap, kertészkedés közben elégetik az összegereblyézett avarban.

Estig bírja a kislány, ekkor elsírja magát. A zokogásra Zsuzsanna tér be a hálóba, úgy véli, a csomag ébresztett Ginában honvágyat.

Zsuzsanna felszólítja az osztályt, hogy vigasztalják meg Ginát, meséljenek neki Horn Mici uzsonnájáról. A lányok elmondják neki, mi is ez, mert Zsuzsannától kitelik, hogy kikérdezi.

Horn Mici minden hónapban vendégül lát egy egész osztályt, finom ételeket esznek, játék van nála, és néha tánc is. A háza közel van a vasúthoz, a kulcsa pedig egy kis röhögő emberfejben végződik.

Figyelem! A kulcs még később fontos lesz!

Megvan a megoldás: Gina Horn Mici uzsonnájáról fog megszökni.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..