Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Groteszk portré

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Kis Mari, Torma

a többi ötödikes

Zsuzsanna

Kalmár

Kőnig

Torma Gedeon

a püspök

a nagytiszteletű úr

1943. november

Az intézet

A központi téma Zsuzsanna és Kalmár ügye lett az ötödikesek körében. Bár nem nagyon tudnak nekik segíteni, de jó ábrándozni az esküvőjükről.

A Matulában tartott esküvőkről Torma tud a legtöbbet, aki hatéves se volt, hogy idekerült, és váltig állítja, hogy Horn Mici esküvőjén, azon a bizonyos legelső matulás esküvőn, Kőnig volt az egyik tanú.

A régi portás mondta, a fiatal Kőnig egyáltalán nem ilyen volt, mint most. Gina felveti, hogy vegyenek át valamit az ő volt iskolájából is, elvégre nemcsak a matulás hagyományokat lehet követni.

A Sokoray Atalában legtöbbször megmentette a leckét rosszul tudó növendéket a feleléstől, ha belerúgott a névadó szobrába. Salm tiltakozik, hogy az ő férjét ne rugdossa senki.

Másnap dolgozatírás közben oldalba könyököli Kis Marit, hogy megvan az ötlet (Marinak és Tormának is megjavult a látása a kibékülés után, visszakérték magukat Gina mellé.) Emlékezzünk vissza, hogy Gina árulása után mindkét lány a rossz látására hivatkozva ült el mellőle.

Az órai dolgozat címe: Levél a frontra. Ilyen, vagy hasonló fogalmazást szinte minden iskolában írtak. A lányok mindenről beszélgettek, csak a háborúról nem, pedig szinte mindenkinek volt hozzátartozója a fronton. Ráadásul Kalmár háborúpárti volt, és ha a tábornok nem avatja be Ginát a tényleges munkájába, Gina sem gondolkodik másképpen.

A házi dolgozat címe: Portré. Jellemzés szavakkal. Gina ötletet pedig az, amit egy lány megvalósított a régi iskolájában: a rendes fogalmazás mellett írt egy másikat is, szigorúan csak az osztálytársaknak.

Írjanak tehát ők is egy másik fogalmazást, amelyben kifiguráznak valakit.

A házi feladatában Gina Marszellről ír, mert az anyját nem ismerhette, az apjáról nem írhatja meg az igazat, hazudni pedig nem akar róla.

A groteszk fogalmazás alanya pedig Kőnig lett. A legtöbben Kalmárt írják, néhányan Zsuzsannát, Horn Micit, a kövér Szabó Truth Gertrúdot, a tornatanárnőt, Torma az igazgatót.

A püspök lép be a nappaliba. Vele van az igazgató, a nagytiszteletű úr és néhány nevelő. Zsuzsanna széket hozat Ginával, Kis Marival és Tormával.

A püspök véletlenül Gina groteszk dolgozatát olvassa, a nappaliban általános a jókedv, csak Zsuzsanna komor, Kőnig arcát pedig nem lehet látni. Az igazgató az unokahúga füzete után nyúl, aki babitsos stílusban feketének ábrázolta a nagybátyját. (Ez egy utalás Babits Mihály Fekete Ország című versére.)

A groteszk fogalmazások és a magas rangú vendégek jelenléte miatt ismét érig a botrány, de Kőnig ezúttal is észnél van.

Kőnig azt mondja, hogy a házi fogalmazás szabályos vagy groteszk portrét kívánt, amelyet akár olvasmányemlék alapján is lehet írni. Az igazgató belekapaszkodik a Kőnig kínálta mentőövbe. Így mindannyian megússzák a botrányt.

Azt az igazgató sem akarja, hogy a püspök és a nagytiszteletű úr megtudják, ilyen tiszteletlenség megtörténhet a Matulában.

Az ötödikesek vacsora után megsemmisítik a groteszk dolgozatokat.

Gina büntetése: ötszázszor leírja egy füzetbe az első zsoltár egyik sorát „A csúfolóknak nem ül ő székében.” Torma pedig minden egyes sornak fekete kezdőbetűt rajzol.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .