Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Groteszk portré

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Kis Mari, Torma

a többi ötödikes

Zsuzsanna

Kalmár

Kőnig

Torma Gedeon

a püspök

a nagytiszteletű úr

1943. november

Az intézet

A központi téma Zsuzsanna és Kalmár ügye lett az ötödikesek körében. Bár nem nagyon tudnak nekik segíteni, de jó ábrándozni az esküvőjükről.

A Matulában tartott esküvőkről Torma tud a legtöbbet, aki hatéves se volt, hogy idekerült, és váltig állítja, hogy Horn Mici esküvőjén, azon a bizonyos legelső matulás esküvőn, Kőnig volt az egyik tanú.

A régi portás mondta, a fiatal Kőnig egyáltalán nem ilyen volt, mint most. Gina felveti, hogy vegyenek át valamit az ő volt iskolájából is, elvégre nemcsak a matulás hagyományokat lehet követni.

A Sokoray Atalában legtöbbször megmentette a leckét rosszul tudó növendéket a feleléstől, ha belerúgott a névadó szobrába. Salm tiltakozik, hogy az ő férjét ne rugdossa senki.

Másnap dolgozatírás közben oldalba könyököli Kis Marit, hogy megvan az ötlet (Marinak és Tormának is megjavult a látása a kibékülés után, visszakérték magukat Gina mellé.) Emlékezzünk vissza, hogy Gina árulása után mindkét lány a rossz látására hivatkozva ült el mellőle.

Az órai dolgozat címe: Levél a frontra. Ilyen, vagy hasonló fogalmazást szinte minden iskolában írtak. A lányok mindenről beszélgettek, csak a háborúról nem, pedig szinte mindenkinek volt hozzátartozója a fronton. Ráadásul Kalmár háborúpárti volt, és ha a tábornok nem avatja be Ginát a tényleges munkájába, Gina sem gondolkodik másképpen.

A házi dolgozat címe: Portré. Jellemzés szavakkal. Gina ötletet pedig az, amit egy lány megvalósított a régi iskolájában: a rendes fogalmazás mellett írt egy másikat is, szigorúan csak az osztálytársaknak.

Írjanak tehát ők is egy másik fogalmazást, amelyben kifiguráznak valakit.

A házi feladatában Gina Marszellről ír, mert az anyját nem ismerhette, az apjáról nem írhatja meg az igazat, hazudni pedig nem akar róla.

A groteszk fogalmazás alanya pedig Kőnig lett. A legtöbben Kalmárt írják, néhányan Zsuzsannát, Horn Micit, a kövér Szabó Truth Gertrúdot, a tornatanárnőt, Torma az igazgatót.

A püspök lép be a nappaliba. Vele van az igazgató, a nagytiszteletű úr és néhány nevelő. Zsuzsanna széket hozat Ginával, Kis Marival és Tormával.

A püspök véletlenül Gina groteszk dolgozatát olvassa, a nappaliban általános a jókedv, csak Zsuzsanna komor, Kőnig arcát pedig nem lehet látni. Az igazgató az unokahúga füzete után nyúl, aki babitsos stílusban feketének ábrázolta a nagybátyját. (Ez egy utalás Babits Mihály Fekete Ország című versére.)

A groteszk fogalmazások és a magas rangú vendégek jelenléte miatt ismét érig a botrány, de Kőnig ezúttal is észnél van.

Kőnig azt mondja, hogy a házi fogalmazás szabályos vagy groteszk portrét kívánt, amelyet akár olvasmányemlék alapján is lehet írni. Az igazgató belekapaszkodik a Kőnig kínálta mentőövbe. Így mindannyian megússzák a botrányt.

Azt az igazgató sem akarja, hogy a püspök és a nagytiszteletű úr megtudják, ilyen tiszteletlenség megtörténhet a Matulában.

Az ötödikesek vacsora után megsemmisítik a groteszk dolgozatokat.

Gina büntetése: ötszázszor leírja egy füzetbe az első zsoltár egyik sorát „A csúfolóknak nem ül ő székében.” Torma pedig minden egyes sornak fekete kezdőbetűt rajzol.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..